Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ερχεται χιονιάς

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται σήμερα και αύριο στον Νομό Χανίων με χιόνια στις ημιορεινές περιοχές, ενδεχομένως και στα πεδινά, ισχυρούς βόρειους ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Ηδη χθες το βράδυ άρχισε η επιδείνωση του καιρού, ο οποίος σήμερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Ε.Μ.Υ., θα επηρεάσει περισσότερο στην Κρήτη τον Νομό Χανίων.
Για τον λόγο αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, αλλά και οι Δήμοι του Νομού, προχωρούν σε λήψη έκτακτων μέτρων και οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Χθες το βράδυ, ο διευθυντής της Ε.Μ.Υ., μετεωρολόγος Μαν. Λέκκας, μας είπε ότι οι χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα επεκταθούν σε χαμηλότερα υψόμετρα, όπως σε περιοχές γύρω από τη Μαλάξα.
Ο χιονιάς, σημείωσε ο κ. Λέκκας, φαίνεται ότι θα επηρεάσει τη Δυτική Κρήτη και ιδιαίτερα τα Χανιά.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες, κατά τον διευθυντή της Ε.Μ.Υ., θα πέσουν στα επίπεδα κοντά στους 4 – 5 βαθμούς Κελσίου στις παράκτιες περιοχές και στα μεγαλύτερα υψόμετρα θα είναι ακόμη πιο χαμηλές.
Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες, η ένταση των οποίων προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 9, τοπικά 10 Μποφόρ, στα πελάγη.
Οπως μας είπε ο κ. Λέκκας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, σε υψόμετρα από τη Μαλάξα και πάνω, θα υπάρξουν αποκλεισμοί και κατολισθήσεις. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να ληφθούν τα όποια προληπτικά μέτρα από οδηγούς, από ιδιοκτήτες σκαφών και γενικότερα από τους πολίτες που θα χρειαστεί να μετακινηθούν.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από αύριο το βράδυ και ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση την ερχόμενη Πέμπτη.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Από το  Τμήμα  Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώθηκε, επίσης, χθες ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες δύο ημέρες, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ., συστήνονται τα παρακάτω για τους πολίτες:
Επειδή οι άνεμοι, που θα πνέουν από σήμερα, θα είναι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι, εντάσεων έως και 6 Μποφόρ, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες σκαφών και οι αλιείς να ασφαλίσουν τα σκάφη τους όσο το δυνατόν καλύτερα.
Επίσης οι οδηγοί αλλά και οι πεζοί να αποφεύγουν τις παράκτιες περιοχές και δη προβλήτες λιμανιών και λιμενοβραχιόνων.
Ακόμα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει:
– Οι οδηγοί, οι οποίοι θα κινούνται στο οδικό δίκτυο, να έχουν αυξημένη την προσοχή τους για τυχόν αντικείμενα που θα βρεθούν στο οδόστρωμα συνέπεια των δυνατών ανέμων.
– Οι πολίτες να στερεώσουν καλά αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα στις στέγες ή σε ακάλυπτους χώρους και μπορούν να παρασυρθούν και να δημιουργήσουν κάποιο τραυματισμό ή ζημιές.
– Οι χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι έντονες και οι οποίες θα επεκταθούν και σε χαμηλότερα υψόμετρα, θα δημιουργήσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Ως εκ τούτου παρακαλούνται οι τυχόν εκδρομείς στα ορεινά του Νομού να αναβάλουν τέτοιες δραστηριότητες μέχρι την ύφεση των φαινομένων.
– Επίσης οι κτηνοτρόφοι να φροντίσουν για την επαρκή προμήθεια ζωοτροφών και την ασφάλεια των ζώων.
– Τυχόν ασθενείς που μένουν στα ορεινά του Νομού και είναι απαραίτητη η μεταφορά τους στο Νοσοκομείο για συγκεκριμένες θεραπείες να φροντίσουν να είναι κοντά στην πόλη. 
– Σε κάθε περίπτωση συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έως τη λήξη του φαινομένου, το οποίο προβλέπεται να γίνει από αύριο το βράδυ και μετά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα