Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επίσκεψη Παπούλια στο Αζερμπαϊτζάν

Αθήνα
Την πολιτική βούληση της Αθήνας να ενισχύσει τις σχέσεις με το Μπακού -με έμφαση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία- σηματοδοτεί η τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, από σήμερα Δευτέρα στο Αζερμπαϊτζάν.
Η επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου έρχεται μετά από σειρά πυκνών ανταλλαγών επισκέψεων υψηλού επιπέδου, με πρώτη αυτή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στις αρχές του 2009, στην Αθήνα.
Ενδεικτικό της σημασίας της επίσκεψης είναι ότι ο Κ. Παπούλιας συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Γ. Διαμαντίδη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη, οι οποίοι θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών για την ενέργεια, τη ναυτιλία, την περιβαλλοντική και την πολιτιστική συνεργασία.
Οι δύο πρόεδροι θα κηρύξουν την έναρξη των εργασιών του 4ου Ελληνοαζερικού επιχειρηματικού φόρουμ, επισφραγίζοντας έτσι την αμοιβαία πολιτική βούληση για ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζει η υπογραφή, στη διάρκεια της επίσκεψης, Μνημονίου Κατανόησης (MOU) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Αζερικής SOCAR, με το οποίο εντατικοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας ΔΕΠΑ-SOCAR, ώστε η ΔΕΠΑ να αγοράζει απ´ ευθείας το Αζερικό αέριο από την προμηθεύτρια SOCAR και όχι μέσω της τουρκικής BOTAS.
Σημαντική θεωρείται και η συμφωνία ναυτιλιακής συνεργασίας, την οποία αναμένεται να υπογράψει ο κ. Διαμαντίδης. Είναι μια συμφωνία που επωάζεται επί χρόνια και ανοίγει πολλά πεδία συνεργασίας τόσο για τη μεταφορά πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν όσο και λόγω του ειδικού βάρους, που έχει ο εμπορικός στόλος του Αζερμπαϊτζάν στη Μεσόγειο.
Ο κ. Δρούτσας αναμένεται να υπογράψει συμφωνία μορφωτικής συνεργασίας, για τη διετία 2011 – 2013, η οποία άπτεται θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Παιδείας, θέματα που φέρνουν τις κοινωνίες των δύο χωρών πιο κοντά και αποτελούν το θεμέλιο κάθε περαιτέρω συνεργασίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα