Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Αντερσεν καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Ολοι εν τέλει από 2 μέχρι 102 χρονών παιδιά είμαστε. Ας μην ξεχάσουμε να διαβάσουμε, λοιπόν, σήμερα ένα παιδικό βιβλίο. ´Τα ψηλά βουνά´ του Ζαχαρία Παπαντωνίου, για παράδειγμα.
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ και η έδρα του ΔΗΠΕΘΕΚ; Δεν μοιάζει με πρωταπριλιάτικο αστείο; Παλιά τους τέχνη κόσκινο; Εκεί που μας χρωστάγανε θέλουν να μας πάρουν και το βόδι; Ο φαταουλισμός σ´ όλη του τη μεγαλοπρέπεια; Τι αποκέντρωση κι αυτή αλήθεια!
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ´χελιδόνια´ του Βορρά ήρθαν από προχθές στον τόπο μας κι έφεραν την τουριστική άνοιξη. Να και το πρώτο κρουαζιερόπλοιο σήμερα. Χαράς ευαγγέλια. Καλή συνέχεια και καλό καλοκαίρι!
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ της Τρόικας πάντως, ανέβαλαν, λέει, την επίσκεψή τους στην Αθήνα για λίγες μέρες. Δεν την αναβάλλουν για λίγες δεκαετίες λέω εγώ! Είναι ανάγκη να το παίζουν κάθε λίγο και λιγάκι… φάντηδες μπαστούνι;
´HΘΕΛΑ ΝΑ ´μουν βουλευτής όλοι να με ζηλεύουν/ μ´ αν θα γενώ, όλοι μεμιάς θέση θα μου γυρεύουν´. Γύρευε, λοιπόν, τη δουλειά σου Ηλία Σταματάκη. Γράφε τις μαντινάδες σου κι άφησε τα όνειρα για βουλευτιλίκι. Εκτός κι αν σου αρέσει το… γιαούρτι!
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ Ελέγχου (Ε.Λ.Ε.) για το δημόσιο χρέος ζητούν να συγκροτηθεί, βουλευτές, μεταξύ αυτών η Σοφία Σακοράφα, ευρωβουλευτές, οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι και φιλόσοφοι από την Ελλάδα και την Ευρώπη. ´Μαζί τους!´ σχολιάζει ο ´βοριάς´ στη στήλη του ´9 μποφόρ´ (βλ. εφ. ´Χριστιανική´, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011). Προσυπογράφω!
ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ και μάλιστα μέχρι θανάτου το δικαίωμα που έχεις να τα λες. Τα λόγια αυτά του Βολτέρου θυμηθήκαμε χθες με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο. Για την επίθεση που δέχτηκε με αβγά και γιαούρτια εν μέση οδώ στο κέντρο των Χανίων από κουκουλοφόρους ο τέως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης, κουβεντιάζαμε.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ στην Κρήτη από το Λαφονήσι μέχρι τη Ζάκρο για την αμαξοστοιχία με το όνομα ´ΤΑΛΩΣ´. Εδώ σας θέλω, κύριε Περιφερειάρχα και κύριε Γενικέ Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Αποδείξτε ότι το χθεσινό σχετικό πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας μας δεν ήταν εν τέλει πρωταπριλιάτικο!
ΞΕΡΑΜΕΝΑ ΘΑ βρούμε τα λουλούδια σου, μάνα, μα θα ευωδιάζει ο τόπος! Το τρίμηνο μνημόσυνό σου αύριο…
Ο  ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ Αντερσεν δεν έδινε καθόλου σημασία στην ενδυμασία του και κυκλοφορούσε στους δρόμους της Κοπεγχάγης φορώντας ένα τριμμένο αδιάβροχο κι ένα παλιό καπέλο. Μια μέρα τον σταμάτησε ένας νεαρός ντυμένος στην τρίχα και τον ρώτησε: ´Αυτό το ελεεινό πράγμα που φοράτε στο κεφάλι σας λέγεται καπέλο;´. Ο Αντερσεν δίχως να χάσει καιρό του απάντησε, ρωτώντας τον: ´Αυτό το ελεεινό πράγμα κάτω απ´ το μοντέρνο καπέλο σας, λέγεται κεφάλι;´.
´Δέντρο μεγάλο θέλω τη γνώση/ Ν´ απλώνει γύρω γερά κλαδιά/ Ανθη να δέσει, καρπούς να δώσει/ Σ´ όλο τον κόσμο για τα παιδιά/ Να γίνει ο Λόγος, μέγα σχολείο/ Γι´ αυτό διαβάζω ένα βιβλίο!/ Θέλω η αγάπη πλατειές φτερούγες/ Να ξεδιπλώσει ζερβά – δεξιά/ Να φτάσει μέχρι τις άδειες ρούγες/ Να συντροφέψει τη μοναξιά/ Κι όπου είναι ένας, να  γίνουν δύο,/ Γι´ αυτό διαβάζω ένα βιβλίο!´.
Από το ποίημα της Πηνελόπης Ντουντουλάκη
´Γι´ αυτό διαβάζω´.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα