Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το θαύμα της Ντόρτμουντ

«Καλός είναι ο ενθουσιασμός, αλλά οι τίτλοι έρχονται με την εμπειρία». «Οι νεαροί παίκτες θολώνουν στα δύσκολα. Εκεί χρειάζονται ´μπαρουτοκαπνι-σμένοι´ βετεράνοι». «Δεν μπορείς να ´κάψεις´ έναν νέο ποδοσφαιριστή, δίνοντάς του νωρίς φανέλα βασικού».
Υπάρχουν πολλά τέτοια κλισέ που συνήθως αντικατοπτρίζουν τη φοβία των προπονητών. Ολα, μα όλα, καταρρίπτονται από το φετινό θαύμα της Μπορούσια Ντόρτμουντ!
Ο θρίαμβος 3 – 1 επί της Μπάγερν στο ´Αλιάντς Αρένα´ ήταν απλώς ακόμα μία απόδειξη ότι η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ είναι η κορυφαία της Μπουντεσλίγκα, κάτι που άλλωστε φαίνεται από τη βαθμολογία. Πιο σημαντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι το Σάββατο στο Μόναχο ο Κλοπ παρέταξε την πιο νεανική ομάδα στην ιστορία της Ντόρτμουντ, αφού ο μέσος όρος ηλικίας της ήταν 22,7 χρόνια. «Εχουμε αυτοπεποίθηση, λειτουργούμε ως σύνολο και δίνουμε μάχη ο ένας για τον άλλον» λέει ο Τούρκος Νούρι Σαχίν και μ? αυτήν την ατάκα ´εξολοθρεύει´ αμέσως όλα όσα υποστηρίζουν, εκείνοι που φοβούνται να ρισκάρουν. Εκείνοι που, βλέποντας ένα νέο παιδί να ´βγάζει μάτια´ στις προπονήσεις, προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι ´στον αγώνα είναι αλλιώς´ κι έτσι, σε χώρες όπως στην Ελλάδα, ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να ´πατήσει´ τα 23 – 24 για να θεωρηθεί έτοιμος.
Στη Ντόρτμουντ είναι αλλιώς… Ο 18χρονος Μάριο Γκέτσε προκάλεσε εφιάλτες στους διάσημους παίκτες της Μπάγερν. Οι Χιούμελς, Σούμποτιτς, Σμέλτσερ, όλοι τους ´σειρές´ του 1988, εξαφάνισαν τον Ρόμπεν, τον Ριμπερί, τον Γκόμεζ και τον Μίλερ. Μπροστά, ακόμα ένας συνομήλικός τους, ο Κέβιν Γκρόσκροϊτς, έκανε άνω-κάτω τη βαυαρική άμυνα. Και η ραψωδία των ´88ρηδων´ κλείνει με τον Αυστραλό Μίτσελ Λάγκερακ, που απόντος του βασικού γκολκίπερ Ρόμαν Βάιντενφελερ, έκανε ντεμπούτο στη Μπουντεσλίγκα με μία καταπληκτική εμφάνιση, μπροστά σε 69.000 κόσμο!
Δεν χρειάζονται χρήματα, δεν χρειάζεται εμπειρία, παρά μόνο αυτοπεποίθηση και συγκυρίες. Οπως αυτές που αντιμετώπισε ο Κλοπ, ο οποίος ήταν αναγκασμένος να πορευθεί χωρίς τους έμπειρους Κελ, Οβομογέλα, Ζιντάν, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μακροχρόνιους τραυματισμούς. Ηταν λοιπόν και εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να εμπιστευθεί κάποιους άλλους. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το θέμα της ομοιογένειας, που παράλληλα καταρρίπτει ακόμα έναν ´ιερό κανόνα´, αυτόν που αφορά τους ξένους ποδοσφαιριστές. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να προσφεύγει κανείς στην αχανή αγορά του εξωτερικού, διότι εκεί υπάρχουν ´εκατοντάδες καλοί και φθηνοί παίκτες´, όπως ευαγγελίζονται αρκετοί και… θησαυρίζουν περισσότεροι. Η πρωτοπόρος της Μπουντεσλίγκα έχει στη βασική ενδεκάδα της έξι Γερμανούς, τον Τούρκο Σαχίν που γεννήθηκε στη Γερμανία και ξεκίνησε από τις ακαδημίες της στα 13, τον Νέβεν Σούμποτιτς που στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας ήταν στη Μπάνια Λούκα -μωρό ακόμα- και οι γονείς του μετανάστευσαν στη Γερμανία, τον Πολωνό Μπλαζικόφσκι που παίζει στη Μπουντεσλίγκα (Χέρτα) από τα 19, ενώ στην ίδια ηλικία πήγε για πρώτη φορά στη Γερμανία (Αϊντραχτ) και ο Βραζιλιάνος Αντόνιο Ντα Σίλβα, ο 32χρονος ´γερόλυκος´ που έχει 14 συμμετοχές, τις 13 ως αναπληρωματικός!
Ο Σαχίν αρνείται πεισματικά να μιλήσει για πρωτάθλημα, παρότι η Ντόρτμουντ βρίσκεται 12 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Λεβερκούζεν. Οταν ρωτήθηκε για τη σημασία που έχει η κατάκτηση του τίτλου, απάντησε: «Πώς είπατε; Δεν την γνωρίζω αυτήν τη λέξη. Ειλικρινά, δεν τη γνωρίζω…». Είναι κι αυτό συστατικό της επιτυχίας. Οι χαμηλοί τόνοι, μέχρι τα ´σούπερ μωρά´ της Ντόρτμουντ να γίνουν άντρες, να αποκτήσουν προσωπικότητα (και) εκτός γηπέδων. Κι όταν όλα τα συστατικά χρησιμοποιούνται με τη σωστή δόση, τότε η συνταγή αποκλείεται να αποτύχει…

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ
ΤΗΝ ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ
Ονομα                                   Θέση     Ημερ.Γεν.  Συμ. Γκολ
1. Ρόμαν Βάιντενφελερ             Τ         06.08.80      23    –
20. Μίτσελ Λάνγκερακ             Τ       22.08.88       1    –
15. Ματς Χιούμελς                   Α      16.12.88      24    4
26. Λούκς Πίστσεκ                   Α       03.06.85      23    –
29. Μαρσέλ Σμέλτσερ               Α       22.01.88      24    –
4. Νέβεν Σούμποτιτς                Α       10.12.88      22    1
22. Σβεν Μπέντερ                    Μ       27.04.89      22    1
16. Γιάκουμπ Μπλαζικόφσκι   Μ       14.12.85      19    2
32. Αντόνιο Ντα Σίλβα            Μ       13.06.78     14    1
31. Μάριο Γκέτσε                    Μ       03.06.92      23    4
23. Σίνζι Καγκάουα                Μ       17.03.89     17    8
19. Κέβιν Γκρόσκροϊτς            Ε       19.07.88      24    6
18. Λούκας Μπάριος               Ε       13.11.84      23   11
7. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι         Ε       21.08.88      23    5


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα