Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Machinarium

(Mac, Linux, Windows)

Στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Παιχνιδιού το Machinarium κέρδισε το βραβείο ´Excellence in Visual Art´ και αυτό χρειάζεται μόλις μια ματιά για να καταλάβουμε το γιατί. Θυμίζει περισσότερο κινούμενο graphic novel παρά παιχνίδι, γεμάτο ζωγραφιές που αναδύουν ζωντάνια.
Το παιχνίδι βασίζεται στην ιδέα των point-and-click adventure της ´παλιάς σχολής´ και λέγοντας ´παλιάς σχολής´ εννοούμε ότι είναι? άσπλαχνα δύσκολο. Το  Machinarium θα σας προκαλέσει και θα σας αποθαρρύνει αλλά αξίζει τον κόπο να έχετε την εμπειρία ενός από τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα παιχνίδια.
Δίνετε εντολές σε ένα αξιαγάπητο μικρό ρομποτάκι, το οποίο πετιέται εκτός πόλης μαζί με τα σκουπίδια. Χειριζόμενοι το ποντίκι εξερευνείτε τους περιβάλλοντες χώρους με σκοπό να επιστρέψετε το ρομποτάκι πίσω στην πόλη του, να το ξανασμίξετε με το κορίτσι του και να αποτρέψετε μια τρομοκρατική επίθεση.
Gameplay
Ο ήρωάς μας έχει τη δυνατότητα να τεντώνει – μαζεύει το σώμα του και να χρησιμοποιεί τα αντικείμενα που βρίσκει γύρω του για να λύσει τα προβλήματα που συναντάει στον δρόμο του. Δεν υπάρχουν διάλογοι σε αυτό το παιχνίδι αντιθέτως όποτε χρειάζεται εμφανίζεται ένα ´συννεφάκι´, όπως στα κόμικ, δείχνοντάς μας προηγούμενες μνήμες ή εικόνες αντί για λέξεις. Οι πρώτες σκηνές έχουν σύντομους γρίφους, σύντομα, όμως, το  Machinarium αποκαλύπτεται και θα χρειαστεί να περιπλανηθείτε σε διάφορες περιοχές για να βρείτε λύση στους γρίφους.
Οπως και στα υπόλοιπα παιχνίδια του είδους βρίσκετε διάφορα αντικείμενα στον δρόμο σας, τα οποία το ρομποτάκι μας τα καταπίνει για να τα αποθηκεύσει μέχρις ότου μας χρειαστούν. Μπορούμε να εξερευνήσουμε μόνο ό,τι βρίσκεται γύρω από το ρομποτάκι και μπορεί να το φτάσει με τα χέρια του. Για να ελέγξουμε δηλαδή ένα δωμάτιο θα πρέπει να κινηθούμε από άκρη σε άκρη μέχρι να βρούμε όλα τα διαδραστικά ´κουμπιά´ και αυτό εκτός από χρονοβόρο είναι και κουραστικό. Οταν ένα αντικείμενο εξυπηρετήσει το σκοπό του, το παιχνίδι θα το αφαιρέσει από την κατοχή μας με έναν διασκεδαστικό τρόπο, έτσι ώστε να μην προσπαθούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλη περίσταση. Ετσι δεν μαζεύονται άχρηστα αντικείμενα στην κατοχή μας και ξεκαθαρίζει σιγά – σιγά το τοπίο για τους επόμενους γρίφους.
Σχεδιασμός
Οι δημιουργοί του παιχνιδιού έχουν δουλέψει σκληρά για να μας προσφέρουν αυτόν τον καταπληκτικό κόσμο, ο οποίος, όμως, θα ήταν περισσότερο διασκεδαστικός, αν δεν κολλούσαμε τόσο συχνά με την επίλυση των γρίφων. Παρόλη, όμως, αυτή τη δυσκολία που παρουσιάζει το
Machinarium αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσουμε. Οι εικόνες είναι μαγευτικές και ο μικρός μας ήρωας μπορεί και μεταφέρει το συναίσθημα στον παίκτη, καλύτερα από πολλούς άλλους ήρωες βιντεοπαιχνιδιών, παρόλη την έλλειψη διαλόγων. Η μουσική επένδυση είναι και αυτή ένα αριστούργημα από μόνη της. Μια επιδέξια ηλεκτρονική μουσική επένδυση, η οποία εναλλάσσεται διαρκώς μεταδίδοντας στον παίκτη πότε την απαραίτητη ηρεμία για να σκεφτεί τον γρίφο και πότε αγωνία και ανησυχία.
Σίγουρα ένα παιχνίδι, το οποίο δεν πρέπει να χάσουμε, ειδικά οι φαν του είδους. Βάρβαρος βαθμός δυσκολίας, που θα σας κρατήσει για αρκετές ώρες, ο οποίος, δυστυχώς, είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημά του, αφού πολλοί παίκτες θα απογοητευτούν στα αδιέξοδα. Οπως και να έχει ετοιμαστείτε για μια τεράστια πρόκληση.

Καλή διασκέδαση
Β.Δ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα