Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διευκρινίσεις για το ?Εξοικονόμηση κατ? Οίκον?

Αθήνα
Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα ´Εξοικονόμηση κατ´ Οίκον´ έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, απαντώντας εμμέσως και στις αναφορές που έκανε την περασμένη Παρασκευή ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης.
Οπως επισημαίνεται, το πρόγραμμα, όπως είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε πλήρη διαχειριστική και τεχνική ανωριμότητα, όπως επανειλημμένως έχει αναλυθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με το Υ.Π.Ε.Κ.Α., το πρόγραμμα, όπως υλοποιείται σήμερα, διασφαλίζει και μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους πολίτες αλλά και τη χώρα συνολικά, για πέντε λόγους.
Ειδικότερα:
1) Η υλοποίηση του προγράμματος μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου, που συστάθηκε τον Ιούλιο στην ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., εξασφαλίζει επαναχρησιμοποίηση των κεφαλαίων που αφορούν στα δάνεια (ανακυκλούμενα κεφαλαία) παρέχοντας κίνητρα σε περισσότερους ωφελούμενους (συνολική επένδυση στην πραγματική οικονομία ύψους 1 δισ. ευρώ) και μεγάλη ρευστότητα στην αγορά.
Επίσης, προσφέρει σημαντικό όφελος για τη χώρα, μέσω της άμεσης εισροής και της αυξημένης απορροφητικότητας των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ για το 2010 καθώς και τη δυνατότητα συνεχούς στήριξης πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας.
2) Η λήψη δανείου έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για τους πολίτες καθώς παρέχει ρευστότητα και επιτρέπει να πραγματοποιηθούν εργασίες χωρίς να απαιτείται η εκ των προτέρων χρηματοδότησή τους, γίνεται με μειωμένο ή μηδενικό επιτόκιο, σε συνδυασμό με επιχορήγηση στις κατηγορίες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
3) Μια σημαντική διαφορά από το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ο ακριβής και αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού των απαραίτητων παρεμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και υπολογισμού της εξοικονομούμενης ενέργειας.
4) Η αυτονομία θέρμανσης αφορά μόνο την περίπτωση αίτησης για μεμονωμένο διαμέρισμα, όπου απαιτείται η θέρμανση του να πραγματοποιείται με σύστημα – συσκευή τον έλεγχο του/ης οποίου/ας έχει ο ένοικος του διαμερίσματος (αυτονομία σε κεντρικό σύστημα θέρμανσης, σύστημα – συσκευή αποκλειστικά για τις ανάγκες θέρμανσης του διαμερίσματος) ή υποβολή σχετικής πρότασης στο πλαίσιο του προγράμματος. Και αυτό διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ουσιαστική εξοικονόμηση.
5) Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα υλοποιείται με θεσμικές και διαχειριστικές καινοτομίες, είναι ευέλικτο διότι δεν έχει τους περιορισμούς που είχε ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης, όπου επιλέξιμες ήταν μόνο μονοκατοικίες και πολυκατοικίες και όχι διαμερίσματα, ενώ 3 εκ των 5 παρεμβάσεων ήταν υποχρεωτικές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα