Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις

Με χθεσινή ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων καλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων που οργανώνουν γονείς των υπό συγχώνευση σχολείων και εκπαιδευτικοί σήμερα, στις 12 το πρωί. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής εκπαιδευτικών στη διαμαρτυρία το Δ.Σ. κήρυξε δίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.
Στην ανακοίνωση τονίζεται:
´Ο Σύλλογός μας τάσσεται κατά των συγχωνεύσεων (εκτός εάν δεν υπάρχουν καθόλου μαθητές σε ένα σχολείο). Είναι δικαίωμα των παιδιών της υπαίθρου να μπορούν να πηγαίνουν σχολείο στον τόπο τους, χωρίς να αναγκάζονται να μετακινούνται σε βουνά και λαγκάδια για να βρουν σχολείο. Πρέπει να διατηρηθεί ο πληθυσμός της υπαίθρου, γι’ αυτό χρειάζονται τα σχολεία στα χωριά.
Στην πόλη πρέπει να γίνει ανακατανομή των μαθητών στα σχολεία, ώστε να υπάρχουν μικροί αριθμοί μαθητών (όχι πάνω από 20 στα Δημοτικά ούτε πάνω από 15 στα Νηπιαγωγεία) σε όλα τα σχολεία. Τονίζουμε ότι, ακόμη και σήμερα, στα Χανιά υπάρχουν 5 τμήματα με 27 μαθητές, παρά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μοιράζονται τμήματα που έχουν περισσότερους των 25 μαθητών! Λέμε όχι στα σχολεία – μαμούθ.
Με τον «Καλλικράτη» και την υποχρηματοδότηση στα σχολεία, το κόστος μεταβιβάζεται στους γονείς. Υπάρχει κίνδυνος να κοπούν οι ήδη επιδοτούμενες μεταφορές των μαθητών, οπότε η αύξηση των μεταφερόμενων μαθητών με τις συγχωνεύσεις σχολείων θα επιβαρύνει τους Δήμους, στους οποίους μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα των μεταφορών μαθητών. Δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας των Δήμων και της περικοπής των κονδυλίων από το κράτος προς αυτούς, η μεταφορά των μαθητών στο σχολείο είναι πιθανόν πολύ σύντομα να επιβαρύνει οικονομικά τους γονείς. Μεθοδεύεται το νέο σχολείο που υπαγορεύεται από την Ε.Ε.
Οι συγχωνεύσεις γίνονται με μοναδικά κριτήρια καθαρά οικονομικά (πόσα θα γλυτώσει το κράτος) και το πώς θα δημιουργηθούν σχολεία – μαμούθ για τις επιχειρήσεις και τους χορηγούς που θα έρθουν να τα εκμεταλλευτούν´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα