Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περί Καλλικράτη

Κύριε διευθυντά,
´φταίχτες το χαρτί και το τυπογραφείο´.
Θα απασχολήσω και πάλι τη στήλη και τους αναγνώστες σας για ένα θέμα, το οποίο εδώ και τρεισήμισι μήνες απασχολούσε έντονα την κοινωνία του Αποκόρωνα, υποθέτω και την κοινωνία του Νομού μας, αλλά από εδώ και πέρα πιστεύω θα απασχολεί και το πανελλήνιο, με μια καινοτόμο δικαστική απόφαση.
Πρόκειται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 στον Δήμο Αποκορώνου και την απόφαση 13/2011 του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων.
Για τις εκλογές αυτές προηγήθηκαν α) η απόφαση 45722/10.8.10, β) η Εγκύκλιος 48648/26.8.10 και γ) το επείγον εκλογικό έγγραφο 61338/23.10.10 όλα από το Υπουργείο Εσωτερικών κ.λπ. και είχαν ως αντικείμενο τις εκλογές αυτές και ειδικότερα την εγκυρότητα των ψηφοδελτίων για το αδιάβλητο των εκλογών.
Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι αλληλένδετα και αλληλοσυμπληρούμενα.
Επειδή ήμουν ηγούμενος σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, έχω και γνώση και εμπειρία του τι σημαίνει καθαρό και τίμιο (αψεγάδιαστο) ψηφοδέλτιο.
Σήμερα, βέβαια, είμαι ένας κελάρης, σε μια χώρα, η οποία, περίπου, λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες.
Ως κελάρης που έχει εμπειρία και μπορεί να διαβάζει και να καταλαβαίνει την ελληνική γλώσσα, έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:
Τα παραπάνω, απόφαση, εγκύκλιος και έγγραφο, αναφέρονται στο σχήμα, διαστάσεις, χρώμα, γράμματα, βάρος και το χαρτί που θα πρέπει να έχουν εκτυπωθεί τα ψηφοδέλτια και μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση ότι σε όσους Δήμους γίνει επαναληπτική ψηφοφορία την 14η Νοεμβρίου 2010, τα ψηφοδέλτια που θα χρησιμοποιηθούν κατά την εκλογή αυτή θα είναι τα ίδια με τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν την πρώτη Κυριακή, δηλαδή την 7η Νοεμβρίου 2010.
Ολα τα παραπάνω σημαίνουν ότι, αν κάποιο ή κάποια από αυτά τα στοιχεία δεν είναι σύμφωνο με τα οριζόμενα στα έγγραφα αυτά επισύρει την ακυρότητα, διότι δεν εξασφαλίζεται το αδιάβλητο των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι το ψηφοδέλτιο κατά κάποιον τρόπο είναι ´σημαδεμένο´.
Οταν ήμουν ηγούμενος, η σχολαστικότητά μου για τη σύννομη εκτύπωση των ψηφοδελτίων του συνδυασμού μου, ήταν γνωστή στους συνεργάτες μου και στο τυπογραφείο.
Μάλιστα κατέστρεψα, σε εκλογές, κάποιες χιλιάδες ψηφοδέλτια, επειδή όπως έβλεπα τις δέσμες, μου φαίνονταν ότι είχαν διαφορετικές αποχρώσεις μεταξύ τους, πράγμα το οποίο οφειλόταν, μάλλον, σε στιγμιαία ιδιοτροπία της όρασής μου, όταν όπως λέμε στην Κρήτη: ´έβλεπα και την τρύπα της βελόνας´. Πόσο μάλλον στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν προεβλέπετο οξύς προεκλογικός αγώνας για την ´κατάκτηση´ του Δήμου Αποκορώνου, οπότε θα έπρεπε όλα να προβλέπονται και να αποφεύγονται από τους επικεφαλής υποψηφίους δημάρχους.
Ομως σ? αυτές τις εκλογές παρουσιάστηκαν τα ´κίβδηλα´ ψηφοδέλτια, τα οποία, στο σύνολό τους, ήταν ψηφοδέλτια ενός και του ίδιου συνδυασμού, της Δ.Ε.Κ.Α., πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχε πρόθεση και σκοπιμότητα και δεν ήταν τυχαία κακέκτυπα με φταίχτη το τυπογραφείο και μόνο, διότι το τυπογραφείο τυπώνει ό,τι του δίνεις.
Μετά απ? όλα τα παραπάνω έρχεται η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου (Εκλογοδικείου), η οποία στις 54 σελίδες της, περιέχει πάρα πολλά σημεία, τα οποία από μόνα τους είναι αρκετά να οδηγήσουν στο ότι οι παρατυπίες για την ακύρωση σημαντικού αριθμού ψηφοδελτίων της Δ.Ε.Κ.Α. ούτε εχρειάζοντο παραπέρα έρευνας και κρίσης, οπότε και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν διαφορετικό από την πρώτη Κυριακή (7/11/2010) και δεν θα χρειαζόταν ενστάσεις και αντενστάσεις για να προκαλέσουν, κατά την άποψή μου, μια διάτρητη απόφαση, η οποία να συζητιέται με όχι κολακευτικά σχόλια.
Δεν θα επεκταθώ σε όλα τα σημεία της, με μια και μόνο επισήμανση και πάλι.
Ή είναι άκυρα τα διαφορετικά ψηφοδέλτια, όπως προβλέπουν και καθορίζουν νόμοι, αποφάσεις, εγκύκλιοι και έγγραφα ή δεν γίνονται έγκυρα με απόψεις και γνώμες διατυπωμένα στο σκεπτικό της απόφασης.
Από το σκεπτικό σταχυολογώ τρεις μόνο περιπτώσεις, για να μην απεραντολογώ και τις καταγράφω όπως έχουν.
´Ωστόσο τα ψηφοδέλτια αυτά διαφέρουν από τα λοιπά έγκυρα ψηφοδέλτια που έλαβε ο συνδυασμός του καθ? ου ως προς το πάχος του χαρτιού και ως προς την απόχρωση του λευκού χρώματος, η διαφορά όμως αυτή είναι και στις δύο περιπτώσεις (πάχους και χρώματος) μικρή και δυσδιάκριτη, αφού διακρίνεται μόνο με την προσεκτική παρατήρηση των ψηφοδελτίων και σύγκριση μεταξύ τους´ (σελίδα 17η της απόφασης).
Άποψή μου, τα ψηφοδέλτια έπρεπε να είναι εκτυπωμένα σε τσιγαρόχαρτο ή στρατσόχαρτο για να είναι εμφανής η διαφορά.
Δεύτερη περίπτωση. ´Τέλος όλες οι ανωτέρω παρατηρήσεις αφορούν και στα προσβαλλόμενα ψηφοδέλτια από την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής 11/11/10, τα οποία έλαβε ο συνδυασμός του καθ? ου, στα ίδια εκλογικά τμήματα παρά μόνο στην απόχρωση του λευκού χρώματος όπως και στην ποσότητα της μαύρης μελάνης που έχει διοχετευθεί σ? αυτά από τα μηχανήματα του τυπογραφείου κατά την εκτύπωση, αφού σε ορισμένα το μαύρο χρώμα των γραμμάτων είναι πιο καθαρό και σε άλλα πιο άτονο, διαφορά που είναι πάντως και στις δύο περιπτώσεις ανεπαίσθητη και δυσδιάκριτη´ (τέλος σελίδας 17 και αρχές της σελίδας 18 της απόφασης).
Δηλαδή χρειαζόταν άλλου ´είδους σαμά´, όπως λέμε στον Αποκόρωνα για να είναι άκυρα;
Και η τρίτη περίπτωση: ´Δημιουργεί περίεργη εντύπωση το γεγονός ότι ενώ καταγγέλλεται η μη ανεύρεση 105 ψηφοδελτίων στο 34ο εκλογικό τμήμα της Τοπικής Κοινότητας Κουρνά κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Κυριακή 7/11/10, διότι, όπως ισχυρίζεται, τα ψηφοδέλτια αυτά δεν βρέθηκαν κατά τον επανέλεγχο στον εκλογικό σάκο´.
Για να καταγγέλλεται το συγκεκριμένο γεγονός προφανώς έγινε μετά από επισταμένο έλεγχο και διαπίστωση. Τώρα το πώς εκ των υστέρων βρέθηκαν τα ψηφοδέλτια αυτά και από ποιον, δημιουργεί μιαν εύλογη απορία.
Οπως και στην αρχή γράφω, δεν επεκτείνομαι και σε άλλες περιπτώσεις τις οποίες αναφέρει η απόφαση, οι οποίες είναι από μόνες τους αρκετές, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο να κάνουν δεκτή την ένσταση, με την ακύρωση μεγάλου αριθμού ψηφοδελτίων, οπότε και ανατρέπεται το εκλογικό αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα παράτυπων (μη σύννομων) ψηφοδελτίων.
Για την ιστορία, όμως, η απόφαση λέγει:
Επειδή κατόπιν της απόρριψης όλων των ανωτέρω ισχυρισμών του ενιστάμενου, η ένσταση πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της ως αβάσιμη κ.λπ. κ.λπ. και καθορίζει την τύχη των παραβόλων.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 13/2011
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Συνεκδικάζει την ένσταση και την αντένσταση και επισημαίνει ακόμα.
Η ένσταση κατατέθηκε 16/12/10, η διάσκεψη έγινε 25/1/11 και η απόφαση δημοσιεύθηκε 24/2/11, όταν θα πρέπει ο Δήμος να λειτουργήσει και ως νεοσύστατος με νέες καινοτόμες διαδικαστικές δομές στη λειτουργία του, χρειάζεται κάποιον χρόνο για τα πρώτα βήματά του.
Αρα αυτός ο χρόνος, ο οποίος μεσολάβησε από την ένσταση μέχρι τη λήψη και τη δημοσίευση της απόφασης, αδικαιολόγητα μακρύς και η σκέψη μου με οδηγεί μισόν αιώνα πίσω, όταν δύο καθηγητές μου, ο Ηλίας Αναστασιάδης και Κώστας Φουρκιώτης μας μιλούσαν για το Nasciturus (κυοφορούμενο) ή εκτός και αναμενόταν ο ´από μηχανής θεός´ να επιφοιτήσει για την έκδοση της απόφασης, όταν σήμερα το Nasciturus γρήγορα είναι γνωστό και από μηχανής θεοί υπάρχουν και όλοι τους ψιλογνωρίζουμε.
Και για να δώσω εύθυμη κατάληξη στα γραφόμενά μου, μέρες που είναι, πάλι με γυροφέρνει να πω την έκφραση ´είναι ολίγον έγκυος´ για να μην πούμε ´είναι γκαστρωμένη´ η διαπίστωση ότι τα ψηφοδέλτια ήταν ´ολίγον άκυρα´ σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.
Αυτά και καλή Σαρακοστή μέχρι την Ανάσταση.
Ευχαριστώ
Γιάννης Χατζηδάκης,
π. δήμαρχος Βάμου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα