Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
´Μαζί τα φάγαμε, ατομικά ή συλλογικά´

Αθήνα
Επιμένει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, στη δήλωσή του ότι «μαζί τα φάγαμε» και εξηγεί μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι το έλλειμμα διογκώθηκε από ατομικές και συλλογικές πρακτικές των πολιτών και πολλών επαγγελματιών.
Ο κ. Πάγκαλος απαντώντας το Σάββατο σε ερώτηση του ραδιοφωνικού σταθμού είπε ότι το «´μαζί τα φάγαμε´ προέρχεται από διαδικασίες που περιλαμβάνουν και τον πολίτη ατομικά ή συλλογικά».
Μία από τις συμπεριφορές αυτές είναι η μη καταβολή του ΦΠΑ στο κράτος, η οποία είναι «υπεξαίρεση, ποινικό αδίκημα» και κάτι που «έχουν κάνει πολλοί επαγγελματίες», όπως είπε.
Πρόσθεσε σχετικά με το Σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, τη ΓΕΝΟΠ, ότι «όταν παίρνει το Σωματείο δώρα και μπαξίσια από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, αυτό δημιουργεί μία περαιτέρω τρύπα στο έλλειμμα».
«Ετσι δημιουργήθηκε το έλλειμμα, με υπερβολικές δαπάνες και όχι επαρκή έσοδα», ανέφερε. Σχετικά με το ζήτημα των μεταναστών, ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι «θα υπάρχει μία συνοικία μεταναστών, δεν θα εξαφανιστούν οι μετανάστες. Αυτό θα ήθελα να το πω σε όσους φαντάζονται ότι θα κάνουμε κάποιου είδους εκκαθάριση των ξένων εργατών». Υπογράμμισε, όμως, ότι «βεβαίως αυτό που δεν είναι εφικτό είναι η ανομία».

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεπέρασαν τις 25.000 οι αιτήσεις στο ´opengov.gr´

Αθήνα
Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν φύγει από πάνω της, η ιστοσελίδα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης (www.opengov.gr) συνεχίζει να δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει το Γραφείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του πρωθυπουργού, για τις 1.460 θέσεις γενικών, ειδικών γραμματέων και προέδρων ή διοικητών Δημοσίων Οργανισμών υπέβαλαν αιτήσεις 25.431 ενδιαφερόμενοι. Τα βιογραφικά όσων δεν επελέγησαν βρίσκονται σε μία βάση δεδομένων για να αξιοποιηθούν ανάλογα τα προσόντα τους όταν προκύψουν σχετικές ανάγκες. Πέραν των προκηρύξεων, σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνει στην ιστοσελίδα η διαβούλευση για νομοθετικές πρωτοβουλίες σ? όλο το κυβερνητικό φάσμα. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2010, όπου υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία διεξήχθησαν 135 διαβουλεύσεις και συμμετείχαν 60.253 πολίτες με σχόλια, προτάσεις ή αντιρρήσεις. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η ιστοσελίδα δέχθηκε, το ίδιο διάστημα, 4.364.032 επισκέψεις.
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΣΔΟΕ
Λογαριασμοί 75 προσώπων
για τα υποβρύχια

Αθήνα
Στο άνοιγμα των λογαριασμών 75 προσώπων για την υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων έχει ήδη προχωρήσει το ΣΔΟΕ. Το πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα αποτελέσει σύντομα και τη βάση των ενεργειών της Εισαγγελίας. Σύμφωνα με ´Το Βήμα της Κυριακής´, έχουν διαπιστωθεί ήδη φορολογικές παραβάσεις και σύντομα έρχονται και οι σχετικές διώξεις από τη Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Αθηνών (κ. Π. Παπανδρέου) για παράβαση του φορολογικού κώδικα αλλά και για το κακούργημα του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανακαλύψει την πληρωμή υπέρογκων ποσών σε οffshore εταιρείες στις Ολλανδικές Αντίλλες αλλά και σε φορολογικούς παραδείσους στην Ινδία.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ:
Το ΚΚΕ έτοιμο ανά πάσα
στιγμή για εκλογές
Αθήνα
´Εμείς ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι αλλά οι πρόωρες εκλογές δείχνουν και το εξής: Ότι ο λαός έχει την ευκαιρία κυριολεκτικά να τους τιμωρήσει όλους´, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ερωτηθείσα για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Η κα Παπαρήγα τόνισε ακόμα ότι το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο και θα πολεμήσει την προσπάθεια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. «Ξέρετε τι θυμίζει αυτό; Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι», είπε.
Σε ό,τι αφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ευρώπη, με κορύφωμα τη σύνοδο της ΕΕ, η γγ του ΚΚΕ σχολίασε ότι «η μόνη λύση που μπορεί να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να διαπραγματευτούν μεταξύ τους μια νέα επίθεση εναντίον των εργαζομένων και την κατανομή της πίτας των κερδών και της ζημιάς».
Οι δηλώσεις της κας Παπαρήγα έγιναν στον περιθώριο εκδήλωσης του ΚΚΕ για τις γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. 
«Είναι υποχρέωσή μας να τιμάμε τους αγώνες του λαού και ένας από αυτούς τους αγώνες ήταν και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τον λένε εμφύλιο αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένας αγώνας, που από τη μια μεριά ήταν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που εξέφραζε το ΚΚΕ και από την άλλη ήταν η αστική τάξη, τα αστικά πολιτικά κόμματα με τους συμμάχους τους, τους ξένους, αυτοί που στη διάρκεια της Κατοχής ήταν οι μεγάλοι απόντες ή προδότες», είπε, μεταξύ άλλων, η γγ του ΚΚΕ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:
´Πρέπει να ξεμπερδεύουμε
με το μνημόνιο´
Αθήνα
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για «εξέγερση της πιτζάμας κατά της τρόικας» και για «ψευτολεονταρισμούς του πρωθυπουργού». Τονίζει ότι «πρέπει να ξεμπερδεύουμε με το μνημόνιο», ενώ τάσσεται υπέρ της «συμπόρευσης όλης της Αριστεράς απέναντι στην κατεδάφιση της κοινωνίας».
«Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με το μνημόνιο. Να αναδιαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας, οι οποίοι δεν έχουν κανέναν λόγο να το αποφύγουν, αν φοβηθούν ότι μπορεί να χάσουν τα λεφτά τους», λέει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση ότι «έχει βγάλει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία» και προσθέτει ότι «το δυστύχημα για τρόικα και κυβέρνηση είναι ότι δεν έχουν μείνει και πολλά να ξεπουλήσουν. Τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις τις έκανε ο Σημίτης και ο Καραμανλής. Τώρα έχουν μείνει τα ασημικά».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της συμπόρευσης όλης της Αριστεράς συγκαταλέγοντας στο τόξο αυτό τη ριζοσπαστική και παραδοσιακή Αριστερά, τον οικολογικό χώρο και τους Σοσιαλιστές, «που βλέπουν την έννοια του Σοσιαλισμού να εξευτελίζεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».
Σχολιάζοντας τις αποστάσεις που κρατά ο Αλέκος Αλαβάνος από το συμμαχικό σχήμα απαντά ότι «ο καθένας επιλέγει την πορεία του. Εμάς μας ενδιαφέρει η ενότητα».
Αναφερόμενος στις κατηγορίες που εξαπολύει στον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση ότι υποθάλπτει τα κινήματα «δεν πληρώνω» στις αστικές συγκοινωνίες και στα διόδια ο κ.Τσίπρας απαντά λέγοντας ότι υποκινητής είναι «οι εξοργιστικές παράνομες συμβάσεις των εργολάβων» και «οι αυξήσεις 40% στα εισιτήρια».

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
Νέες κινητοποιήσεις
στα Μέσα Μεταφοράς

Αθήνα
Νέος γύρος κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ξεκινά από σήμερα. Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα πραγματοποιούν σήμερα και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της ΕΘΕΛ. Μεθαύριο, Τετάρτη 23 Φεβρουάριου, θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ακινητοποιημένα και τα τρόλεϊ 11 το πρωί με 4 σήμερα το απόγευμα, αύριο και την Παρασκευή, ενώ μεθαύριο θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία. Στάση εργασίας αύριο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό, ενώ την Τετάρτη θα εργασθούν από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

THN ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕ – ΟΤΑ
Στάση εργασίας και κατάληψη Δημαρχείων

Αθήνα
Στάση εργασίας και συμβολική κατάληψη όλων των Δημαρχείων της χώρας έχει προγραμματίσει για α?υριο Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει ώς τη 1 το μεσημέρι. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κινητοποίηση έχει συμβολικό χαρακτήρα και εντάσσεται «στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μην μπουν στον ´γύψο´ τα δικαιώματά τους και υποθηκευτεί το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους για τις επόμενες δεκαετίες». Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν να ανατραπεί «η πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα προβλήματα του δημοσίου χρέους, που αφαιρούν ένα – ένα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των δανειστών, των κερδοσκόπων, των τραπεζιτών και των εργοδοτών». Η ΠΟΕ – ΟΤΑ καταγγέλλει την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, με τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού και των επιδομάτων, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης κ.ά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα