Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Και άλλες οικονομικές ειδήσεις

Αύξηση εμπορευμάτων
για τον ΟΛΠ

Αύξηση στη διακίνηση των εμπορευμάτων το 2010 σε σχέση με το 2009 αλλά μείωση της επιβατικής κίνησης καταγράφηκε στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης. Σύμφωνα με τον κ. Ανωμερίτη, η διακίνηση εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά παρουσίασε το 2010 αύξηση κατά 42,5% σε σχέση με το 2009, ενώ επίσης και η κίνηση των αυτοκινήτων – εμπορευμάτων εμφανίστηκε αυξημένη κατά 27,3%.
Αντιθέτως, μειωμένη κατά 5,5% εμφανίστηκε το 2010 σε σχέση με το 2009 η επιβατική κίνηση, ενώ και η διακίνηση οχημάτων μειώθηκε κατά 7,6%.

Υποβάθμιση αξιολόγησης
της Κύπρου από την Moody?s

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου από «Aa3» σε «Α2» προχώρησε  ο οίκος Moody?s, διατηρώντας τις προοπτικές σταθερές. Ο οίκος αξιολόγησης είχε προειδοποιήσει στις 13 Ιανουαρίου για πιθανότητα υποβάθμισης της Κύπρου κατά περισσότερο από μία βαθμίδα, το οποίο και τελικώς έπραξε. Ο οίκος προχώρησε σε αναθεώρηση των ratings των κυπριακών ομολόγων, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν επιλύουν τα διαρθρωτικά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και εκφράζει προβληματισμό για την απότομη διόγκωση του δημοσίου χρέους και για την έκθεση των Tραπεζών στην Ελλάδα.

Πρόστιμα σε εταιρείες
ιχθυοκαλλιεργειών

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκρινε με ομόφωνη απόφαση πως το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν συνάψει από τις 6/11/2008 οι εταιρείες Νηρέας, Σελόντα, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Καλλιέργειες Υδρόβιων Οργανισμών και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες καθώς και οι συνακόλουθες ενέργειες προς υλοποίηση των στόχων του συνιστούν παράβαση του άρθρου 1 του ν. 703/77 καθώς και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ. Με την απόφασή της, η Επιτροπή, υποχρεώνει τις συμπράττουσες επιχειρήσεις να παύσουν και να μην επαναλάβουν την εν λόγω παράβαση και τους επιβάλλει πρόστιμο μειωμένο, όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες και περιστάσεις της υπόθεσης και τη σχετικά βραχεία διάρκεια της παράβασης.

Eπιβράδυνση λιανικών
πωλήσεων σε Βρετανία

Η ανάπτυξη των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία επιβραδύνθηκε απότομα τον Φεβρουάριο αποστέλλοντας έτσι μία προειδοποίηση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας το α´ τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τη μηνιαία επισκόπηση του βρετανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων (CBI). Η έρευνα έδειξε επίσης πληθωριστικά σημάδια που θα προκαλέσουν ανησυχίες στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας καθώς η άνοδος στις τιμές των πωλήσεων ανήλθε σε υψηλό 20ετίας. Η αύξηση του δείκτη λιανικών πωλήσεων περιορίσθηκε σε 6 από 37 μονάδες που ήταν, ανακοίνωσε ο CBI.Πρόκειται για την πιο ασθενική επίδοση από τον περσινό Ιούνιο και πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Διευρύνονται τα spreads

Αθήνα
Ανοδική πορεία ακολούθησαν χθες τα επιτόκια των ομολόγων στις χώρες της ευρω – περιφέρειας καθώς το «άλμα» των τιμών του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο των 2,5 τελευταίων ετών, περιορίζει τις τοποθετήσεις σε ομόλογα που θεωρούνται «ριψοκίνδυνα», ενώ παράλληλα εντείνεται η ανησυχία για τη γερμανική στάση στην Ευρωζώνη.
Στην Ελλάδα, η διαφορά απόδοσης (spread) του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε μέχρι τις 875 μονάδες (+14 σε σχέση με το άνοιγμα), για να υποχωρήσει ελαφρά αργότερα στις 870. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ανήλθε έως το 11,88% (+0,11%), για να διαμορφωθεί αργότερα στο 11,84%.
Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) ανήλθε στις 965 μονάδες. Στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι στις 610 και τις 490 μονάδες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το spread σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία είναι κοντά στις 605, 430 και 220 μονάδες βάσης αντίστοιχα.
Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων σε Πορτογαλία και Ιταλία είναι 7,51% και 4,85% αντίστοιχα.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στο «ασφαλές καταφύγιο» των γερμανικών ομολόγων. Το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου υποχώρησε μέχρι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιανουαρίου, το 3,11%.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Πάσχει το μέτρο της απόσυρσης

Αθήνα
Αρρυθμίες στη διαδικασία απόσυρσης των παλαιών οχημάτων και στην αγορά νέων αντιρυπαντικής τεχνολογίας, με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών, διαπιστώνει σε πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη.
Στο πόρισμα, που συντάχθηκε μετά από καταγγελίες πολιτών και απεστάλη στους συναρμόδιους υπουργούς, περιγράφονται αναλυτικά οι κανονιστικές ασάφειες οι οποίες προέκυψαν από το γεγονός ότι το μέτρο πέρασε με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση.
Ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει ότι δεν μπορεί τα οικονομικά κίνητρα να παρέχονται ή να αφαιρούνται κατά το δοκούν, τη στιγμή που τα «περιβαλλοντικά τέλη» είναι μόνιμα. Τέλος, στο πόρισμα αναδεικνύονται συγκεκριμένα στοιχεία των ρυθμίσεων που δεν συμβιβάζονταν με τον εκπεφρασμένο περιβαλλοντικό χαρακτήρα του μέτρου αλλά και περιπτώσεις υπέρβασης της νομοθετικής διαδικασίας δια κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων.

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ
Παράταση για τους ημιυπαίθριους

Αθήνα
Παράταση στη διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έως τις 30 Ιουνίου έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη. Όπως είπε η κα Μπιρμπίλη σε συνέντευξη Τύπου, το 2010 τα έσοδα από τις δηλώσεις ανήλθαν στα 106 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του έτους έως τις 22 Φεβρουαρίου τα έσοδα ήταν 57 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι ότι στο σύνολο του 2011 θα διαμορφωθούν στα 709 εκατ. ευρώ. Συνολικά, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 500.000 αιτήσεις. Η κα Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
Επικροτούμε πρωτοβουλίες
για τις Τράπεζες

Αθήνα
Η κυβέρνηση θα επικροτήσει κάθε πρωτοβουλία από όποια Τράπεζα κι αν προέρχεται και οδηγεί σε ένα τραπεζικό σύστημα πιο ισχυρό κεφαλαιουχικά και πιο ικανό να αντεπεξέλθει στα προβλήματα και χειροκροτεί κάθε πρωτοβουλία που κατευθύνεται προς αυτή τη στόχευση είτε αφορά στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό είτε αφορά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη, σχετικά με την πρόταση της Εθνικής για συγχώνευση με την Alpha Bank.
Ο βουλευτής έθεσε το ερώτημα γιατί ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ένα «ντιλ» Τραπεζών -όταν δεν παρεμβαίνει ούτε στα εργασιακά, ούτε στο καθεστώς που εγκαθίδρυσαν οι Τράπεζες- και ακόμη διερωτήθηκε αν θα υποστηρίξει και τη φημολογούμενη συγχώνευση Eurobank – Alpha.
Όπως εξήγησε ο κ. Σαχινίδης το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είχε τα προβλήματα που είχαν Τράπεζες του εξωτερικού αλλά το πρόβλημά του προκύπτει από το γεγονός ότι υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συμπαρασύρθηκε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την ΕΚΤ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα