Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΓΕΝΝΑΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Επιμέλεια στήλης:
ΜηνAς ΒουλγαρIδης

ΓιατροΙ του ΚΟσμου ΕλλΑδας 6 χρόνια στο πλευρό των Σαχαράουι
Η στήλη αναφέρεται σήμερα σε μια μοναδική στο είδος της παρατεταμένη και ξεχασμένη κρίση, με πολλές ιδιαιτερότητες αλλά και προκλήσεις που βιώνει εδώ και 30 χρόνια ο λαός των Σαχαράουι στη Δυτική Σαχάρα. Οι Ελληνες Γιατροί του Κόσμου από το 2005 είναι στο πλευρό τους λειτουργώντας το Κεντρικό Φαρμακείο της περιοχής και εκτελώντας προγράμματα επιμόρφωσης.
Πέρασαν 17 χρόνια από τη δολοφονία του Γιώργου Γλύπτη, ενός εθελοντή και μέλους της Οργάνωσης, που οι προσωπικές του αξίες και η αφοσίωσή του στην καταπολέμηση της αδικίας τον ώθησαν εκεί που παραμόνευε ο κίνδυνος για την ίδια τη ζωή του. Μια συντρόφισσά του, στη μοιραία αποστολή που του στοίχισε τη ζωή, τον θυμάται και τον χαιρετά?  

Η περίπτωση των Σαχαράουι συνιστά μια παρατεταμένη και ξεχασμένη κρίση, με πολλές ιδιαιτερότητες αλλά και προκλήσεις.
Τα τελευταία 30 περίπου χρόνια ο λαός των Σαχαράουι ζει στη Δυτική Σαχάρα, αποκομμένος από τη γενέτειρα περιοχή του. Οι περισσότεροι Σαχαράουι είναι εγκατεστημένοι στη Β. Δ. πλευρά της Αφρικής, η οποία συνορεύει με το Μαρόκο, τη Μαυριτανία και την Αλγερία. Στο αφιλόξενο περιβάλλον της ερήμου, με την υποστήριξη διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, έχουν δημιουργήσει βασικές συνθήκες διαβίωσης σε προσωρινούς καταυλισμούς. Οι προσωρινοί καταυλισμοί δημιουργήθηκαν το 1976, με το ξέσπασμα της αντιπαράθεσης μεταξύ του Απελευθερωτικού Μετώπου Polisario και του Βασίλειου του Μαρόκου.
Ο ακριβής αριθμός του πληθυσμού των Σαχαράουι, που ζει στην περιοχή γύρω από το Τιντούφ, παραμένει απροσδιόριστος, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 90.000 έως 200.000 άτομα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την αποτίμηση των πραγματικών αναγκών του λαού, με συνέπεια την παροχή περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τα προβλήματα του λαού των Σαχαράουι ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ?70. Μέχρι το 1976, η περιοχή ανήκε διοικητικά στην Ισπανία, ενώ σήμερα διεκδικείται ταυτόχρονα από τη Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία των Σαχαράουι και από το Βασίλειο του Μαρόκου. Η Μαυριτανία αποποιήθηκε των εδαφικών διεκδικήσεών το 1979. Με την αποχώρηση της Ισπανίας από την περιοχή και την εισβολή του Μαρόκου (Νοέμβρης 1975) ξέσπασαν οι εχθροπραξίες. Τον Φεβρουάριο του 1976 το Μέτωπο Polisario ανακήρυξε τη Δημοκρατία των Σαχαράουι επιδιώκοντας την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας. Από τότε η Δημοκρατία των Σαχαράουι έχει αναγνωριστεί από πολλές χώρες, ενώ το Μαρόκο συνεχίζει τις προσπάθειες να εξαπλώσει την κυριαρχία του στη Δυτική Σαχάρα.
Οι συνεχιζόμενες διαφωνίες και συγκρούσεις οδήγησαν στην παρεμβολή των Ηνωμένων Εθνών, με αποκορύφωμα την αποστολή MINURSO (Απρίλιος 1991), η οποία είχε ως στόχο την οργάνωση δημοψηφίσματος για την τύχη της Δ. Σαχάρας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα Ηνωμένα Έθνη από κοινού με τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας (γνωστή πλέον ως Αφρικανική Ένωση) κατέθεσαν προτάσεις για την ειρηνική επίλυση της σύρραξης. Έως και σήμερα όμως, παραμένουν άκαρπες οι προσπάθειες ανεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης για τη διευθέτηση των διαφορών στη Δυτική Σαχάρα.
Στα τέλη του 2005, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, ξεκίνησαν τη δράση τους στους καταυλισμούς γύρω από την περιοχή του Τιντούφ προσφέροντας υποστήριξη στους πρόσφυγες Σαχαράουι.
Σκοπός της αποστολής είναι η υποστήριξη του συστήματος υγείας μέσω της προμήθειας βασικών φαρμάκων για την περίθαλψη των ασθενών καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος αποθήκευσης και διατήρησης των φαρμάκων. Με τη δημιουργία και λειτουργία ενός Κεντρικού Φαρμακείου οι Γιατροί του Κόσμου έχουν την εποπτεία της αλυσίδας διανομής των φαρμάκων στα περιφερειακά Νοσοκομεία, ενώ παράλληλα έχουν και την ευθύνη της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων.
Κάθε χρόνο 68.000 ασθενείς επωφελούνται της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα Κέντρα Υγείας. Επιπλέον, τα επιμορφωτικά προγράμματα των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας απευθύνονται στο προσωπικό των κέντρων υγείας και στοχεύουν στην περαιτέρω κατάρτισή τους.
Μέσα από τη μακροχρόνια δράση τους στην περιοχή, οι Ελληνες Γιατροί του Κόσμου έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στον τομέα της Υγείας και έχουν εδραιώσει σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τις τοπικές αρμόδιες Αρχές και με διεθνείς οργανισμούς που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες. Σ? αυτή τη δράση, η Οργάνωσή μας συνεργάζεται με την ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), που χρηματοδοτεί δράσεις για την ανακούφιση θυμάτων φυσικών καταστροφών και συγκρούσεων, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χάρη στη συμβολή των Ελλήνων πολιτών και την υποστήριξη της ECHO οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν και σήμερα την υλοποίηση του ανθρωπιστικού τους έργου στο πλευρό των Σαχαράουι.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΛΥΠΤΗ
Δεκαετία του 1990 και η Σομαλία περνά, βιώνει έναν τραγικό πόλεμο με τα ανάλογα τραγικά αποτελέσματα. Θύματα ο λαός, θύματα μιας εμφύλιας ταραχής, ενός παρατεταμένου υποσιτισμού. Μια κρίση που δεν άφησε ασυγκίνητους τους Γιατρούς Του Κόσμου που βρέθηκαν  το 1993 να λειτουργούν ένα Νοσοκομείο και ένα κέντρο σίτισης στο Wagit, ενώ άλλο ένα Νοσοκομείο στην Ondur, στο βορειότερο τμήμα της χώρας, προσφέρει ιατροφαρμακευτική υποστήριξη στον σομαλικό λαό.
Ο διοικητικός Γιώργος Γλύπτης προσπαθεί να κάνει το έργο των εθελοντών γιατρών ευκολότερο και αποτελεσματικότερο, καταθέτει ψυχή, σώμα, δυνάμεις, δουλεύει ατέλειωτες ώρες με ένα πείσμα που δεν μπορεί ούτε να μετρηθεί ούτε να μειωθεί? Εμείς, οι εθελοντές, νιώθαμε ασφαλείς, νιώθαμε σαν το σπίτι μας, υποθέτω πως το ίδιο ένιωσε και εκείνος? Mόνο που κάποιος τοπικός άρχοντας αποφάσισε πως θίγεται το εγώ του, επισκιάζεται ο ρόλος του στην περιοχή του και μην έχοντας άλλο τρόπο να συναγωνιστεί ή να συγκριθεί με τον Γλύπτη, όπλισε ένα άλλο χέρι για να αφανίσει τον αντίπαλο δολοφονώντας τον ένα βράδυ Μάρτη του 1994?
Χάσαμε όλοι, έχασαν τα παιδιά του ορφανοτροφείου τον προστάτη τους, έχασαν οι ασθενείς τον άνθρωπο που προμήθευε φάρμακα, έχασαν  τον άνθρωπο που μοίραζε κάθε εβδομάδα τόνους τροφής, έχασαν τον άνθρωπο που  γέμιζε με καθαρό νερό τις δεξαμενές? Έχασε η οργάνωση έναν φίλο, ένα στέλεχος, έχασε η οικογένειά του τον άνθρωπό της?
Έχασα ένα φίλο, ένα συνεργάτη, τον άνθρωπο που μου έδειξε πώς να βρίσκω τον εαυτό μου και τις αξίες μέσα στους χωματόδρομους, τις αχυροκαλύβες, την ξεραμένη γη?
Ευχαριστώ Γιώργο?

ΕΜ

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Την εβδομάδα 21 – 25 Φεβρουαρίου 2011 στο Ανοικτό Πολυϊατρείο Χανίων εξετάσθηκαν 48 ασθενείς εκ των οποίων τα 2 ήταν παιδιά (1 από Ρουμανία και 1 από Μαρόκο).
Αναλυτικά οι χώρες προέλευσης των ασθενών ήταν:
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    18
ΜΑΡΟΚΟ    12
ΑΛΓΕΡΙΑ     4
ΙΡΑΝ        3
ΕΛΛΑΔΑ    2
ΣΥΡΙΑ        2
ΡΟΥΜΑΝΙΑ     1
ΣΟΜΑΛΙΑ    1
ΑΛΒΑΝΙΑ    1
ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ    1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    1
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ    1
ΣΟΥΔΑΝ    1

Ευχαριστήριο

Το γραφείο Χανίων των Γιατρών του Κόσμου ευχαριστεί θερμά τον Γεώργιο Μπουτσάκη, την Ελένη Τζινευράκη, την Α.Μ., τη Σοφία Μπότση και τον Κωνσταντίνο Βεργανελάκη που κατέθεσαν στα γραφεία μας χρηματικό ποσό για την ενίσχυση της δράσης μας. Ενέργειες σαν και αυτή μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα