Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ψηφίσματα υπέρ εργαζομένων

Την αλληλεγγύη του ´στον αγώνα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες´ εκφράζει με ψήφισμά του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων.
Στο κείμενο σημειώνεται:
´Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες συνεχίζουν τον αγώνα για φτηνές και δημόσιες συγκοινωνίες για όλους μας. Παλεύουν για να μην περάσουν οι απολύσεις, για άμεσες προσλήψεις, για να μην κατεδαφιστούν τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και οι συλλογικές συμβάσεις.
Η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρό της συνολικά τον κλάδο των συγκοινωνιών. Για χρόνια μεθοδεύεται η υποχρηματοδότηση των συγκοινωνιών για να τις μετατρέψουν σε «ελλειμματικές» επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να τις ιδιωτικοποιήσουν. Ετσι ξεκινήσανε με το ξεπούλημα της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ και την ίδια τύχη επιφυλάσσουν για όλες τις συγκοινωνίες. Η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής δεν είχε απλά ως αποτέλεσμα τις απολύσεις εργαζομένων. Είχε ως συνέπεια και την προσπάθεια συγχώνευσής της με την «αντίπαλη» εταιρεία (AEGEAN), τη μείωση των δρομολογίων και το διπλασιασμό σχεδόν των εισιτηρίων για τα Χανιά και στις δύο εταιρείες, κάτι που πλήττει άμεσα τους πολίτες που βρίσκονται στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν αεροπλάνο. Από την άλλη, το κόψιμο πολλών δρομολογίων του ΟΣΕ αφήνει ολόκληρες περιοχές της χώρας χωρίς εναλλακτική λύση άλλη από το να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά αυτοκινητόδρομους που εκμεταλλεύονται ιδιωτικές κοινοπραξίες χρεώνοντάς τους υπέρογκα διόδια που συνεχώς αυξάνονται.
Η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΔΝΤ και της ΕΕ προτιμάει, αντί να δίνει χρήματα για δημόσιες και αξιόπιστες συγκοινωνίες, να τα δίνει στους τραπεζίτες και τους βιομήχανους, όλους αυτούς που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση της κρίσης.
Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες που απεργούν χρειάζονται τη στήριξη όλων μας για να νικήσουν. Η νίκη τους θα είναι νίκη για κάθε εργαζόμενο που παλεύει για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης που παίρνουν χρήματα από τους εργάτες για να φουσκώσουν τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών. Είμαστε στο πλευρό τους για την υπεράσπιση των δημόσιων συγκοινωνιών που είναι αγαθό για όλους μας αλλά και για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων´.
ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Εξάλλου, τη συμπαράστασή του ´στον αγώνα των εργαζομένων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ´ εκφράζει με άλλο ψήφισμά του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων. Σημειώνει μεταξύ άλλων:
´Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών. Η εργοδοσία επικαλούμενη την κρίση προχώρησε σε 100 περίπου τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων του ομίλου και απαιτεί από τους υπόλοιπους εργαζομένους με αμοιβές πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά να υπογράψουν συμβάσεις ατομικές που θα περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών κλιμακωτά έως και 15%.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ κλιμακώνοντας με δεύτερη 48ωρη απεργία ενάντια στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Θα σταθούμε στο πλευρό τους και ζητάμε από όλα τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα και τη ΓΣΕΕ να σταθούν δίπλα τους. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι η επιμονή της εργοδοσίας της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στα αντεργατικά μέτρα που ανάγγειλε είναι ένα κακό προμήνυμα συνολικότερα για τους εργαζομένους όχι μόνο στον κλάδο αλλά στον ιδιωτικό τομέα γενικότερα.
Δεν θα πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι την κρίση και το μνημόνιο. Να πληρώσουν αυτοί που για χρόνια θησαύριζαν και μας έφεραν σήμερα σε αυτήν την κατάσταση´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα