Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλείνουν επιχειρήσεις λόγω της κρίσης

Εβδομήντα εμπορικές επιχειρήσεις έβαλαν ´λουκέτο´ τη χρονιά που πέρασε στα Χανιά λόγω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό
του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, που παρουσιάσθηκε χθες, κατά τη Γενική Συνέλευση του Δ.Σ. στο ΕΒΕΧ.
Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, ο τζίρος των εμπόρων το 2010 παρουσίασε μείωση κατά 25%.
´Το 2010 σίγουρα κλείνει δύσκολα με δεδομένη την οικονομική κατάσταση και συγκυρία που ζούμε. Στην αγορά των Χανίων καταγράφεται ποσοστό γύρω στο 10% σε κλεισίματα επιχειρήσεων, σύμφωνα με την καταγραφή που κάναμε σε επιχειρήσεις μέσα στον διευρυμένο Δήμο Χανίων. Το ποσοστό αυτό που καταγράφεται είναι σχετικά μικρό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα´, ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, κ. Γιάννης Μαργαρώνης.
Ο ίδιος επεσήμανε το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά με αποτέλεσμα το 50% των εμπόρων να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του.
Παρόλα αυτά, ο κ. Μαργαρώνης υποστήριξε ότι στην αγορά των Χανίων υπήρξε σχετική μείωση των ακάλυπτων επιταγών, ενώ δεν παρουσιάσθηκε έξαρση της ανεργίας, όπως κάποιοι προέβλεπαν.
´Αυτό που διαπιστώνουμε μέσα από μηνιαία δημοσκόπηση που κάνουμε στα μέλη μας είναι ότι οι καταστηματάρχες δεν απολύουν, σίγουρα, όμως, δεν προσλαμβάνουν πλέον έκτακτο προσωπικό´.
Θετικός είναι ο απολογισμός και των χειμερινών εκπτώσεων φέτος καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου: ´Θεωρούμε ότι οι εκπτώσεις πήγαν καλά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αφού φτάσαμε κατά κάποιον τρόπο τους περυσινούς τζίρους. Κάτι που είναι θετικό, αφού ανακόπηκε η πτώση του 2010´.
´Στόχος μας είναι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τις εμπορικές επιχειρήσεις του τόπου μας και να συμβάλλουμε με αναπτυξιακές προτάσεις είτε στο χωροταξικό, στις χρήσεις γης, στο κυκλοφοριακό – θέσεις πάρκινγκ αλλά και με τη δημιουργία ενός καταστήματος outlet, που ελπίζουμε να έχει προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου´, τόνισε ο κ. Μαργαρώνης.
Και πρόσθεσε ότι: ´Στο πλαίσιο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος κινήθηκε με κατάθεση αιτημάτων σε Δήμους και Περιφέρειες. Συνεργαστήκαμε με πολλούς Συλλόγους, Συμβούλια Νέων, επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς, κάνοντας ημερίδες και συσκέψεις για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μια επενδυτική πρόταση για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Παράλληλα, έπειτα από έρευνα που κάναμε μέσω της εταιρείας Cretan Polls, διεφάνη ότι για να υπάρξει βελτίωση στον τζίρο των καταστημάτων στα Χανιά χρειάζεται βελτίωση του κυκλοφοριακού και θέσεις στάθμευσης´.
Στις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, που θα συνεχισθούν, εντάσσεται το πρόγραμμα «Συμμετέχω», με σκοπό την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων καταναλωτών, πολυτέκνων και τρίτεκνων καταναλωτών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα