Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι κοινότητες στο ελεύθερο λογισμικό

Στα προηγούμενα άρθρα κάναμε έναν πρώτο προσδιορισμό του τι είναι ελεύθερο λογισμικό και μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Σήμερα θα δούμε μερικά πράγματα για τις κοινότητες που αναπτύσσονται στο ελεύθερο λογισμικό.
Το ελεύθερο λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να μοιράζεται σε όσους προτίθενται να το χρησιμοποιήσουν και δεν υπάρχουν περιορισμοί σε αυτό εκτός από έναν: οποιαδήποτε αλλαγή επιφέρεις στην αρχική εκδοχή και διανέμεις πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμη ξανά σε όποιον ενδιαφέρεται. Το πνεύμα της προσφοράς και της συνεργασίας υπάρχει άλλωστε από την πρώτη κιόλας μέρα! Το πρώτο πράγμα που έκανε ο κύριος Linus Torvalds κατά τη δημιουργία της πρώτης έκδοσης του Linux ήταν να ζητήσει τη βοήθεια άλλων και την έλαβε! Αγνωστοι ήρθαν σε επαφή μαζί του και προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν τον χρόνο τους, τις ικανότητές τους και όλη τους την προσπάθεια για να βοηθήσουν σε αυτό το project. Αυτός υπήρξε και ο τρόπος που το Linux αναπτύσσεται έκτοτε. Χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως προσφέρουν το δικό τους κομμάτι στο παζλ και το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη γνώση όσον αφορά το επαναστατικό αυτό λειτουργικό. 
Εδώ, λοιπόν, υπεισέρχεται και η έννοια της κοινότητας στο ελεύθερο λογισμικό,  δηλαδή μιας ολοζώντανης συλλογικότητας χρηστών ανά τον κόσμο, μέλος της οποίας γίνεται ο καθένας την ίδια στιγμή που αποφασίζει να  χρησιμοποιήσει λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ενα από τα προνόμια αυτής της συμμετοχής είναι και η εύρεση λύσης σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να συναντήσεις μέσω των αντίστοιχων forums, newsgroups, support groups, wiki και ομάδων που δραστηριοποιούνται μέσω του παγκόσμιου ιστού.
Ετσι, ο κάθε χρήστης συμμετάσχει για άλλη μια φορά άμεσα στην εξέλιξη του λογισμικού, κοινοποιώντας τα όποια προβλήματα συναντά κατά καιρούς. Η κοινότητα ψάχνει και εντοπίζει τις λύσεις γι? αυτά τα προβλήματα αλλά πολλές φορές προτείνει ο ίδιος κάποια λύση και τη θέτει προς συζήτηση. Η διαδικασία αυτή είναι ανοιχτή σε όλους, γι? αυτό και η ταχύτητα ανάπτυξης υπερέχει κατά πολύ αυτήν της ´γραφειοκρατικής´ εκδοχής της στο κλειστό λογισμικό.
Οι developers (οι παραγωγοί του λογισμικού) άδραξαν αυτή την ευκαιρία, ώστε να παρακολουθούν τις απόψεις των μελών του forum και να βελτιώνουν όλο και περισσότερο το λογισμικό τους. Αυτή ήταν και η αρχή των support groups.
Τα support group αποτελούνται από ομάδες έμπειρων προγραμματιστών που διαθέτουν τον χρόνο, τις γνώσεις και τις ικανότητές τους για το καλό της κοινότητας, με σκοπό αφενός τη βελτίωση του λογισμικού όσον αφορά τον λειτουργικό του χαρακτήρα και αφετέρου την εξυπηρέτηση όλων των μελών της κοινότητας, δημιουργώντας λογισμικό που είναι φιλικό προς τον απλό χρήστη.
Επιπλέον τα support groups εκδίδουν manuals – guides για διάφορα περιζήτητα θέματα, όπως π.χ. η εγκατάσταση ενός ανοιχτού κώδικα λειτουργικού συστήματος. Οι οδηγοί αυτοί ενημερώνονται συνεχώς και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για πολλούς νέους και μη χρήστες.
Στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο ο προγραμματιστής και ο χρήστης να είναι το ίδιο πρόσωπο ή ακόμη και στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει μια αμοιβαία συνεισφορά από τον καθένα στο όλο project, πράγμα που καλλιεργεί διαφορετικές προφανώς σχέσεις μεταξύ των μελών της κοινότητας από ότι οι σχέσεις μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή στο ιδιόκτητο λογισμικό

Ομάδα ΕΛ/ΛΑΚ Πολυτεχνείου Κρήτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα