Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποιοι τα έφαγαν;

ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες «έκκληση για τη δημιουργία διεθνούς και ανεξάρτητης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου» (ΕΛΕ), με βασικό στόχο να εξετάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος (και όχι μόνο), απευθύνουν περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, εκδότες, δημοσιογράφοι, μουσικοσυνθέτες, συγγραφείς, σκηνοθέτες, επιστήμονες, μέλη κοινοβουλίων από την ελληνικό και διεθνή χώρο.
ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ κείμενο, αναφέρεται ότι ο σκοπός της ΕΛΕ θα είναι τόσο η εξακρίβωση των αιτιών του ελληνικού δημόσιου χρέους και της χρήσης των δανείων, αλλά και η διαμόρφωση κατάλληλων προτάσεων για την αντιμετώπισή του. Είναι δυνατόν έτσι να αποδειχθεί ότι το χρέος είναι παράνομο, μη νομιμοποιημένο ή απεχθές, οπότε δημιουργείται και η δυνατότητα και οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να διαπραγματευθεί καλύτερα με τους πιστωτές της. «Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των προγραμμάτων διάσωσης της Ε.Ε., αλλά ο ελληνικός λαός έχει κρατηθεί στο σκοτάδι όσον αφορά τη σύνθεση και τους όρους του δημόσιου χρέους. Η έλλειψη της ενημέρωσης συνιστά θεμελιώδη αποτυχία των δημοκρατικών διαδικασιών. Οι λαοί που καλούνται να φέρουν το κόστος των προγραμμάτων της Ε.Ε έχουν δημοκρατικό δικαίωμα στην πλήρη πληροφόρηση», αναφέρεται στο κείμενο και επισημαίνεται ότι «η ελληνική ΕΛΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης».
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ -που πράγματι είναι ενδιαφέρον- υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Ρόμπιν Μπλάκμπερν, ο Τόνι Μπεν, ο Ταρίκ Αλί, ο Γκιστάβ Μασιά και από ελληνικής πλευράς ο Μανόλης Γλέζος, Αλέκος Αλαβάνος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σοφία Σακοράφα, Περικλής Κοροβέσης κ.ά.
ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ -στα σχέδια ακόμη!- γιατί άραγε δεν έγινε νωρίτερα, ώστε να βοηθούσε σήμερα τη χώρα μας, με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της, ως διαπραγματευτικό χαρτί στις Βρυξέλλες; Γιατί πρέπει να ξυπνούμε πάντα στο «παρά πέντε»;
Στ.Γ.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα