Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ
Ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Αθήνα
Την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής Δηλώσεων Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2011 ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής Δηλώσεων Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων οικονομικού έτους 2011 στο σύστημα TAXISNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τέθηκε σε λειτουργία σήμερα Παρασκευή 1 Απριλίου 2011, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως κατά την πρώτη ώρα λειτουργίας της υπηρεσίας, τη χρησιμοποίησαν για να επιβεβαίωσαν τα στοιχεία τους 538 φορολογούμενοι, ενώ 104 φορολογούμενοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και υπέβαλλαν την οριστική δήλωσή τους. 
Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω Διαδικτύου είναι υποχρεωτική για επιτηδευματίες και όσους υποβάλουν μέσω λογιστών. Οι πρώτες προθεσμίες υποβολής αρχίζουν να λήγουν από τις 18/4/2011. Την υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ, χωρίς πρόσθετη διαδικασία πιστοποίησης.
Για το οικονομικό έτος 2011 έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι ακόλουθες καινοτομίες:
-Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία ακινήτων για την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες κατόπιν επιλογής του φορολογούμενου από το σύνολο των ακινήτων του, βάσει των δηλώσεων Ε9.
-Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία οχημάτων που ήδη υπάρχουν στην Κεντρική Βάση Οχημάτων της ΓΓΠΣ μαζί με την αντίστοιχη ετήσια αντικειμενική δαπάνη.
-Εκτύπωση των ειδοποιήσεων για την πληρωμή ή επιστροφή φόρου εισοδήματος μέσω των συμβεβλημένων Τραπεζών.
-Ειδοποίηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές του υποχρέου και της συζύγου (αν υπάρχουν).

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Νομοσχέδιο για τη δημόσια περιουσία

Αθήνα
Τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν διατάξεις του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, επίσης, οι διατάξεις για την ενίσχυση κατά 30 δισ. ευρώ στις εγγυήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και «βέτο» του Δημοσίου στις συγχωνεύσεις, ρυθμίσεις για τη λειτουργία του ΟΔΔΗΧ και διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Στόχος της γενικής γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας θα είναι ο συντονισμός και η καλύτερη διοίκηση, διαχείριση, προστασία και επωφελέστερη προστασία και αξιοποίηση της δημόσιας, ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και κοινωφελούς περιουσίας.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις, στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ανήκει η εποπτεία, ο συντονισμός, ο έλεγχος της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και τα νομικά πρόσωπα που είναι αρμόδια για τη διοίκηση, διαχείριση, αξιοποίηση και προστασία της δημόσιας και κοινωφελούς περιουσίας (Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, Κτηματικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΑΕ).

ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Σημάδια κάμψης της ανεργίας

Βρυξέλλες
Στο 9,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011, από το 10% που ήταν έναν χρόνο πριν. Οριακά πτωτικά κινήθηκε η ανεργία και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν στο 9,5% το Φεβρουάριο, από το 9,6% το ίδιο μήνα του 2010. Αντιθέτως, στην Ελλάδα ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται σημαντικά κάθε μήνα που περνάει, κάτι που μας φέρνει στην έκτη θέση πανευρωπαϊκά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, πρώτη τον Φεβρουάριο ήταν η Ισπανία, όπου το ποσοστό ανεργίας έσπασε το φράγμα του 20%. Ακολουθεί η Λιθουανία και η Λετονία (17,4% και 17,3% αντίστοιχα), η Ιρλανδία (14,9%) και η Εσθονία (14,3%). Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat για τη χώρα μας είναι αυτά του Δεκεμβρίου, με το εναρμονισμένο ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται στο 14,1%. Πρόκειται για το υψηλότερο μηνιαίο ποσοστό της τελευταίας επταετίας τουλάχιστον καθώς οι χρονοσειρές της ΕΛΣΤΑΤ φτάνουν μέχρι το 2004, μόνο.  
Τα χαμηλότερα ποσοστά πανευρωπαϊκά συναντούνται στην Ολλανδία (4,3%), το Λουξεμβούργο (4,5%) και την Αυστρία (4,8%).

ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Αλλαγή χρειάζεται το G20 δηλώνει ο Τ. Τρεμόντι

Ρώμη
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, δήλωσε πως το G20 χρειάζεται επανεξέταση προκειμένου να αποφύγει την επόμενη κρίση, αλλά αυτό είναι ένα περίπλοκο καθήκον. Μιλώντας στην Κίνα με τους δημοσιογράφους σχετικά με την ομιλία του στη χθεσινή συνάντηση κορυφής των G20 στο Nanjing, τόνισε: ´Η παλιά κρίση αντιμετωπίστηκε με τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, αλλά όμως αυτό το φάρμακο δεν είναι πλέον διαθέσιμο γιατί εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματα´.
Θυμίζουμε πως ο Τρεμόντι είχε προ εβδομάδων δηλώσει πως ´η διεθνής οικονομική κρίση είναι σαν ένα videogame, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Σκοτώνεις ένα τέρας και εμφανίζεται άλλο πιο επικίνδυνο…´
Τώρα ο Τρεμόντι βλέπει τη χιονοστιβάδα της μεσανατολικής κρίσης να απλώνεται στην Ασία. Όπως δήλωσε ´κυριαρχεί η εντύπωση πως είναι δύσκολο πλέον να κυβερνήσει κανείς εκεί όπου οι ανισότητες είναι υπερβολικές και το Ιντερνετ είναι παρόν´.

ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
Στα 3 δισ. ευρώ το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης

Aθήνα
Στα 3 δισ. ευρώ ανήλθε τον Ιανουάριο το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα έσοδα ανήλθαν σε 5,1 δισ. και οι δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 8,4 δισ. ευρώ.
Οι δαπάνες για τόκους διαμορφώθηκαν σε 592 εκατ. ευρώ , ενώ σε 3,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα έξοδα για την εξόφληση χρεών Νοσοκομείων που έγιναν μέσω ειδικών ομολόγων.
Το πλεόνασμα των νομικών προσώπων διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο 2011 σε 174 εκατ. ευρώ, το αποτέλεσμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 77 εκατ. ευρώ, ενώ έλλειμμα 26 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Εξάλλου, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές Υπουργείων, Περιφερειών και ΝΠΔΔ ως τον Ιανουάριο του 2011 καταδεικνύουν πως το σύνολο των φορέων χρωστούν συνολικά 585 εκατ. ευρώ, όταν στα τέλη του 2010 όφειλαν 866 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, από το σύνολο των 328 Νομικών Προσώπων, τα 195 όφειλαν 167 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των 369 ΟΤΑ στις 31 Ιανουαρίου, οι 320 όφειλαν 330 εκατ. ευρώ.
Από τα 134 Νοσοκομεία, τα 133 είχαν τον Ιανουάριο αθροιστικά οφειλές ύψους 1,47 δισ. ευρώ, ενώ από τους 61 Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης οι 36 που δήλωσαν στοιχεία όφειλαν 2,09 δισ. ευρώ.
Το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης είχε στα τέλη Ιανουαρίου 2011 χρέη 4,06 δισ. ευρώ.

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΟΤΟΕ
Μείωση μισθών έως 10% προτείνουν οι Τράπεζες

Αθήνα
Μείωση των βασικών αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων που φθάνει το 8% έως 10% πρότειναν οι Διοικήσεις των Τραπεζών στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, για τη νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.
Η πρόταση προβλέπει τη μείωση κατά 8% του βασικού μισθού και των χρονοεπιδομάτων των υπαλλήλων, που σημαίνει ότι η μείωση στις τελικές αποδοχές θα φθάσει το 10% καθώς επί των βασικών αποδοχών υπολογίζονται διάφορα επιδόματα των υπαλλήλων (οικογενειακά κ.λπ.).
Η ΟΤΟΕ απέρριψε την πρόταση και αποχώρησε από τη συνάντηση. Η Διοίκηση της Οργάνωσης θα συνεδριάσει εντός των επομένων ημερών, προκειμένου να διατυπώσει την επίσημη απάντησή της στις Τράπεζες, ενώ η επόμενη συνάντηση των δύο μερών προσδιορίζεται εντός δέκα ημερών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αναφορά στην υλοποίηση Προγράμματος Σταθερότητας

Από τις 113 ´δράσεις´ στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, 94 έχουν υλοποιηθεί και οι υπόλοιπες βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, εντός χρονοδιαγράμματος ή στο στάδιο της διαβούλευσης, σύμφωνα με την αναφορά, που εκδίδει τακτικά η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης καθώς ο αντιπρόεδρος, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού παρακολουθεί την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).
Ενδεικτικά, μεταξύ των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί, περιλαμβάνονται οι εξής: Νομοθεσία για την ανεξαρτησία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η υποβολή εκθέσεων εκτέλεσης του προϋπολογισμού από κάθε Υπουργείο σε μηνιαία βάση, η δημοσίευση στο Διαδίκτυο της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, η συγχώνευση ή/και κατάργηση Οργανισμών του δημοσίου τομέα, η περικοπή ποσοστού 10% στα επιδόματα του Δημοσίου (κεντρική διοίκηση, επιδοτούμενα ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α´ βαθμού, μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, και ασφαλιστικά ταμεία), η υιοθέτηση κανόνα 5:1 στις συνταξιοδοτήσεις/προσλήψεις στο Δημόσιο, η αναστολή προσλήψεων για το 2010, με εξαίρεση τις αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη κρίσιμων κενών θέσεων στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της ασφάλειας.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο νέος επενδυτικός νόμος

Aθήνα
Τις γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νέο επενδυτικό νόμο αναμένει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο βρίσκονται ήδη δύο Προεδρικά Διατάγματα, που αναφέρονται στις διαδικασίες εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου και θέτουν τις προϋποθέσεις παροχής των ενισχύσεων.
Το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα σχετίζεται με τη διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στον ν. 3908/2011 και το δεύτερο με τον τρόπο υπολογισμού της ιδίας συμμετοχής του επενδυτή και καταβολής της ενίσχυσης για τις επενδύσεις που υπάγονται στον επενδυτικό νόμο.
Σημειώνεται, πως ο νέος επενδυτικός νόμος αλλάζει τους όρους χρηματοδότησης των ιδιωτικών επενδύσεων καθώς έχει προκαθορισμένο συγκεκριμένο ετήσιο προϋπολογισμό και «ταβάνι» ενισχύσεων, καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ σέβεται το δημόσιο χρήμα, καθώς παρέχει κίνητρα κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών.

ΥΨΟΥΣ 31.000 ΕΥΡΩ
Πρόστιμα για παραβάσεις του Αγορανομικού Κώδικα

Αθήνα
Στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούν οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ειδικά στον κλάδο εμπορίας πατάτας, επέβαλαν, εντός του μηνός Μαρτίου, πρόστιμα συνολικού ύψους 31.000 ευρώ σε οκτώ επιχειρήσεις εμπορίας πατάτας, για 17 παραβάσεις, οι οποίες αφορούσαν είσπραξη κέρδους υψηλότερου από το ανώτερο καθοριζόμενο ποσοστό σε είδος ελεγχόμενου κέρδους καθώς και μη ανάρτησης πινακίδας προέλευσης προϊόντος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ανωτέρω φάκελοι των παραβάσεων διαβιβάσθηκαν και στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες για την επιβολή του υπερβάλλοντος προστίμου σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.
Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας συνεχίζει τους ελέγχους στον κλάδο, εντός και εκτός της Αττικής, με σκοπό την αποφυγή φαινομένων που αποτελούν πηγή κερδοσκοπίας.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Αύξηση στις τιμές αμόλυβδης και πετρελαίου θέρμανσης

Πάνω από ένα λεπτό ανέβηκε η τιμή της αμόλυβδης την περασμένη εβδομάδα, μετά τις ανατιμήσεις των τελευταίων ημερών, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης επέστρεψε στο υψηλό ρεκόρ του Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται την Παρασκευή στο 1,671 ευρώ έναντι 1,658 την προηγούμενη Παρασκευή. Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 1,3 λεπτά το λίτρο. Το υψηλό ρεκόρ για τη βενζίνη ήταν 1,68 ευρώ, στις 16 Μαρτίου. Μικρότερη (0,3 λεπτά του ευρώ) ήταν η αύξηση στο ίδιο διάστημα για το πετρέλαιο θέρμανσης, που διαμορφώνεται στα 89,7 λεπτά από 89,4 την προηγούμενη Παρασκευή. Ωστόσο, το πετρέλαιο με την αύξηση αυτή ισοφάρισε το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών που καταγράφηκε τον Μάρτιο.

Υποβάθμιση Ιρλανδίας από την S&P

Στον αστερισμό των υποβαθμίσεων από την S&P μπήκε την Παρασκευή και η Ιρλανδία. Ο Οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κατά μία μονάδα σε ´ΒΒΒ+´ με σταθερές προοπτικές, επικαλούμενη τις επιπτώσεις των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο αξιόχρεο της χώρας.
Η εξήγηση για την υποβάθμιση είναι πανομοιότυπη με την ερμηνεία που έδωσε νωρίτερα την εβδομάδα για τη μείωση του rating της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Οι αποφάσεις της Συνόδου, ανέφερε η S&P, αυξάνουν τις πιθανότητες για ζημίες ιδιωτών ομολογιούχων.

Λουκέτο στην ασφαλιστική Ευρωπαϊκή Πρόνοια

Ακάλυπτοι μένουν 154.000 οδηγοί καθώς λουκέτο έβαλε μία ακόμη ασφαλιστική εταιρεία του κλάδου ζημιών, ενώ πληθαίνουν οι φήμες στην αγορά και για άλλες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θε?άτων της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Ευρωπαϊκή Πρόνοια ΑΕΓΑ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ζη?ιών στην Ελλάδα από το 1995 και κυρίως στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου και διέθετε, σύ?φωνα ?ε πληροφορίες, χαρτοφυλάκιο 154.000 συ?βολαίων αστικής ευθύνης αυτοκίνητων, αριθ?ός που αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της συνολικής αγοράς. 

Αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών των Μινωικών

Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ, από χθες 1 Απριλίου 2011 και για μέγιστο διάστημα δέκα (10) ημερών αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη διότι οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τη χρήση 2010, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στις 31.03.2011, δεν έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΠ, όπως προκύπτει από την έκθεση ελέγχου του νόμιμου ελεγκτή της, στην οποία διατυπώνεται ´γνώμη με επιφύλαξη´. Η προσωρινή αναστολή των ανωτέρω μετοχών κρίνεται αναγκαία για την προστασία των επενδυτών, δεδομένου ότι δε διασφαλίζεται προσωρινά η ομαλή λειτουργία της αγοράς των μετοχών της εν λόγω εταιρείας.

Κεφάλαια για τραπεζικά stress test

Ο πήχης για τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) στα τραπεζικά στρες τεστ της ΕΕ που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος θα είναι το 5%, στο ακραίο σενάριο, ανακοίνωσε η Κομισιόν την Παρασκευή. Παράλληλα, η νέα Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα τον ακριβή ορισμό του πήχη, σύμφωνα με αξιωματούχους με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters.
Σημειώνεται, ότι η Τραπεζική Αρχή κατέληξε πρόσφατα στην αμφιλεγόμενη απόφαση να προσμετρηθούν στα εποπτικά κεφάλαια των Τραπεζών κάποια στοιχεία χρέους – ενεργητικού (debt-equity).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Eνεργοποιείται η ´Υπηρεσία Μιας Στάσης´

Aθήνα
Εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου 2011 το «τελεσίγραφο» που είχε απευθύνει η τρόικα στην κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) των επιχειρήσεων. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να παρουσιάσει το ΓΕΜΗ, το οποίο σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» στη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων. Μάλιστα, στη σχετική εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Η λειτουργία του ΓΕΜΗ θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απλοποίηση της διαδικασίας σύστασης εταιρειών, αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας, καταγράφεται ρητά στο Μνημόνιο και συνδέεται ευθέως με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αφού υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στη μείωση του κόστους σύστασης των εταιρειών κατά 70%. Η 31η Μαρτίου ήταν η τρίτη διορία καθώς η αρχική ημερομηνία για την ενεργοποίησή του ΓΕΜΗ ήταν η 17η Σεπτεμβρίου 2010 και η δεύτερη η 31η Δεκεμβρίου 2010. Το ΓΕΜΗ είναι ένα σύστημα ενοποίησης και απλούστευσης των εμπορικών δραστηριοτήτων, το οποίο καλύπτει οποιασδήποτε μορφής εμπορική δραστηριότητα, για ημεδαπά ή αλλοδαπά, φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέσα από μια βάση ηλεκτρονικών δεδομένων. Υπογραμμίζεται πως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο θεσπίσθηκε το 2005 με τον νόμο 3419/2005 που προέβλεπε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης των Επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ. Ο παραπάνω νόμος τροποποιήθηκε από την κυρία Λούκα Κατσέλη με τον Ν. 3853/2010, ο οποίος προέβλεπε ότι το ΓΕΜΗ θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί ήδη από τις 17 Σεπτεμβρίου. Κεντρικός στόχος, οι διαδικασίες σύστασης εμπορικών εταιρειών να μειωθούν σε ένα βήμα -αντί των 15- και ο απαιτούμενος χρόνος ίδρυσης να περιορισθεί σε μία ημέρα αντί των 38 ημερών.

Πτωτικές τάσεις

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας επικράτησε αρνητικό κλίμα, το οποίο διαμόρφωσε σε σημαντικό βαθμό η υποβάθμιση από την S&P αλλά και η ανακοίνωση πρωτοφανών ζημιών από τις εισηγμένες για τη χρήση του 2010.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε χθες στις 1.526,60 μονάδες σημειώνοντας πτώση 8,59 μονάδων ή σε ποσοστό 0,56%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 5,89%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 7,97%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 700,72 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,76%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 (MID) έκλεισε στις 1.545,90 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,47%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 269,43 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,93%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 (MARKET) έκλεισε στις 1.579,44 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,74%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.848,49 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,73%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+3,24%), της Ελλάκτωρ (+3,23%), της Βιοχάλκο (+1,95%) και της Coca Cola 3E (+0,26%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Κύπρου (-3,52%), του OTE (-2,16%), της ΔΕΗ (-2,53%), ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε σε ποσοστό 1,75%.
57 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 95 πτωτικά και 51 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Vivere +14,81%, Imperio +11,54%, Μύλοι Σαραντόπουλος +9,65% και Ακρίτας +9,38%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Παΐρης     -19,61%, Hellas On Line -19,44%, Αλφα Γκρίσιν -17,91% και Βαρβαρέσος -15,30%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 101,791 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 3.130.535 τεμάχια, Alpha Bank με 2.512.566, Marfin Popular Bank με 1.954.724 και Πειραιώς με 1.838.989 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 19,405 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 18,074, Motor Oil με 15,668 και Alpha Bank με 11,261 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 60,329 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα