Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αντιπαράθεση για την οικονομία

Αθήνα
Σε κόντρα κορυφής εξελίχθηκε η συζήτηση στην ´Ωρα του Πρωθυπουργού´ της επίκαιρης ερώτησης, του Αντ. Σαμαρά προς τον Γ. Παπανδρέου, για την ακρίβεια και την ύφεση στην αγορά.
´Η χώρα χρειάζεται προτάσεις και όχι εντυπώσεις´, δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι μπαίνουν οι βάσεις, ώστε το 2011 η χώρα να βγει από την ύφεση. «Κάνουμε έναν μαραθώνιο. Θα αντέξουμε, θα τον κερδίσουμε, έχουμε τα πρώτα σημάδια», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. «Λουκέτα, ανεργία, κατήφεια παντού -η θλιβερή φωτογραφία της οικονομικής πολιτικής σας», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προς τον Γ. Παπανδρέου ότι «σε εσάς βλέπω ήδη τον προηγούμενο πρωθυπουργό, έχετε χάσει επαφή με την πραγματικότητα».
Κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «για όλους είναι δύσκολος ο δρόμος της αλλαγής, ιδιαίτερα σε συνθήκες ύφεσης, όμως βήμα – βήμα θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε, όχι με στασιμότητα, όχι χωρίς να αλλάζουμε τίποτα, ούτε με δεήσεις και μαγικά τερτίπια αλλά με βαθιές αλλαγές».
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια. «Να αλλάξετε και να ξεφύγετε από το παρελθόν σας και την υπεράσπιση του προηγούμενου πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, με τον οποίο ταυτίζεστε», είπε.
«Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι πλέον και στα χέρια μας. Είναι το μεγάλο στοίχημα της φετινής χρονιάς, ώστε το 2011 να είναι το τέλος της ύφεσης».
Ο πρωθυπουργός επέκρινε τη ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας ότι ενώ κάνει κριτική για την κατάσταση στην αγορά, όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο «εσείς λέτε πάντα ´όχι´». Το βασικό θέμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι «πώς θα αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο, αυτό που μας έφερε εδώ, που δημιούργησε το έλλειμμα, που δημιούργησε το χρέος».
«Μετά τη βαθιά ύφεση του προηγούμενου χρόνου έχουμε τα πρώτα, έστω δειλά, δείγματα εξόδου από την ύφεση», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου αναφέροντας πως «οι εξαγωγές αυξάνονται το τελευταίο τετράμηνο, με ρυθμούς αυξημένους κατά 30% – 40% σε σχέση με πέρυσι, το ισοζύγιο εμπορευμάτων και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώνονται και έχουμε επιχειρηματίες που αποδεικνύουν ότι μπορούμε». 
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε, επίσης, ότι «ο δείκτης οικονομικού κλίματος και οι προσδοκίες σε κάποιους τομείς της οικονομίας -τη μεταποίηση και το εμπόριο- έχουν αρχίσει να βελτιώνονται» και εξέφρασε την ελπίδα της κυβέρνησης για μια καλύτερη χρονιά φέτος στον τομέα του τουρισμού.
«Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ, από τρίμηνο σε τρίμηνο, παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης. Η μεταβολή της απασχόλησης προβλέπεται από  -2,7% το 2011 να γίνει οριακά θετική το 2012, με επιτάχυνση το 2013 και το 2014».
Αναφερόμενος στον τομέα των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως τα στοιχεία δείχνουν μία νέα δυναμική καθώς το 2010 έχουν εγγραφεί στα Επιμελητήρια συνολικά 62.781 νέες επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 56.037 επιχειρήσεις. «Το καθαρό αποτέλεσμα είναι θετικό, δεδομένου ότι άνοιξαν 6.744 περισσότερες επιχειρήσεις».
Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βελτιώνονται το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και με τη δημιουργία νέων προοπτικών απασχόλησης για τους νέους «μειώνοντας το κόστος συναλλαγών στην οικονομία, για να γίνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, περιορίζοντας βεβαίως -και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα- την γραφειοκρατία γύρω από την ίδρυση, τη λειτουργία και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων σπάζοντας την αδιαφάνεια και βεβαίως και τη διαφθορά, που αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την επένδυση στη χώρα μας».
«Κάνουμε έναν μαραθώνιο αλλά θα αντέξουμε και θα κερδίσουμε, διότι είμαστε αποφασισμένοι, μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μέσα από αυτή την κρίση, αυτή την κρίση να την κάνουμε ευκαιρία για βαθιές τομές και αλλαγές, που θα μας πάνε σε μία βιώσιμη οικονομία. Πράγματι είναι δύσκολες οι εποχές, αλλά φαίνονται τα πρώτα σημάδια. Θα συνεχίσουμε και θα κερδίσουμε αυτό το στοίχημα».

Απάντηση Σαμαρά
Με το ειρωνικό σχόλιο «είπαμε να τιμήσετε την Πρωταπριλιά αλλά όχι κι έτσι…», ξεκίνησε η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η αναφορά του προς τον Γ. Παπανδρέου ότι «σε εσάς βλέπω ήδη τον προηγούμενο πρωθυπουργό, έχετε χάσει επαφή με την πραγματικότητα».
«Μπορούμε, επιτέλους, να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο. Μόνιμα στο χθες θα κολλάει η βελόνα σας; Επιτέλους, ξεκολλήστε από αυτό το μονότονο παραμύθι ότι για όλα φταίει το χθες και η ΝΔ. Ο τόπος διαλύεται, η αγορά παραπαίει, δεν μπορείτε να πείσετε ούτε τους δικούς σας ανθρώπους και μιλάτε μόνιμα για το χθες», συνέχισε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την εκτόξευση των τιμών στην αγορά, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αυξήσεων των φόρων. «Δεν αντιληφθήκατε εγκαίρως τις συνθήκες καρτέλ που υπάρχουν στην αγορά», τόνισε σημειώνοντας ότι επί Νέας Δημοκρατίας είχε θεσπιστεί «μάχιμη Επιτροπή Ανταγωνισμού».
«Εσείς τροποποιήσατε τη νομοθεσία, την κάνατε λιγότερο ισχυρή, περισσότερο εξαρτημένη, την αποδυναμώσατε. Οι έλεγχοι των τιμών, οι έλεγχοι του κόστους χαλαρώνουν, το παρεμπόριο οργιάζει», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι «στην Ελλάδα συντελείται το 20% του παρεμπορίου ολόκληρης της Ευρώπης, είμαστε ο πανευρωπαϊκός παράδεισος στο παρεμπόριο». Σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά, το νόμιμο εμπόριο χάνει έτσι 25 δισ. ευρώ σε τζίρο τον χρόνο και το κράτος περίπου 6 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «το βουλιάξατε 70% κάτω, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση 0,6%». «Η αγορά βρίσκεται στη φάση της απόλυτης ανυδρίας».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο ΤΕΜΠΜΕ, λέγοντας ότι ενώ το 2009 είχε δώσει εγγυήσεις για πάνω από 54.000 δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, πάνω από 5 δισ. ευρώ, ενώ το 2010 έδωσε εγγυήσεις μόνο για 4.200 δάνεια, δηλαδή 253 εκατ. ευρώ.
Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τις Τράπεζες να δώσουν ένα μέρος, της τάξεως του 20% από τις εγγυήσεις που τους δίνετε σε δάνεια για τις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ αυτό θα αποδειχθεί σωτήριο και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Λουκέτα, ανεργία, κατήφεια παντού -είναι η θλιβερή φωτογραφία της οικονομικής πολιτικής σας».

´Αυτή την Ελλάδα μας παραδώσατε´
«Αυτή την Ελλάδα μάς παραδώσατε, αυτή ακριβώς την Ελλάδα παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία», ήταν η απάντηση του Γ. Παπανδρέου στην παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά. «Είμαστε εδώ για να φτιάξουμε μία χώρα, που θα απελευθερώσει τον Έλληνα πολίτη και τον Έλληνα επιχειρηματία από τα βάρη του παρελθόντος, από το χρέος του παρελθόντος», είπε.
Απαντώντας στην αναφορά του κ. Σαμαρά για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πρώτη δουλειά της Επιτροπής επί ΝΔ «ήταν η εμπλοκή με τους ´κουμπάρους´». «Έτσι βοηθούσατε εσείς να χτυπηθεί το μονοπώλιο κ. Σαμαρά».
Για το ΕΣΠΑ ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η ΝΔ παρέδωσε το πρόγραμμα με συνολική απορρόφηση 700 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε σε 15 μήνες να υπάρχει απορρόφηση 4,5 δισ. ευρώ.
«Η κατάσταση σήμερα θα ήταν επώδυνη, αν δεν είχαμε λάβει δύσκολες αποφάσεις, αν δεν είχαμε δώσει μάχη για να δημιουργηθεί εκ του μηδενός και ένας μηχανισμός στήριξης που μας εξασφάλισε τα 110 δισ. ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Εσείς διαμορφώσατε το χρέος που επιβαρύνει σήμερα τον ελληνικό λαό και με τη δικιά σας πολιτική, την πολιτική της δήθεν ανάπτυξης των τελευταίων 5,5 ετών καταφέρατε και να προκαλέσετε ρεκόρ χρέους και ελλείμματος, αλλά και από την άλλη μεριά να φέρετε στο 2%. Τα δύο μαζί δείχνουν την αδιέξοδη πολιτική σας και βεβαίως ότι δεν είχατε και δεν θέλατε να έχετε καμία αναπτυξιακή συνταγή. Ήταν η Ελλάδα της πελατειακής πολιτικής, της μικροπολιτικής, της αδιαφάνειας, την οποία σήμερα πληρώνει ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο πρωθυπουργός. 
«Αν υπήρχε η ευνομία στη χώρα μας, κάτι το οποίο καταρρακώθηκε επί ημερών σας, τότε σήμερα η αδιαφάνεια και διαφθορά θα είχαν καταπολεμηθεί και δεν θα είχαμε το μεγάλο χρέος», συνέχισε, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι «πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αλλάξει το πρότυπο ανάπτυξης, για να σταθούμε επιτέλους στα δικά μας πόδια, χωρίς δάνειες δυνάμεις».
«Εμείς αλλάζουμε την Ελλάδα, περιμένουμε και συνεχίζω να περιμένω κ. Σαμαρά να συμβάλετε κάποια στιγμή και εσείς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα