Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αντιδράσεις σε συγχώνευση σχολείου

Κάθετα αντίθετοι με τη συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής τους με εκείνο του Ταυρωνίτη δηλώνουν φορείς, κάτοικοι και γονείς των Καμισιανών.
Στο μεταξύ, σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου Δασκάλων, της ΕΛΜΕ, της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων και των προέδρων των Συλλόγων Γονέων από τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού, όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις σχετικά με τις μεταβολές στις σχολικές μονάδες. 

´ΟΧΙ´ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ
Σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο Καμισιανών, γονείς των μαθητών, φορείς και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Πλατανιά εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πρόταση της Διεύθυνσης Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων για συγχώνευση του σχολείου Καμισιανών με εκείνο του Ταυρωνίτη. Δίνοντας το στίγμα της συνάντησης ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Καμισιανών, κ. Κώστας Γλεντουσάκης, τόνισε σχετικά: «Συγκεντρωθήκαμε απόψε για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας και να ενημερώσουμε τους κατοίκους της περιοχής για την απαράδεκτη απόφαση του διευθυντή της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Ποντικάκη, για το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου. Νομίζουμε ότι είναι μια απόφαση που πάρθηκε χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια και με κίνδυνο να δημιουργήσει τοπικές συγκρούσεις στην περιοχή. Καταδικάζουμε τέτοιες αποφάσεις και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε αυτή την απόφαση».
Για το ίδιο θέμα η γραμματέας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Στέλλα Γιακουμάκη, επεσήμανε ότι η απόφαση της Διεύθυνσης Α/βάθμιας φαντάζει «ακατανόητη» διότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει το ίδιο το Υπουργείο, ενώ έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά»: «Το σχολείο μας έχει όλες τις προδιαγραφές που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας (σ.σ. για να μην συγχωνευθεί). Είμαστε σε μια περιοχή αναπτυσσόμενη, έχουμε παιδιά που είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, το σχολείο μας μέσα σε 5 χρόνια έγινε από 2/θέσιο 4/θέσιο. Είμαστε πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο, έχουμε κοντά μας Γυμνάσια, Λύκεια και αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Εχουμε ολοήμερα Δημοτικό και Νηπιαγωγείο. Φαντάζει ακατανόητη η πρόταση της Α/βάθμιας», σημείωσε αρχικά η κα Γιακουμάκη και συμπλήρωσε: «Οταν ο κ. Ποντικάκης θέλει να κάνει σχολεία δυνατά, με μεγάλο αριθμό μαθητών, αλλά αφήνει ανοιχτά σχολεία που είναι με 15 μαθητές, γιατί υπάρχει ένα πολιτικό κόστος και άλλα συμφέροντα, αυτό δεν είναι ούτε δημοκρατικό ούτε νόμιμο. Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάλογα την περίπτωση».
Ο Μανώλης Καλαντζάκης, ως γονέας μαθητή, τόνισε ότι «θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά για ποιους λόγους θέλουν να γίνουν οι συμπτύξεις των σχολείων» και συμπλήρωσε ότι το Δημοτικό Σχολείο Καμισιανών πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να διατηρηθεί καθώς, όπως τόνισε, η ευρύτερη περιοχή είναι αναπτυσσόμενη. 
Ανάλογη ήταν και η παρατήρηση, που διατύπωσε ένας άλλος γονέας, ο Γιώργος Λουλαδάκης, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο σχολείο έχει τη δυνατότητα -όχι απλώς να μην κλείσει- αλλά να αναβαθμιστεί, ενώ υπογράμμισε ότι η εν λόγω σχολική μονάδα εξυπηρετεί παιδιά και από τα γύρω χωριά.

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Τις αντιρρήσεις τους ως προς τη διαφαινόμενη συγχώνευση του σχολείου με εκείνο του Ταυρωνίτη εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι του Δήμου Πλατανιά, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση. 
Ο αντιδήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλακωνάκης, τόνισε την αντίθεση του Δήμου Πλατανιά στο κλείσιμο  σχολικών μονάδων: «Είμαστε κάθετοι και το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι και οι κάτοικοι. Δεν συμφωνούμε σε καμία περίπτωση να κλείσει… Το σχολείο είναι 4/θέσιο, το κτήριο είναι πολύ καλό, έχει ανακαινιστεί, είναι σε αναπτυσσόμενη περιοχή και εξυπηρετεί πάρα πολλά χωριά. Δεν έχει λόγους για να κλείσει το σχολείο». Συνεχίζοντας ο κ. Μαλακωνάκης υπογράμμισε: «Οι αρμόδιοι το τι θα εισηγηθούν, τι θα αποφασίσουν και το τι θα κάνουν είναι δικαίωμά τους. Πάντως εμάς θα μας βρούνε μπροστά τους αντίθετους».
Ο δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά, Χρήστος Αρχοντάκης, αφού υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά κατά της κατάργησης σχολικών μονάδων στα όρια του Δήμου, άφησε αιχμές προς τον διευθυντή της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ποντικάκη: «Την απόφασή του τη μάθαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χωρίς να ενημερώσει ούτε τον Δήμο ούτε κανένα από τον Σύλλογο Γονέων ή την Επιτροπή Αγώνα. Πήγαμε και τον βρήκαμε, εγώ ως δημοτικός σύμβουλος μαζί με τη σχολική επιτροπή των Καμισιανών και μαζί με την Επιτροπή Αγώνα, στο γραφείο του για να κάνουμε μια συζήτηση. Εκεί μας είπε ότι η πρότασή του, που έχει φύγει για την Περιφέρεια, είναι να κλείσει το Δημοτικό Σχολείο Καμισιανών και να συγχωνευθεί με του Ταυρωνίτη, γιατί το σχολικό συγκρότημα Ταυρωνίτη θεωρεί ότι είναι καλύτερο. Ωστόσο, δεν είχε πάει για να το δει κτηριακά. Την επόμενη ημέρα είχε ραντεβού με τη σχολική επιτροπή Ταυρωνίτη για να ελέγξει το σχολικό συγκρότημα. Ημουν κι εγώ εκεί. Αρα η απόφασή του ήταν χωρίς να δει το σχολικό συγκρότημα και αφού είχε στείλει ήδη την πρότασή του μετά έλεγξε το κτήριο».
Τέλος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καμισιανών, Περικλής Μακράκης, εξέφρασε την αντίθεσή του με το κλείσιμο του σχολείου, ενώ χαρακτήρισε «αιφνιδιαστική» την εισήγηση του διευθυντή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης προς το Περιφερειακό Σύμβουλο Α/βάθμιας Εκπαίδευσης: «Νομίζω ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος από αυτούς που επικαλούνται για τη συγχώνευση των σχολείων Καμισιανών και Ταυρωνίτη καθόσον δεν υπάρχουν και υποδομές για να φιλοξενήσουν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου των Καμισιανών στον Ταυρωνίτη», σημείωσε, μεταξύ άλλων. 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Δημοτικών – Γυμνασίων – Λυκείων του τέως Δήμου Κολυμπαρίου ο Αντώνης Ναξάκης χαρακτήρισε το Δημοτικό Καμισιανών «βιώσιμο και αναπτυσσόμενο» και πρόσθεσε: «Το κυριότερο είναι όμως ότι ο προϊστάμενος της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς καμία προειδοποίηση και κατόπιν της 20 του μηνός, που η εγκύκλιος του Υπουργείου προέβλεπε την κοινοποίηση της πρότασής του, γύρω στις 27 του μήνα, αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε το κλείσιμο του σχολείου. Μάλιστα, επιχειρούσε να περάσει στη συνάντηση που κάναμε την υποβάθμισή του σε 3/θέσιο για να νομιμοποιήσει πιο εύκολα το κλείσιμό του».
Συνεχίζοντας ο κ. Ναξάκης έκανε λόγο για «υπόγειες διαδρομές» καταγγέλλοντας τη στάση της σχολικής επιτροπής των σχολείων του Ταυρωνίτη, η οποία με κείμενό της υποστηρίζει τη δυνατότητα συγχώνευσης των δύο σχολείων: «Θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι υπήρξαν υπόγειες διαδρομές. Ξαφνικά παρουσιάστηκε ένα κείμενο της σχολικής επιτροπής των σχολείων του Ταυρωνίτη, το οποίο κατ? αρχήν δεν είναι νόμιμο, αφού η σχολική επιτροπή δεν έχει από τον νόμο τέτοιες αρμοδιότητες. Κατανέμει πόρους και δεν παίρνει αποφάσεις για τέτοια θέματα. Είναι η μοναδική περίπτωση στη χώρα που μια Δημοτική Ενότητα με αυτή τη μορφή της σχολικής επιτροπής επεμβαίνει στα του οίκου μιας άλλης Δημοτικής Ενότητας», επεσήμανε ο κ. Ναξάκης και καταλήγοντας ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι θα το κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα όπως και τα άλλα. Βεβαίως είμαστε σε αναμονή διότι δεν έχουν παρθεί οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες αναμένονται εντός της εβδομάδας. Δεν ξέρουμε ποια γραμμή θα επικρατήσει αλλά η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει το 1/3 των σχολικών μονάδων, που σημαίνει 1.200 σχολεία της Β/βάθμιας και 1.800 στην Α/βάθμια. Αν πάει σε μια τέτοια γραμμή θα έχουμε έναν γενικότερο ξεσηκωμό».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Προτεινω την καταργηση ολων των σχολειων , και την πληρη εφαρμογη του ”ψηφιακου σχολειου” .
    Ετσι λυνεται και το προβλημα των συγχωνευσεων , μεταφορων μαθητων , πληρωμων καθηγητων και δασκα-
    λων . Προτεινω ακομη ενα σημαντικο επιδομα , να δοθει στους
    διευθυντες εκπαιδευσης για το ζηλο που δειχνουν σ αυτη την ιστορια..

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα