Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ασύμφοροι οι όροι της Εθνικής Τράπεζας

Αθήνα
Ασύμφοροι είναι οι όροι που πρότεινε για τη συγχώνευση η Εθνική Τράπεζα, τονίζει ο πρόεδρος του ομίλου της Alpha Bank, κ. Γ. Κωστόπουλος, σε ανακοίνωση που απέστειλε χθες, Δευτέρα, στο προσωπικό του ομίλου.
Ο κ. Κωστόπουλος επισημαίνει ότι το ΔΣ έλαβε αυτή την απόφαση, με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών της Τράπεζας.
Όπως σημειώνει, συνεκτιμήθηκαν, αφενός, η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου, το περιεχόμενο της πρότασης, «οι όροι της οποίας εκρίθησαν ασύμφοροι».
Η Alpha Bank, συνεχίζει ο κ. Κωστόπουλος, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, «αναγνωρίζεται από την αγορά ως ένας ισχυρός όμιλος με θετικές προοπτικές.
Με ιστορία 100 και πλέον ετών και αξιόλογες επιδόσεις, η Τράπεζα ευρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις».
Ο κ. Κωστόπουλος τονίζει ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και η αβεβαιότητα μεγάλη», ωστόσο, «οι ισχυρές μας βάσεις, η εμπιστοσύνη των μετόχων, η προτίμηση των πελατών και η εργατικότητα του προσωπικού μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις δυσκολίες».
«Με την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη που διακρίνει τις σχέσεις μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, εστιάζοντας στο έργο μας, αγνοώντας διαδόσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σημειώνει ο πρόεδρος της Alpha και καταλήγει λέγοντας ότι «με πίστη στις αρχές που μας ανέδειξαν και έχοντας επίγνωση της αξίας μας, συνεχίζουμε τη δημιουργική μας πορεία μαζί».
Πηγή της Τράπεζας δήλωσε στο Reuters ότι η Alpha απέρριψε την πρόταση, θεωρώντας ότι η Εθνική έχει υψηλή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και ότι η προσφορά της δεν αποτιμά ικανοποιητικά την Αlpha.
«Η Εθνική έχει υψηλότερο δείκτη Tier 1 από την Alpha αλλά αυτό θα πρέπει να εξεταστεί και υπό το φως του ρίσκου που φέρει η Εθνική στον ισολογισμό της, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου», είπε.
H Alpha απέρριψε την προσφορά επίσης και για τον λόγο ότι υποβλήθηκε σε μία συγκυρία, που η τιμή της μετοχής της κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με σημαντική έκπτωση από τη λογιστική αξία της Τράπεζας.
Εμμένει η Εθνική
H Εθνική Τράπεζα εμμένει στην πρότασή της για τη συγχώνευση με την Alpha Bank θεωρώντας την προσφορά της «ελκυστική», όπως είπε χθες, Δευτέρα, η Διοίκηση της Τράπεζας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές.
Η προσφορά που έχει υποβληθεί είναι δελεαστική και οι μέτοχοι της Alpha θα πρέπει να την αξιολογήσουν, σημείωσε. Διαψεύδοντας τα σενάρια ότι ενδεχομένως προχωρήσει σε πρόταση επιθετικής εξαγοράς, η Διοίκηση  της ΕΤΕ τόνισε ότι «οι προθέσεις είναι φιλικές και θα παραμείνουν».
«Μας εξέπληξε η αρνητική απάντηση της Διοίκησης της Alpha στη φιλική μας προσφορά αλλά είμαστε σίγουροι πως η αγορά τη θεωρεί θετική παρά την απόρριψη», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος, Απ. Ταμβακάκης.
«Θεωρήσαμε ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές, για αυτόν τον λόγο μας εξέπληξε η αρνητική απάντηση του (Διοικητικού) Συμβουλίου της Alpha την Παρασκευή. «Η πρότασή μας πάντα ήταν και συνεχίζει να είναι φιλική», προσέθεσε.
Ο Μ. Σάλλας
Μία συγχώνευση μεταξύ της Εθνικής και της Alpha Bank θα ήταν προς όφελος του τραπεζικού κλάδου, δήλωσε εξάλλου χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.
«Νομίζω ότι αν τα βρουν οι δύο πλευρές θα είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία ευρύτερα και για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα», είπε ο κ. Σάλλας σε δηλώσεις του στο Reuters.
Από την πλευρά της, η UBS, σε έκθεση της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ανακοίνωσε ότι αναμένει περαιτέρω εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνικών Τραπεζών, τονίζοντας ότι η ενδεχόμενη «ενοποίηση ίσως αποδειχθεί ωφέλιμη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους μετόχους του» καθώς οι συγχωνεύσεις ανοίγουν τον δρόμο για ισχυρότερες Τράπεζες με ακμαίους ισολογισμούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα