Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΙΑ ΠΟΛΥ αξιόλογη και ενδιαφέρουσα πρόταση -για την  αξιοποίηση πολιτισμικά του Ιτζεδίν και συνολικά των Νεωρίων- διατυπώθηκε και στάλθηκε εγγράφως στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκη και τους βουλευτές Χανίων, από την κα Έμμυ Παπαβασιλείου, πολιτικό μηχανικό, εργαζόμενη στον τομέα του πολιτισμού  της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, η πρόταση σε γενικές γραμμές έχει ως εξής (οι λεπτομέρειές της, στη διάθεση του καθενός):
1. – «Το συγκρότημα των Νεωρίων Χανίων να αφιερωθεί στις Εννέα Μούσες. Κάθε Νεώριο μπορεί να  πάρει το όνομα μιας Μούσας και να φιλοξενεί χώρους και  δραστηριότητες  που έχουν  σχέση με τις τέχνες ή τις επιστήμες τις οποίες η Μούσα είχε υπό την προστασία της. Σε κάθε Νεώριο θα συνδέεται το «παρελθόν» με  το «παρόν», ενώ το μέλλον θα προετοιμάζεται με δραστηριότητες πειραματικού χαρακτήρα.
(Επειδή η αντιστοιχία μεταξύ του πλήθους των Μουσών και των Νεωρίων (9) διαταράχθηκε καθώς στο μεταξύ τα Νεώρια του Μόρο δόθηκαν για άλλες  χρήσεις, είναι δυνατόν οι τρεις Μούσες  του Λόγου, να στεγαστούν σε ένα  Νεώριο).
2. – Το Φρούριο Ιτζεδίν να διαμορφωθεί σε πολυλειτουργικό χώρο συνάντησης των πολιτισμών, που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου.
Θα  διοργανώνονται από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, συναντήσεις επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα καθώς και εκθέσεις (Μπιενάλε, Τριενάλε) που θα αναδεικνύουν την πολυμορφία των πολιτισμών. Οι διοργανώσεις αυτές μπορεί να είναι θεματικές (π.χ. η λαϊκή μουσική των χωρών της Μεσογείου, οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι  μύθοι, η γαστρονομία, η λογοτεχνία  κ.λπ.) ή να είναι αφιερωμένες κάθε φορά σε μία χώρα, η  οποία θα παρουσιάζει, αντιπροσωπευτικά δείγματα της παράδοσης και της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής της. Είναι αυτονόητο ότι  οι αρχιτεκτονικές μελέτες, οι οποίες θα ήταν καλό να προκύψουν από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς,  θα  σεβαστούν πλήρως τα μνημεία. Επίσης, θα πρέπει να ευνοούν την μετατρεψιμότητα και την ενοποίηση χώρων, όταν αυτή θα είναι αναγκαία. Για την περίπτωση των Νεωρίων, η Επιτροπή Προγραμματικής Σύμβασης της παλιάς πόλης Χανίων, έχει αποφασίσει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ενιαίο σύνολο. Η παραπάνω πρόταση εξασφαλίζει τη συνοχή του συνόλου επιτρέποντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε Νεωρίου».
ΠΟΙΟΣ το είπε πως ιδέες δεν υπάρχουν και μάλιστα εντάξιμες στα ΕΣΠΑ; Δυστυχώς, των ιδεών -ανέκαθεν αυτό- προπορεύεται η πολιτική σκοπιμότητα, ο λαϊκισμός, ο φαρισαϊσμός και κυρίως η ψηφοθηρία. Και απ? ό,τι φαίνεται- από την πρόσφατη στάση του κ. υπουργού Πολιτισμού απέναντι στα Χανιά (σκανδαλωδώς υπέρ του Ηρακλείου)- η κατάσταση αυτή θα διαιωνίζεται σε βάρος των Χανίων. Οσο κι αν οι ιδέες θα προπορεύονται της εποχής τους.

Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr – www.stcloris.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα