Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περί? ασφάλτου και συμβάντων

Γράφει ο Γιαννης Π. Στρατιδακης  υπαστυνόμος ε.α.

Φίλοι οδηγοί, επιβάτες, πεζοί.
Περί? ασφάλτου και προσοχή στους χώρους που σταθμεύετε ή πραγματοποιείτε μικρή στάση του οχήματός σας, προκειμένου να μη δημιουργήσετε προβλήματα στην κυκλοφορία ή να γίνετε αιτία πρόκλησης τροχαίου δυστυχήματος.

* Επικίνδυνα παρκαρίσματα:
Οι οδηγοί δεν? παρανομούν μόνο κατά την ώρα που οδηγούν το όχημά τους αλλά σε πολλές περιπτώσεις και κατά την ώρα που το? σταθμεύουν σε απαγορευτικά ή επικίνδυνα σημεία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να συμβεί ατύχημα.
Αυτό συμβαίνει, ειδικά στις αστικές περιοχές -όπου η κυκλοφορία είναι συχνά χαώδης- και σε συνάρτηση με την κακή? στάθμευση των οχημάτων γίνεται περισσότερο προβληματική και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Δείγμα ανευθυνότητας, αδιαφορίας και έλλειψης στοιχειώδους σεβασμού προς στους? πεζούς είναι το? παράνομο παρκάρισμα των οχημάτων πάνω στα? πεζοδρόμια. Η πράξη αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους πεζούς, ειδικά σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, καθ? όσον τους? υποχρεώνει να εισέλθουν και να βαδίζουν μέσα στον δρόμο, εκθέτοντας τον εαυτό τους στον χώρο κυκλοφορίας των τροχοφόρων, χωρίς άλλη επιλογή. Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη χειρότερο, ακόμη πιο απάνθρωπο ακόμη πιο απολίτιστο όταν πρόκειται για μητέρες που βαδίζουν στο πεζοδρόμιο με το βρεφικό καροτσάκι, καθώς και για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολία στην κίνησή τους. Τα άτομα αυτά δικαιολογημένα? αγανακτούν με την αυθαίρετη αυτή συμπεριφορά των οδηγών που σταθμεύουν πάνω στα πεζοδρόμια.
Ας γίνει, επιτέλους, σαφές ότι τα? πεζοδρόμια είναι χώρος που προορίζεται αποκλειστικά για τους? πεζούς. Αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται υποχρεωτικό, αυτονόητο και τηρείται με? θρησκευτική ευλάβεια γιατί στη χώρα μας φαίνεται τόσο δύσκολο ή? φυσικό σαν να μη συμβαίνει απολύτως? τίποτα;
Είναι και αυτό ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα της? έλλειψης Παιδείας στη χώρα που έδωσε τον πολιτισμό και που τώρα με τέτοιου είδους πράξεις μας? προσβάλλει διεθνώς, αφού οι ξένοι περιηγητές που έρχονται για τουρισμό, παρατηρούν αυτές τις εικόνες με έκδηλα? αισθήματα? θαυμασμού..!
Να πούμε στο σημείο αυτό τι είναι στάθμευση και τι είναι στάση του οχήματος.

* Στάθμευση:
Είναι η? ακινησία του οχήματος για οποιονδήποτε λόγο εφόσον η χρονική περίοδος της ακινητοποίησής του δεν περιορίζεται απλά στον χρόνο που χρειάζεται για να επιβιβαστούν ή αποβιβαστούν  επιβάτες ή για την άμεση φόρτωση ή εκφόρτωση πραγμάτων. Εξαιρείται η ακινησία του οχήματος λόγω αποφυγής να εμπλακεί με άλλο όχημα που κινείται στον ίδιο δρόμο ή μπροστά σε άλλο εμπόδιο ή λόγω συμμόρφωσής του οδηγού στις υποδείξεις τροχονόμου, που ρυθμίζει την κυκλοφορία.

* Στάση:
Είναι η προσωρινή ακινησία του οχήματος, που περιορίζεται σε τόσο χρόνο όσο δηλαδή απαιτείται για να επιβιβαστούν ή να αποβιβαστούν οι επιβάτες ή για φόρτωση ή εκφόρτωση πραγμάτων.

* Στάθμευση αυτοκινήτων πάνω στις γωνίες:
Η στάθμευση των αυτοκινήτων στις γωνίες των διασταυρώσεων δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την πρόκληση τροχαίου δυστυχήματος, αφού -ως γνωστόν- παρεμποδίζουν παντελώς την ορατότητα και? αναγκάζουν τους άλλους οδηγούς που κινούνται στα σημεία αυτά, να? εξέλθουν περισσότερο προς το κέντρο της διασταύρωσης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έλεγχο δεξιά ή αριστερά για να διαπιστώσουν αν έρχονται οχήματα. Θέτουν, έτσι, τον εαυτό τους σε κίνδυνο όσο και τους κάθετα διερχόμενους οδηγούς άσχετα με το αν έχουν προτεραιότητα.

* Στάθμευση των οχημάτων πάνω στις? διαβάσεις ή κοντά στους φωτεινούς σηματοδότες:
Σε οδοστρώματα που υπάρχουν διαβάσεις, οι οδηγοί  απαγορεύεται να σταθμεύουν πάνω σ? αυτές, ώστε να μη διακόπτουν ή δυσκολεύουν την διέλευση των πεζών ή να περιορίζουν την ορατότητά τους. Το ίδιο ισχύει και προ του φωτεινού σηματοδότη και σε αρκετή απόσταση από αυτόν.

Απαγορεύεται επίσης:
Η στάση και η στάθμευση σε σημεία που έχουν τοποθετηθεί πινακίδες Ρ – 39 και Ρ -40 καθώς και σε κάθε άλλο σημείο που δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία ή κίνδυνο τροχαίου δυστυχήματος.
Οι παραπάνω απαγορευτικές διατάξεις ισχύουν για όλα τα οδικά δίκτυα, επαρχιακά, εθνικά, αστικά κ.λπ.

Φίλοι οδηγοί,
η σωστή? στάση και  στάθμευση είναι μία στάση? και ένας? σταθμός της ανθρώπινης ζωής. Είναι? πολιτισμός. Είναι?
καλός? δρόμος για όλους!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα