Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μας ενδιαφέρει ο τουρισμός;

Επιμέλεια:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

Επιτέλους…
…μπήκε η υπογραφή και το πρώτο βήμα το βλέπετε στην ειδική σελίδα της ´Ναυτεμπορικής´ στο φύλλο της Δευτέρας, 28 Φεβρουαρίου 2011.
– Τι λέει, με δύο λόγια;
Ανάθεση του έργου ´Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων´.
* Ο φορέας είναι το ΥΠ.ΠΟ.Τ/Γ.Δ.Α.Μ.Τ.Ε. / Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων (Δ.Ε.Ε.Μ.Π.Κ.).
* Προϋπολογισμός: 17.835.000 ευρώ.
* Ημέρα διαγωνισμού: Τρίτη 10 Μαΐου 2011.
– Να προσθέσουμε ακόμη κάτι:
Την ίδια ημέρα ξεκινά και η διαδικασία ανάθεσης για το έργο ´Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης´ με προϋπολογισμό 7.960.560 ευρώ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ…
…Περιφερειακό Γραφείο του δημιουργεί τους προσεχείς μήνες στο Ηράκλειο, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης των υπηρεσιών του.

Μπράβο Ισπανία!
– Γνωρίζετε πόσοι ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ισπανία τον Ιανουάριο;
– 2,66 εκατομμύρια, αριθμός αυξημένος κατά 4,7% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
– Να σημειωθεί, όμως, ότι είναι και η πρώτη αύξηση σε διάρκεια 18 μηνών, σύμφωνα με το ισπανικό Υπουργείο Τουρισμού.

Καταργείται…
…ο ΚΒΣ από τις αρχές του 2012, στο πλαίσιο των κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί για απλοποίηση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος και των ελέγχων.
Οπου ΚΒΣ, είναι ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν υποχρέωση (ιδιαίτερα οι μικρές) οι κάθε λογής και αντικειμένου, οι οποίες ´πνίγονται´ κυριολεκτικά στη γραφειοκρατία, με αρνητικό για όλους μας, αποτέλεσμα.
– Τι επιδιώκει με τις νέες αλλαγές το οικονομικό επιτελείο;
– ´Στο άμεσο μέλλον οι πολίτες να μην πηγαίνουν πλέον στις Εφορίες και οι έλεγχοι να γίνονται από μακριά´.

Σας θυμίζουμε ότι…
…μέσω (από, δηλαδή) Ηρακλείου μπορείτε να πετάξετε για Ρόδο με 69,90 ευρώ, για Αθήνα με 59 ευρώ, Σητεία με 33,39 και σε δεκαεπτά ακόμη ελληνικούς προορισμούς, με την εταιρεία SΚY EXPRESS:
* Θεσσαλονίκη, Κω, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Καστοριά, Σκύρο, Καλαμάτα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Πρέβεζα, Λευκάδα, Κέρκυρα.
* Μην μου πείτε πως δεν σας βολεύει για μια μικρή απόδραση, δουλειά, επιχειρηματικές επαφές, στρατιωτικές υποχρεώσεις κ.ά.!

ΟΠΑΠ και… ΑμΕΑ
Ολοσέλιδες καταχωρήσεις στις αθηναϊκές εφημερίδες από τον ΟΠΑΠ, με τίτλο: ´Χορηγώντας τους πρωταθλητές της ζωής´.
– Στα χαμηλά των σελίδων:
* ´ΟΠΑΠ, μία εταιρία μία ιδέα καλό για όλους´
– Συμφωνούμε απόλυτα.
– Εκεί που δεν συμφωνούμε είναι ο πίνακας με τους ´Φορείς ΑμΕΑ που ενίσχυσε ο ΟΠΑΠ Α.Ε. το 2010´.
– Δεν υπάρχει στη λίστα κανένας φορέας από Χανιά / Ρέθυμνο κι αν δεν κάνω λάθος, κανένας από την Κρήτη!
– Δεν είναι σκληρή η αντιμετώπιση της Κρήτης από τον ΟΠΑΠ;
-Ή φταίμε εμείς, ως συνήθως..!

Λιβύη… Χανιά
Λίγοι το γνωρίζουν ή το θυμούνται, όμως όσα συμβαίνουν στα βόρεια της Αφρικής, πιθανόν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα, μέσω του… ηθικού αυτουργού, του ελληνογερμανικού ΟΤΕ μας:
´…η πόλη Ντέρνα της Λιβύης θα συνδεόταν με τα Χανιά της Κρήτης, μέσω του συστήματος οπτικών ινών «Silphium». Για το έργο -όπως έγραψε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα- έχει υπογραφεί κοινή σύμβαση ανάμεσα στον ΟΤΕ και τον κρατικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο της Λιβύης LITC´.

AΠΟΡΙΑ
Θυμάστε την είδηση, μέσω της οποίας σας λέγαμε ότι επιχειρηματική αποστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου επρόκειτο να επισκεφθεί την Τρίπολη της Λιβύης, από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2011, ταξίδι που τελικά δεν πρέπει να έγινε; Τουλάχιστον δεν ακούστηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ούτε γράφτηκε κάτι σχετικό στις εφημερίδες.
Στην αποστολή θα μετείχαν 35 Ηρακλειώτες επιχειρηματίες και ένας από το Ρέθυμνο.
Μεγάλη συμμετοχή και άλλες τόσες οι προσδοκίες, λαμβανομένου υπόψη ότι ´…οι Λίβυοι μιλούσαν για ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να φτάσει και τα 220 δισ. ευρώ!´
´Πολλά τα λεφτά Μουαμ (Αρη)´, σύμφωνα με την ´Ελευθεροτυπία´ του Σαββάτου (26 Φεβρ. 2011), η οποία τόνιζε τις σχέσεις Γιώργου Παπανδρέου με το καθεστώς Καντάφι, από το 1984.

ΕΤΟΙΜΗ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κοτζάμ τουριστικός προορισμός η Κρήτη και να περιμένει μέχρι τον Απρίλιο, να οργανωθεί από την Περιφέρεια η Επιτροπή Προώθησης της Τουριστικής προβολής της, για να προχωρήσει δυναμικά το έργο της διαφήμισης προς τα έξω και όχι μόνο.
Σε αντίθεση με την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, η οποία πήρε ήδη την εισήγηση της άτυπης Επιτροπής, για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νομού Λάρισας και της Θεσσαλίας.
Κι αυτό, προκειμένου να καλυφθεί άμεσα και χωρίς σημαντικές απώλειες ο ρόλος που μέχρι σήμερα επιτελούσαν κατά κύριο λόγο οι -καταργηθείσες λόγω Καλλικράτη- Νομαρχιακές Επιτροπές Τουρισμού.

Η ΕΚΘΕΣΗ…
…της χρονιάς για τη φωτογραφία και τα παρελκόμενά της, πραγματοποιείται από τις 11 έως και τις 14 Μαρτίου, στις αίθουσες του σταδίου Ξιφασκίας, στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μέχρι προχθές οι εταιρείες – εκθέτες που είχαν δηλώσει συμμετοχή, είχαν ξεπεράσει τις 100.
Επειδή θα υπάρξει πληθώρα επιδείξεων νέων προϊόντων και show που θα πραγματοποιηθούν εντός των περιπτέρων των εκθετών, αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους της PHOTOVISION, πληκτρολογείστε   “http://www.photovision.gr/”www.photovision.gr για περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τα σεμινάρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες κ.ά.

ΛΑΡΝΑΚΑ
Το πρώτο βραβείο κέρδισε το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας, στην κατηγορία μέχρι 10 εκατομμύρια επιβάτες στον πρώτο παγκόσμιο διαγωνισμό με τον τίτλο The Airports Food & Beverage Awards.
Αντε και στα δικά μας (αυτό του Καστελλίου) με το καλό, έστω και σε πέντε χρόνια, από σήμερα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εχουμε ξαναγράψει, ο δεύτερος άξονας του Λιμενικού Συστήματος που προωθείτε από την κυβέρνηση, είναι της βόρειας Ελλάδας υπό τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (με Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Βόλο).
Στον Ο.Λ.Θ., λοιπόν, που δυναμώνει συνέχεια τις υποδομές του, προωθείται η αγορά ενός πετρελαιοκίνητου αυτοκινούμενου γερανού λιμένος επί ελαστικών επισώτρων για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων.
Προϋπολογιζόμενη δαπάνη τα 3.100.000 ευρώ, χωρίς τον Φ.Π.Α.

Εσείς τι λέτε;
Θα δηλώσετε συμμετοχή στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό ΟΙΝΟΥ που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 8 – 10 Μαρτίου 2011; Με διοργανωτή την Ενωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος Α.Ε. χρυσούς χορηγούς τον Ο.Π.Ε., δύο μεγάλες εταιρείες και έξι έντυπα, χορηγούς επικοινωνίας.
Περισσότερα στα τηλ. 2310281.632, 2310 281.617, e-mail: oinologos@wineroads.gr, competition@wineroads.gr

Φεύγοντας ο Φεβρουάριος…
…μας έφερε αργοπορημένα το περιοδικό που βλέπετε.
Είναι το ´ICONS traveller?s´ του Φεβρουαρίου, τεύχος 64, με επίκαιρα θέματα, όπως αυτό της Βενετίας, το χιονοδρομικό της Βουλγαρίας Μπάνσκο, το Μαρακές στα δυτικά της Αφρικανικής κουλτούρας, τη Χαβάη, σαφάρι στην Τανζανία, τη Νότια Αφρική, τη Ρουάντα και την Κένυα.
Μας στέλνει στα χωριά του Παρνασσού, στην Αράχοβα (αλίμονο, λείπει ο Μάρτης από τη… Σαρακοστή;), στην Κοζάνη, τη ´Βέρα Μακεδονίτισσα´ και μας συμβουλεύει γενικά πώς να κάνουμε την καλύτερη επιλογή.
Στο ´πακέτο´ του Φεβρουαρίου περιλαμβάνεται το DVD για τη ´ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ´, που παρουσιάστηκε από την εκπομπή ´Εικόνες´ του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, με δημιουργούς τον Τάσο Δούση, τον κάμεραμαν Γιάννη Λασιθιωτάκη και τον δημοσιογράφο Ηλία Φουντούλη, συνολικής διάρκειας 40´.
Οσο για το τρίτο κομμάτι του ´πακέτου´ Φεβρουάριος ?11, θα σας το παρουσιάσουμε στη σελίδα της Πέμπτης.

ΚΡΟΑΤΙΑ, Ζάγκρεμπ
´Εύσημα´ στην κροατική πρωτεύουσα, το Ζάγκρεμπ, ως τουριστικό προορισμό διημέρου, δίνει η γαλλική εφημερίδα ´Le Figaro´ καθώς με δημοσίευμα της, ´προτρέπει´ τους αναγνώστες της να περάσουν ένα διήμερο στην κροατική πόλη και να επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, Μουσεία, στα οποία φιλοξενούνται εκθέσεις art deco.
Με το ίδιο δημοσίευμα, οι αναγνώστες προσκαλούνται στο Ζάγκρεμπ για να πάρουν μια ´γεύση´ από τα λιθόστρωτα στενά της Πάνω Πόλης, να δουν μπουτίκ, εργαστήρια καλλιτεχνών, παραδοσιακά εστιατόρια, να επισκεφθούν τις υπαίθριες αγορές και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική των επιβλητικών κτηρίων.
Στο δημοσίευμα της ´Le Figaro´ τονίζεται, επίσης, ότι η κροατική πρωτεύουσα αποτελεί έναν νέο προορισμό που εντάσσει στο πρόγραμμα των πτήσεών της η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία ´EasyJet´ εκτελώντας δρομολόγια που συνδέουν το Παρίσι με το Ζάγκρεμπ.
Στο μεταξύ, ´προβάδισμα´ έναντι άλλων προορισμών του εξωτερικού φαίνεται πως έχει η Κροατία στην ισπανική αγορά, από την οποία επιχειρεί να ´αποσπάσει´ μεγαλύτερο μερίδιο επισκεπτών.
Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας, Ντάμιρ Μπάιτς, με εκπροσώπους ισπανικών τουριστικών πρακτορείων και γραφείων υπογραμμίσθηκε ότι ο αριθμός των Ισπανών που επισκέφθηκαν την Κροατία την τελευταία πενταετία καταγράφει αυξητική τάση.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Hina)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα