Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λύση για τα ελληνο – τουρκικά ή Χάγη

Αθήνα
Δεν είναι ανεκτή καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ούτε ζητημάτων που άπτονται της εθνικής δικαιοδοσίας, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.
H δήλωση ήλθε ως απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, αναφορικά με το επεισόδιο με το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Explora, που παρεμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό έξω από το Καστελόριζο.
Ο κ. Καρατζαφέρης, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, είπε ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί προβλήματα και στα εθνικά ζητήματα, αναφέροντας ότι οι Τούρκοι έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τις παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε τόσο στο επεισόδιο του Καστελόριζου -κάνοντας λόγο για παθητική αποδοχή από την πλευρά μας de facto αναγνώρισης τουρκικής αποκλειστικής ζώνης σε δικά μας χωρικά ύδατα- όσο και της νησίδας Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, όπου παρενοχλήθηκαν ελληνικά αλιευτικά από τουρκικά πολεμικά.
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπαπανδρέου, τόνισε ότι η προσέγγιση με την Τουρκία αποτελεί στρατηγική επιλογή για αναβάθμιση των σχέσεών μας και υπάρχει σχετική πρόοδος, παραδέχθηκε -όμως- ότι υπάρχουν τον τελευταίο καιρό πυκνές παραβιάσεις αλλά και περιπλανήσεις σκαφών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, που σαφέστατα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Για κάθε τέτοιο περιστατικό, πέραν της αντιμετώπισης από τα ελληνικά πολεμικά ή σκάφη του Λιμενικού με προειδοποιητικά σήματα, ακολουθεί διπλωματικό διάβημα προς την τουρκική πλευρά και αυτό το έχω κάνει και δημοσίως, είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι ίδια αντιμετώπιση ακολουθείται και για τις περιπτώσεις ερευνών σε περιοχές ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ίδια αντιμετώπιση υπήρξε, είπε ο πρωθυπουργός με την περίπτωση του ιταλικού εμπορικού πλοίου Explora, το οποίο πήρε άδεια από τις ελληνικές Αρχές για έρευνες πόντισης καλωδίου οπτικών ινών από το Μπάρι στο Τελ Αβίβ σε περιοχή ελληνικής ΑΟΖ, άρα και υφαλοκρηπίδας.
Το Εxplora, παρενοχλήθηκε από τουρκικό σκάφος και ενημέρωσε τις ελληνικές Αρχές. Ομως, κατά την επιστροφή του απεδείχθη ότι, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, ζήτησε άδεια από την Τουρκία, η οποία δεν είχε δικαιοδοσία, γεγονός που οδήγησε την ελληνική πλευρά να ανακαλέσει την άδεια εργασιών του ιταλικού πλοίου, ύστερα από διάβημα στις ιταλικές Αρχές.
«Η Ελλάδα επιδιώκει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη μη αναπαραγωγή έντασης χωρίς, όμως, σε καμία περίπτωση να θίγεται η εθνική μας κυριαρχία», τόνισε ο πρωθυπουργός
Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αν δεν ευοδωθούν οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, θα δοθεί λύση μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου.
«Αυτό το μήνυμα στέλνει η Ελλάδα προς κάθε αποδέκτη, ότι με καθαρές και σαφείς θέσεις προασπίζουμε τα εθνικά μας δίκαια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, χαρακτήρισε ως οξύμωρο και αντιφατικό να λέει ο πρωθυπουργός από τη μία ότι υπάρχει βελτίωση στις σχέσεις με την Τουρκία κι από την άλλη να αυξάνονται οι παραβιάσεις και παραβάσεις, άρα η Τουρκία να κλιμακώνει τις προκλήσεις


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα