Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης

Παγκρήτια ´αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση´ στην ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή Βάση της Σούδας διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, την Κυριακή 20 Μαρτίου, με αφετηρία την πλατεία
της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, στις 12 το μεσημέρι.
Μία ημέρα νωρίτερα, στις 19 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά (στο Εμπορικό Επιμελητήριο, με ώρα έναρξης τις 10 π.μ.) η 2η Διεθνής Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης από Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, με τη συμμετοχή αντιπροσωπιών από 11 χώρες: Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ιράν, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Παλαιστίνη, Σερβία, Συρία και Τουρκία. Τη Συνάντηση διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης.
Σε χθεσινή κοινή τους ανακοίνωση οι διοργανωτές των παραπάνω κινητοποιήσεων – εκδηλώσεων, καλούν τους πολίτες «να απαιτήσουν να κλείσει η Βάση της Σούδας. Καμία διευκόλυνση μέσω των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας μας ή μέσω κάθε άλλου τρόπου. Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά πλοία και στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων».
Παράλληλα, καλούν «τον λαό και τη νεολαία του νησιού να καταδικάσουν την άγρια καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, σε βάρος των διαδηλωτών στην περιοχή μας και κάθε εμπλοκή της χώρας μας στα νέα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟϊκά σχέδια κατά των λαών της περιοχής» καθώς και «να δηλώσουν μαζικό και δυναμικό ´παρών´ στην παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας».
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι «ο λαός πρέπει να ανησυχήσει για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αφρική και στο Αιγαίο. Οι εξελίξεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τη Λιβύη φέρνουν στην επικαιρότητα τον ρόλο που παίζει η αμερικανοΝΑΤΟϊκή Βάση της Σούδας και οι λιμενικές εγκαταστάσεις στους Καλούς Λιμένες, στη νότια Κρήτη, όπου ήδη έχει ελλιμενιστεί αμερικανικό πλοίο με κοντέινερ άγνωστου περιεχομένου. Την ίδια στιγμή, η Βάση της Σούδας έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, προκειμένου να υλοποιήσουν τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους στην περιοχή για την προώθηση των οικονομικών τους συμφερόντων».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνουν ότι «το ΝΑΤΟ, ο μεγαλύτερος εχθρός των λαών και της ειρήνης, επεκτείνει τη δράση του σε όλη την υδρόγειο, έχει βάλει γερές βάσεις στην περιοχή μας και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος με την εφαρμογή της νέας στρατηγικής, που αποφασίστηκε πρόσφατα στη Σύνοδο κορυφής στη Λισσαβώνα, με τη συμφωνία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Το νέο στρατηγικό του δόγμα δυναμώνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, με ενίσχυση του προσανατολισμού στους ´προληπτικούς πολέμους´, ώστε να κάνει στρατιωτικές επεμβάσεις, που στόχο έχουν τον έλεγχο και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών. Καθιερώνει τη δυνατότητα επεμβάσεων στο εσωτερικό κρατών με στόχο τη θωράκιση της εξουσίας του κεφαλαίου από τον εχθρό λαό και τους διεκδικητικούς – ριζοσπαστικούς αγώνες του. Αυτό έρχεται να αποδείξει και το ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τους πολιτικοστρατιωτικούς του μηχανισμούς για επέμβαση στις χώρες της βόρειας Αφρικής και ευρύτερα. Σχετικό σεμινάριο, με θέμα ´Πολιτικές αναταραχές, οικονομική αβεβαιότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο´, διοργάνωσε σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, η Ειδική Ομάδα για τη Μέση Ανατολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (εκπρόσωποι Κοινοβουλίων των χωρών – μελών), σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα