Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κάλλος – κράτει… κ. Καλλικράτη

Κύριε διευθυντά,
το ζητούμενο, απ? ό,τι η ονομασία των νέων δημοτικών δομών δηλώνει, είναι να κρατηθεί  το (παλαιό) υπάρχον κάλλος, σε συνδυασμό με το (σημερινό) κρατούν κάλλος!
Το κάλλος για να επικρατήσει χρειάζεται κατ? αρχήν παιδεία και βούληση, όπως και αίσθηση αρμονίας, δημιουργική φαντασία? κι ένα σωρό άλλα προσόντα? Αν τα διαθέτουμε θ? ανταποκριθούμε? αλλιώς… κρίμα στ? όνομα? Καλλικράτης.
Εμείς λοιπόν οι καλλι-κρατούμενοι, από τους καλλι-κρατούντες ζητάμε μόνον τα αυτονόητα? κι επειδή ακόμα και γι? αυτά χρειάζονται πολλές φορές διευκρινίσεις, τις παραθέτουμε (κατά την κρίση μας).
– Σε πρώτο πλάνο να μπει η αισθητική και ο σεβασμός προς κάθε τι που κληρονομήσαμε, συνήθως αναντικατάστατο. Να προβαίνουν με γνώση και περίσκεψη τόσο στη συντήρηση όσων πρέπει να διαφυλάξουμε, αλλά και όσων πρόκειται να δημιουργηθούν εξ αρχής… Να φροντίσουν την ιδιαιτερότητα, το χρώμα, το προφίλ των Χανίων και να μην ενδίδουν σε προχειρότητες. Απαραίτητη η συμμετοχή και η έγκυρη γνώμη ανθρώπων της Τέχνης σε όσα αφορούν τον σχεδιασμό και την εικόνα μιας πόλης που θέλει και οφείλει να ξεχωρίζει?
– Να λυθεί το θέμα των χωματερών στα φαράγγια και τις πλαγιές της υπαίθρου, με τη δημιουργία μιας Υπηρεσίας που θα λειτουργεί συστηματικά και θα έχει ως έργο της τη συλλογή αλλά και την υποδοχή ογκωδών αχρήστων αντικειμένων, όπου θα μπορεί να απασχολείται ένας αριθμός εργαζομένων για να φροντίζει τη διαλογή και αξιοποίηση των συσσωρευμένων αντικειμένων? Συμπληρωματικά αυτής της δράσης να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών και στη σήμανση των ευαίσθητων περιοχών αλλά ταυτόχρονα να οριστούν και υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες, από τους οποίους θα στερηθεί έτσι το κατά τα άλλα εύλογο, επιχείρημα «Τι να τα κάνουμε τα άχρηστα;».
– Να θεσπιστεί μία διαδικασία που θα αφορά τον συντονισμό των εργασιών στα οδοστρώματα (κυρίως) που εκτελούν οι Υπηρεσίες κοινής ωφελείας αλλά και διάφοροι εργολάβοι, για να εκλείψει το παράλογο των αλλεπάλληλων σκαψιμάτων και της ταλαιπωρίας μας. Ακόμη και αν από αυτό δεν προκύψει οικονομικό όφελος, θα φανεί ότι τουλάχιστον υπάρχει κοινός νους?
– Κάθε φορά που πρόκειται να γίνει κάποια νέα εγκατάσταση, για οποιονδήποτε σκοπό και αν γίνεται, οφείλουν οι καλλικρατούντες να ενημερώνουν έγκαιρα, με εντιμότητα και σαφήνεια το κοινό και ειδικά αυτούς που μπορεί η εν λόγω εγκατάσταση να επηρεάζει. Και φυσικά, αφού έχουν εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές μελέτες για το έργο, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι με κριτήριο το πού και ποιους «βολεύει». Δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει.
Θα ήθελα να το τονίσω αυτό, γιατί έχω πρόσφατη κακή πείρα από την περίπτωση του αντλιοστασίου λυμάτων Αρωνίου, όπου οι εμπλεκόμενοι φορείς (ξέρουν αυτοί), το έκαναν εν κρυπτώ, ερήμην των περιοίκων, μέσα στην κεντρική ιστορική και μοναδική πλατειούλα του χωριού και για άλλοθι, δήθεν ενημέρωσης, αρκέστηκαν σε? ένα χαρτάκι στην πόρτα ενός καφενείου, σχεδόν έρημου? Τα έντυπα και η τηλεόραση υπάρχουν για ορισμένους μόνον όταν θέλουν να προβληθούν… όταν όμως υπάρχει το ενδεχόμενο αντιδράσεων τα αγνοούν και κολλάνε… χαρτάκια? επινόηση κουτοπόνηρη και προσβλητική, που ελπίζω να μην συνεχιστεί στο μέλλον.
– Μια πρόταση για το πρόβλημα των αναξιοπαθούντων που αφθονούν στην πόλη είναι η εξής: Ο Δήμος με τη συνεργασία της Εκκλησίας και όσων δημοτών προσφερθούν, να οργανώσει χώρο ή χώρους, όπου θα συγκεντρώνονται οι άνθρωποι αυτοί και θα βρίσκουν εκτός από τροφή και άλλα εφόδια που θα τους μοιράζονται εκεί. Εννοώ οργάνωση με καταγραφή τους σε λίστες, βάσει των οποίων θα αξιολογούνται και οι προτεραιότητες των όποιων παροχών. Αυτό δεν θα απαλύνει απλά το αίσθημα της ενοχής μας όταν προσπερνάμε αμέτοχοι στις επικλήσεις τους, αλλά θα ελέγξει κατά κάποιον τρόπο το φαινόμενο αυτό και θα απαλλάξει την εικόνα της πόλης από τη διάχυτη αίσθηση μιας μιζέριας την οποία προσπαθούμε να θεραπεύσουμε με το κέρμα που ξέμεινε στην τσέπη μας.
Και γιατί το αποκαλώ φαινόμενο; Γιατί παλιά υπήρχε η ρήση ότι «κάθε τόπος πρέπει να μπορεί να συντηρεί τους πένητές του?» πράγμα πολύ ωραίο και ανθρώπινο που μιλάει για τους μετρημένους που είχαμε κάποτε, σήμερα, όμως, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα πρέπει οι πένητες να συντηρούν τους υπόλοιπους, γιατί εκείνοι τείνουν να είναι πολυπληθέστεροι των κατοίκων.
– Τελειώνω, με ένα SOS που αφορά την περιοχή των Αγίων Αποστόλων, έναν χώρο που για πολλές αντικρουόμενες χρήσεις έχει προταθεί και πολύ μελάνι έχει χυθεί? Εχοντας μια τεράστια επιφύλαξη για τη λέξη «αξιοποίηση», όταν αυτή ακούγεται από επίσημα χείλη και με την ευκαιρία που ο χώρος ανήκει πλέον στον Δήμο Χανίων, θα ζητήσω αυτό που είναι αίτημα και του πλείστου των Χανιωτών που τόσα χρόνια χαίρονται την άπλα  και την απλότητά του ΟΧΙ  ΑΛΛΑ  ΚΑΚΓΕΛΑΚΙΑ ? ΤΟΙΧΑΛΑΚΙΑ ? ΠΕΤΡΟΓΥΡΙΣΜΕΝΑ  ΚΑΙ  ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ  ΠΑΡΚΑΚΙΑ!
Δεν θ? αντέξουμε άλλα έργα στενόκαρδης αισθητικής? Θα σας ζητήσουμε το απλούστερο και πλέον ανέξοδο..
?ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΜΒΕΤΕ?
Αφήστε μιαν ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΛΑΝΑ, που δεν σας ζητά τίποτε περισσότερο από τα στοιχειώδη – φροντίδα καθαριότητας, έναν επαρκή και καλαίσθητο φωτισμό, ίσως και μια διακριτική φύλαξη… Μέχρι σήμερα ο χώρος αυτός λειτούργησε σαν μια αυθεντική αλάνα της παλιάς καλής εποχής, που δυστυχώς σήμερα, έχει εκλείψει λόγω της πυκνής και στενοκέφαλης δόμησης? Μέσα σε χώρο πράσινο με τις παρενθέσεις του γαλάζιου ολόγυρα, μπορεί ο ηλικιωμένος να βολτάρει αμέριμνα, οι νεότεροι να τρέξουν, να παίξουν, να αθληθούν, να κάνουν ποδήλατο ή τη βουτιά τους χωρίς περιττούς καθωσπρεπισμούς, με τη φόρμα τους, χωρίς  τραπεζάκια και πλαστικές καρέκλες να τους περικυκλώνουν. Αφήστε, λοιπόν, ελεύθερο και προσβάσιμο σε όλους αυτόν τον μοναδικό και πολύτιμο χώρο περιπάτου, άθλησης και χαλάρωσης… Τον έχουμε ανάγκη?
Ας διατηρηθούν μόνον εκείνες οι απλές, περιστασιακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που όλοι απολαμβάνουμε.. Αρκούν…
Αξίζει να χαλαλίσετε υπέρ των δημοτών το όποιο υλικό κέρδος θα είχε ο Δήμος από τον χώρο αυτόν. Θα σας επιστραφεί ως πλεονάζον κέρδος της ψυχικής μας ευφορίας…
Ευχαριστώ για την ακρόαση?
Θεοδοσία Κατριτζιδάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα