Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Απογοητευμένοι οι Ελληνες

Δυσαρεστημένος από την καθημερινή ζωή του εμφανίζεται ένας στους δύο Έλληνες σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στην οποία καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά απαισιοδοξίας, αρνητικής προδιάθεσης και χαμηλής αξιοπιστίας απέναντι σε εθνικούς και διεθνείς θεσμούς από τους Έλληνες.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ, στις 4 υποψήφιες και στα κατεχόμενα, οι Έλληνες αποδίδουν χαμηλή εμπιστοσύνη στην ΕΕ (ακολουθώντας τους Βρετανούς!), μολονότι γενικά θεωρούν ότι είναι ένας διεθνής οργανισμός που προσφέρει ασφάλεια.
Χαρακτηριστικά επ? αυτού ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Π. Καρβούνης, που παρουσίασε χθες την έρευνα, υποστήριξε πως «δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό ότι η ΕΕ έσωσε την Ελλάδα από την πτώχευση» και απέδωσε ευθύνες στην ελλιπή ενημέρωση που προσέφερε ευρύτερα η ελληνική Πολιτεία και οι φορείς της.
Αναλυτικότερα, οι Ελληνες κατέχουν την πρώτη θέση σε όσους δηλώνουν δυσαρεστημένοι «από την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους» αλλά επίσης από «την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση», σε όσους προβλέπουν «επιδείνωση» τόσο της εργασιακής όσο και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα τους, σε όσους πιστεύουν ότι στην «αγορά εργασίας τα χειρότερα έπονται», σε όσους δηλώνουν πως «δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα» της χώρας τους, σε όσους εκφράζουν «καχυποψία» για τον θεσμό των Ηνωμένων Εθνών, σε όσους θεωρούν πως «η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση».

Προβληματισμός για την Ε.Ε.
Το αξιοσημείωτο είναι πως οι Ελληνες εμφανίζονται να έχουν αφοριστική άποψη για τον προσανατολισμό της ΕΕ, μολονότι δηλώνουν ότι «δεν είμαστε ενημερωμένοι για τα ευρωπαϊκά θέματα» σε ποσοστό 70%, όταν ο μέσος όρος των Ευρωπαίων πολιτών βρίσκεται στο 66%. Κατά τα λοιπά, δηλώνουν ότι «κατανοούμε τη λειτουργία της ΕΕ» (56%), αλλά εκτιμούν σε πολύ υψηλό βαθμό (δεύτεροι στην κλίμακα) ότι «τα συμφέροντα της χώρας μας δεν λαμβάνονται καλά υπόψη στην ΕΕ», ενώ τέλος πιστεύουν ότι το πνεύμα λειτουργίας της ΕΕ είναι κατεξοχήν «τεχνοκρατικό» και (σε μικρότερο βαθμό) ότι η ΕΕ είναι «δημοκρατική», «προστατευτική», «αναποτελεσματική» και «μοντέρνα». Στο υψηλότερο ποσοστό (74%) οι Ελληνες υποστηρίζουν την ανάγκη θέσπισης μιας «κοινής εξωτερικής πολιτικής και δηλώνουμε ότι «αισθανόμαστε πιο ασφαλείς» ως πολίτες της ΕΕ.
Στήριξη στο ευρώ
Σε ό,τι αφορά το ευρώ, οι Ελληνες υποστηρίζουν την ΟΝΕ και το ενιαίο νόμισμα (κατά 64% με κοινό μέσο όρο 58%), ενώ τελικά προσβλέπουν στην ΕΕ για να σωθούν από την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, προσδοκούν τη σωτηρία από την ΕΕ (37%), από την ελληνική κυβέρνηση (17%), το G20 (10%), το ΔΝΤ (7%) και τις ΗΠΑ (4%). Οι πολίτες δηλώνουν πως θέλουν να αποφασίζει η εθνική κυβέρνηση σε θέματα φορολογίας, συντάξεων, συγκοινωνιών, παιδείας, υγείας, γεωργίας και αλιείας, ενώ θέλουν να αποφασίζει η κυβέρνηση από κοινού με την ΕΕ σε θέματα έρευνας, τρομοκρατίας, περιβάλλοντος, ενέργειας, περιφερειακής συνοχής κ.ά.
Τέλος, οι Ελληνες εκφράζουν τη δυσπιστία τους κατά σειρά: για τα πολιτικά κόμματα (93%), τις μεγάλες επιχειρήσεις (79%), την τηλεόραση (78%), την εθνική κυβέρνηση (76%), τον ΟΗΕ (74%), την εθνική Βουλή (73%), τον Τύπο (71%), τα εργατικά Σωματεία (65%), το ραδιόφωνο (61%), την ΕΕ (60%), τα εκκλησιαστικά Ιδρύματα (58%), τη Δικαιοσύνη (56%) και το Διαδίκτυο (41%).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα