Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η κοινωνική πολιτική απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις

´Η κοινωνική ευαισθησία είναι ο καθρέπτης της ποιότητας του πολιτισμού ενός λαού.
Ας ευημερούν όσο θέλουν οι αριθμοί που αφορούν την αύξηση του ΑΕΠ, του κατά κεφαλήν εισοδήματος και την ανυπαρξία ελλειμμάτων. Δεν εμποδίζουν αυτά από το να χαρακτηριστεί ένας λαός, ένα σύστημα, βάρβαρο όταν στέκεται αδιάφορο, ανάλγητο μπροστά
στα μεγάλα ανθρώπινα προβλήματα, ενίοτε δράματα´.
Τα παραπάνω επισήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Χανίων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη της Μακεδονίας και τις διεθνείς σχέσεις
Κατά τη διάρκεια της ομιλία του, στην οποία έδωσε έμφαση στο κράτος πρόνοιας ο κ. Μαρκογιαννάκης, τόνισε ότι ´η κοινωνική πολιτική δεν είναι ωραία λόγια και έκθεση ιδεών. Δεν είναι ευχολόγια και απλοί προγραμματισμοί. Απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις και κατά το μέρος που ασκείται από το Κράτος, αυτό προϋποθέτει διάθεση πόρων και κατ? επέκταση οικονομία που να επιτρέπει στις πρώτες προτεραιότητες της, να εντάσσεται το κοινωνικό κράτος. Καταχρεωμένο κράτος, υπέρογκα ελλείμματα και κοινωνική πολιτική με δανεικά που υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών, είναι πρακτικές που έχει γνωρίσει ο τόπος και που έχουν συμβάλει στην τραγωδία που ζει σήμερα η χώρα μας´, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Χανίων, προσθέτοντας ότι ´εξαιτίας των πρακτικών αυτών το κοινωνικό κράτος, το κράτος πρόνοιας, έχει μεταβληθεί σε κράτος αναλγησίας και αδικίας. Γιατί πώς μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά ένα κράτος που περικόπτει στοιχειώδεις, βασικές κοινωνικές δαπάνες και περαιτέρω μειώνει τις συντάξεις πείνας, οριζόντια με τις παχυλές; Γιατί δυστυχώς -και πρέπει να τονιστεί εδώ- ότι οι όποιες  παρεμβάσεις του κράτους πρόνοιας, αρνητικές ή θετικές, λειτουργούν οριζόντια, χωρίς να λαμβάνονται υπ? όψη οι συντρέχουσες άλλες σοβαρές παράμετροι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενέστερους´.
Καταλήγοντας ο κ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία δίνει έμφαση στο να βγει η χώρα από το οικονομικό τέλμα, στο οποίο είναι βουτηγμένη. Αξίωση, πλέον, από την Πολιτεία είναι κυρίως, η εξασφάλιση της επιβίωσης και η προστασία της κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των μελών του κοινωνικού συνόλου, δηλαδή η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη καθώς και η ίση κοινωνική αξιοπρέπεια´.

Δήλωση για Siemens
´Δεν ξέρω αν ο κ. Καστανίδης έχει δίκιο επί της ουσίας στην κόντρα του με τους δικαστές. Ξέρω όμως ότι ξέχασε την παροιμία που λέει ο λαός μας: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»´, επισημαίνει εξάλλου σε δήλωσή του, με αφορμή την υπόθεση  της Siemens, ο κ. Μαρκογιαννάκης και προσθέτει:
Όπως είναι γνωστό μετά από «έρευνες» ενός έτους, η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης της SIEMENS, αφού έριξε τόνους λάσπης, εξέδωσε πόρισμα με το οποίο καταλογίζονται ευθύνες σε πρώην υπουργούς για τις οποίες ζητείται η παραπέρα έρευνα. Το πόρισμα αυτό βρίσκεται σχεδόν τρεις μήνες σε κάποια συρτάρια της Βουλής. Πρωτοφανή πράγματα!
Τι να υποθέσει κανείς; Συγκάλυψη και συναλλαγή με τη ΝΔ; Φόβος για αποκαλύψεις;  Ό,τι και να συμβαίνει, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα, αφού κατά τον Κανονισμό της Βουλής τα δύο αυτά κόμματα είναι τα μόνα που μπορούν να προχωρήσουν τις περαιτέρω έρευνες, όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, των δύο σοβαρών αυτών υποθέσεων.   
Εξ όσων γνωρίζω ο κ. Καστανίδης είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της κυβερνήσεως που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Ας κάνει λοιπόν πρώτα τη δουλειά του σωστά το κόμμα του και η κυβέρνηση στην οποία ανήκει, σε ό,τι έχει να κάνει με την διαφθορά, για να έχει το δικαίωμα της κριτικής άλλων που χειρίζονται τις ίδιες ή παρεμφερείς υποθέσεις.
Το χειρότερο, όμως, απ? όλα είναι η σιωπή που έχει επιβάλει το σύστημα γύρω από τις υποθέσεις αυτές. Κατά τα άλλα ζητείται ελπίς σωτηρίας για τον τόπο´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα