Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΑΡΑΣΚΑΚΙΣΤΙΚΑ? ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Επιμέλεια: Σάκης Κουβάτσος

Τελικά αυτό το βαρέλι δεν έχει πάτο!
Η Γ.Γ.Α. ανακοίνωσε νέες περικοπές στους προϋπολογισμούς των αθλητικών ομοσπονδιών.
Οι περικοπές βέβαια περιελάμβαναν και νέο κόψιμο από το προϋπολογισμό της ΕΣΟ κατά 12%. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο προϋπολογισμός της Σκακιστικής Ομοσπονδίας από 850.000 το 2003 έφτασε φέτος τις 400.000 ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο τα λειτουργικά έξοδα της ΕΣΟ (υπάλληλοι και ενοίκια) ανέχονται στις 180.000, αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να κάνει με τα υπόλοιπα για να λειτουργήσουν οι εθνικές ομάδες και να βγει το αγωνιστικό πρόγραμμα.
Είναι φανερό ότι στο Υφυπουργείο Αθλητισμού πάνε να διαλύσουν ό,τι στέκεται ακόμα στο αθλητικό οικοδόμημα της χώρας.
Και ο πλέον ανίδεος βλέπει πλέον ότι όχι μόνο αδιαφορούν αλλά επιδιώκουν να διώξουν τη νεολαία από τον αθλητισμό.
Τι άλλο δείχνουν οι διαδοχικές περικοπές και η παρατεταμένη αδιαφορία της κυβέρνησης;
Τι άλλο δείχνει η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (το Εθνικής το ξέχασαν προ πολλού), να ανασταλούν όλες οι αθλητικές μαθητικές διοργανώσεις για το 2011;
Τι άλλο δείχνει η άρνησή τους να διορίσουν γυμναστές στα Αθλητικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας;
Από την άλλη, ο ΟΠΑΠ που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού διαθέτει όλο και λιγότερα κονδύλια σε αθλητικούς σκοπούς. Τα χρήματα του ΟΠΑΠ πάνε στο Υπουργείο Οικονομικών για να κλείσουν τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού.
Και βέβαια αυτό δεν το αποφασίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ. Το αποφασίζει η κυβέρνηση η οποία αδιαφορεί για τη νεολαία του τόπου μας και αρπάζει χρήματα από όπου μπορεί για να «ταΐσει» τα διαρκώς ανοιχτά στόματα του τραπεζικού κεφαλαίου που λυμαίνεται τη χώρα μας.
Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Αναρωτιέμαι αληθινά.
Αν δεν είχαμε μια εκλεγμένη, λαοπρόβλητη δημοκρατική κυβέρνηση όπως αυτή που έχουμε σήμερα (;) αλλά είχαμε μια κυβέρνηση που δεν έχει ως σκοπό της να υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας.
Αν είχαμε μια κυβέρνηση που ήθελε να μεταμορφώσει τη νέα γενιά της χώρας μας σε πλάσματα άβουλα, χωρίς προσωπικότητα και οράματα. Χωρίς εθνική συνείδηση και ήθος.
Τι θα έκανε;
Δεν θα προσπαθούσε να διαλύσει τον νου και το σώμα της;
Δεν θα διέλυε το σύστημα της Παιδείας και της Αθλησής της;
Τι γίνεται σήμερα στη χώρα μας στον τομέα της Παιδείας και του Αθλητισμού; Δικαιολογούνται αυτές οι αποφάσεις στο όνομα της οικονομικής κρίσης;
Είναι δυνατόν ένα ολόκληρο κράτος να δηλώνει πως δεν μπορεί να προσφέρει για την άθληση της νεολαίας τα μισά από όσα βάζει ο Μαρινάκης για τον Ολυμπιακό στο τμήμα ποδοσφαίρου;
Είναι δυνατόν να αποφασίζουν ότι δεν θα γίνονται αθλητικές εκδηλώσεις στα σχολεία διότι δεν έχουν χρήματα για να τις διοργανώσουν;
Πώς χτυπάνε με τέτοιο άθλιο τρόπο τη νέα γενιά του τόπου μας χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους;
Χωρίς να ντραπούν;
Το πρόβλημα όπως καταλαβαίνουμε όλοι πια, δεν είναι αν θα πάρει το ένα ή το άλλο άθλημα λίγο περισσότερα ή λιγότερα στο πλαίσιο της κρατικής του ενίσχυσης.
Το πρόβλημα είναι ότι οι κρατούντες αδιαφορούν για τη νεολαία της Ελλάδας σε ό,τι την αφορά. Αδιαφορούν για την παιδεία της, την άθλησή της, την επαγγελματική της αποκατάσταση.
Εμείς τώρα τι θα κάνουμε γι? αυτό;
Η κοινωνία πρέπει να πάρει θέση πριν είναι πολύ αργά.

Βραβεύσεις και κοπή πίτας
Το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων του καφέ «Κήπος» στον Δημοτικό Κήπο Χανίων έγινε η κοπή της πίτας από το σκακιστικό τμήμα του Α.Ο.Κύδων και οι βραβεύσεις των σκακιστών που διακρίθηκαν το 2010.
Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί γονείς και νεαροί σκακιστές του Α.Ο.Κύδων και του ΟΦΣΧ. Ο υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων κ. Φιλοξένης αναφέρθηκε στις επιτυχίες του τμήματος για το 2010, στη διάρκεια του οποίου ο Κύδωνας κατέκτησε την 2η θέση στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής και αγωνίστηκε και στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, ενώ πολλοί σκακιστές του διακρίθηκαν σε ατομικό επίπεδο τόσο στις ελληνικές όσο και δε διεθνείς διοργανώσεις. Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι κ. Λειψάκης και Χάμπας από τον Δήμο Χανίων, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κονταξάκης και ο πρόεδρος του Κύδωνα, κ. Κουβάτσος.
Ο κ. Λειψάκης ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η αθλητική νεολαία του τόπου μας και δήλωσε ότι ο Δήμος Χανίων αναγνωρίζει την ευθύνη που έχει και θα αγωνισθεί έτσι ώστε οι νέοι του τόπου μας να μπορούν να αγωνίζονται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε όλο τον νέο Καλλικρατικό Δήμο Χανίων.
Ακολούθησαν οι απονομές, η κοπή της πίτας και το ραντεβού ανανεώθηκε για τον χορό του Συλλόγου που θα γίνει στις 4 Μαρτίου στο κέντρο Flamingo Road.

Κλήρωση 2ου γύρου του Κυπέλλου Ελλάδος 2011
Περιφέρειας Κρήτης
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΣΣΚ, το Σάββατο 19/2 στο Ρέθυμνο, έγινε η κλήρωση του δεύτερου γύρου του Ομαδικού Κυπέλλου Ελλάδος 2011 της Περιφέρειας Κρήτης. Ο γύρος αυτός θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους, ανατολικής και δυτικής Κρήτης.
Ομιλος δυτικής Κρήτης, 27 Φεβρουαρίου, 11 π.μ.
1. Α.Ο.Κισσάμου – Σ.Α. Χανίων
2. ΟΤΕ Χανίων – Ο.Α.Χανίων
3. Α.Ο. Κύδων – ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου
4. Ο.Φ.Σ.Χανίων – Κάισσα Χανίων
Ομιλος ανατολικής Κρήτης, 13 Μαρτίου, 11 π.μ.
1. Α.Ο. Λατώ – Ο.Φ.Η.
2. Ο.Α.Α.Ηρακλείου – Νέοι Ηροδότου
3. ΣΚ.ΑΚ.Γαζίου – Ο.Φ.Η. 2000
4. ΣΚ.ΑΚ.Χερσονήσου – ΣΚ.Ο.Ρίθυμνα
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των γηπεδούχων ομάδων.

Γκραν Πρι γυναικών
Στις 21 του μήνα ξεκίνησε στη Ντόχα του Κατάρ το 6ο τουρνουά του Γραν Πρι γυναικών. Η διοργάνωση αυτή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας περιέχει μία σειρά έξι κορυφαίων  τουρνουά, τα οποία διοργανώνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου μέσα σε δύο χρόνια. Διοργανώνονται τρία κάθε χρόνο. Η νικήτρια σε κάθε τουρνουά κερδίζει το χρηματικό έπαθλο των 6.500 ευρώ, ενώ τα συνολικά χρηματικά έπαθλα κάθε τουρνουά είναι 40.000 ευρώ. Η νικητήρια του γκραν πρι, αυτή δηλαδή που θα συγκεντρώσει στα 6 τουρνουά τους περισσότερους βαθμούς θα κερδίσει το ποσόν των 15.000 ευρώ.
Στη Ντόχα, λοιπόν, μετά την ολοκλήρωση του 3ου γύρου, η Ελίνα Ντανελιάν (Αρμενία 2454) κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση και προηγείται με 3 νίκες. Δεύτερη είναι μία ακόμη έκπληξη, η Μάρθα Φιέρο Μπακέρο (2353), μία κοπέλα από το Εκουαδόρ, η οποία με 2 βαθμούς μοιράζεται την θέση αυτή με τη Νάνα Ντζαγνίτζε (Γεωργία 2550). Στις θέσεις 4-7 βρίσκονται με 1,5β. οι Χούμπι Κόνερου (Ινδία 2607), Πία Κράμλινγκ (Σουηδία 2516), Ζου Τσεν (Κατάρ 2495), Μαρί Σεμπάγκ (Γαλλία 2489). Στη συνέχεια στις θέσεις 8-12 βρίσκονται με 1 βαθμό οι Λίλιτ Μρκτσιάν (Αρμενία 2475), Αντουανέτα Στεφάνοβα (Βουλγαρία 2546), Μάγια Τσιμπουρντανίτζε (Γεωργία 2502), Χου Γιουχούα (Κίνα 2484) και Μπατκουγιαγκ Μουνγκουτούλ (Μογγολία 2410). Οι αγώνες ολοκληρώνονται στις 5 Μαρτίου.  

Μαθήματα σκακιού στη λέσχη του Α.Ο.Κύδων
Στη σκακιστική λέσχη του Κύδωνα, που βρίσκεται στην οδό Ξανθουδίδου 24, ακριβώς απέναντι από το 8ο Δημοτικό σχολείο, λειτουργούν τμήματα εκμάθησης για αρχάριους και προχωρημένους σκακιστές.
Ο προπονητής του Συλλόγου, διεθνής μετρ σκακιού, πτυχιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στο σκάκι, κ. Ζαχάρι Ζαχάριεβ και οι συνεργάτες του είναι εκεί για να σας μάθουν τα μυστικά του σκακιού. Τα τμήματα λειτουργούν καθημερινά και μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά από 5 ετών και άνω.
Για πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2821027348 κάθε απόγευμα από τις 5 έως τις 8.  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα