Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διαδικτυακό ?τσουνάμι? βοηθείας

Η ανθρωπιστική διάσταση της τεχνολογίας και του Διαδικτύου αποτυπώνεται στη μεγάλη κινητοποίηση κορυφαίων ομίλων όπως η Apple και κολοσσών του Διαδικτύου, όπως το Google, το Facebook και το Twitter, οι οποίοι προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν δωρεές στους πληγέντες από τη φυσική καταστροφή που χτύπησε την Ιαπωνία.
´Η Ιαπωνία έδωσε τόσα πολλά στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της τεχνολογίας. Σήμερα είναι η ώρα να της αποδώσουμε αυτό που τής οφείλουμε´, γράφει η Αμίνα Νάκβι, μια χρήστρια στο Facebook.
Ο Eρυθρός Σταυρός χρησιμοποιεί τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης για την εκστρατεία του υπέρ της συγκέντρωσης δωρεών που αρχικά είχε θέσει ως στόχο το ποσό των 25.000 δολαρίων (18.000 ευρώ).
Ωστόσο οι δωρεές ξεπέρασαν ήδη τον στόχο φθάνοντας τα 50.000 δολάρια χθες στις 08:30 ώρα Ελλάδας από 1.300 δωρητές. Ο στόχος ανήλθε κατόπιν στα 75.000 δολάρια.
Ο αμερικανικός όμιλος Apple από την πλευρά του δημιούργησε μια επιλογή στην υπηρεσία του iTunes που επιτρέπει στους συνδρομητές να καταβάλουν από 5 έως 200 δολάρια στον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό με ένα απλό κλικ.
Από την πλευρά του ο ιστότοπος Twitter ανανεώνει τακτικά τις πληροφορίες και τις συνδέσεις με ανθρωπιστικούς ιστότοπους.
´Στο Twitter πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε όσους το χρειάζονται αυτή τη δύσκολη ώρα´, διαβάζει κανείς στον ιστότοπο.

Παρόντες και οι gamers
Οι gamers του Διαδικτύου δεν μένουν αδρανείς. Η εταιρεία Zynga, με ειδικότητα στα παιχνίδια στο Facebook, ελπίζει να συγκεντρώσει δύο εκατομμύρια δολάρια για το ιαπωνικό Ταμείο έκτακτης βοήθειας για τα παιδιά. Η Zynga καλεί τους χρήστες της να αγοράσουν εικονικά προϊόντα σε ορισμένα από τα παιχνίδια της όπως τα Cityville, FrontierVille, FarmVille.
Τα παιχνίδια της Zynga προσελκύουν τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παίκτες τον μήνα στο Facebook, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο. Η εταιρεία συγκέντρωσε τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια δολάρια μέσω παρόμοιων εκστρατειών, κυρίως υπέρ των πληγέντων στην Αϊτή.

Η συνδρομή του Google
Το Google έθεσε σε λειτουργία την υπηρεσία αναζήτησης προσώπων που φέρονται ως αγνοούμενα ή πληγέντα και προσφέρει επίσης χρήσιμες πληροφορίες. Χθες στις 08:30 ώρα Ελλάδας σχεδόν 140.000 μηνύματα είχαν αφεθεί από χρήστες, που δεν είχαν νέα από φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους.
´Εχω λόγους να σκέφτομαι ότι το πρόσωπο αυτό εξαφανίστηκε´, γράφει ένας χρήστης που αναζητεί μια γυναίκα που ονομάζεται Κιμίκο Σάτο. Αλλα μηνύματα έχουν ακόμη πιο δραματικό περιεχόμενο. Ενας χρήστης για παράδειγμα άφησε μήνυμα για κάποια Ναταλία που αναζητούν συγγενείς της: ´Κάποιος πληροφορήθηκε ότι το πρόσωπο αυτό είναι νεκρό´.

Ενδεικτικές διευθύνσεις:
Twitter (στα ιαπωνικά και στα αγγλικά): blog.twitter.jp/2011/03/blog-post_12.html
Ερυθρός Σταυρός στο Facebook: http://www.causes.com/campaigns/154523
Google: www.google.com/crisisresponse/japanquake2011.html
Google (αναζήτηση προσώπων): http://japan.person-finder.appspot.com/
Ιστότοπος Mashable: mashable.com/2011/03/13/japan-earthquake-tsunami-help-donate


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα