Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιφυλάξεις από τους κτηνοτρόφους

Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων, ως συνδικαλιστικό όργανο, δεν μπορεί να συμμετάσχει ως μέτοχος σε ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.), η οποία θα διαχειρίζεται τη λειτουργία του δημοτικού σφαγείου Χανίων, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο.
Για να είναι δυνατή η συμμετοχή σε Α.Ε. θα πρέπει ο Σύλλογος να προχωρήσει στην ίδρυση Συνεταιρισμού, διαδικασία, ωστόσο, που απαιτεί χρόνο, παρά το γεγονός ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία των κτηνοτρόφων, δήλωσαν τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Βενετάκης όσο και ο νομικός σύμβουλος των κτηνοτρόφων Γιάννης Ντερμανάκης.
Η συνέλευση έγινε προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή -μετά τον αποκλεισμό του Δημαρχείου από κτηνοτρόφους- ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης για το θέμα της λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου. Ως γνωστόν, ο κ. Σκουλάκης πρότεινε να συσταθεί ανώνυμη εταιρεία και οι μετοχές της να διατεθούν κατά 25% (το ανώτερο) σε Δήμο και ΤΕΔΚ Χανίων και οι υπόλοιπες να κατανεμηθούν στους κτηνοτρόφους και στους κρεοπώλες.
Στη χθεσινή συνέλευση των κτηνοτρόφων απόφαση επί της πρότασης αυτής δεν πάρθηκε, λόγω έλλειψης απαρτίας. Ωστόσο, το θέμα συζητήθηκε, παρουσία του αντιδημάρχου Χανίων Λευτέρη Αμπαδιωτάκη, νομικών συμβούλων του Δήμου, αλλά και του υπεύθυνου αγορών του ΙΝΚΑ Ανδρέα Χιωτάκη, ο οποίος, μάλιστα, γνωστοποίησε ότι «…πιθανόν να οδηγηθούμε και στο να συμμετέχουμε κι εμείς στο μετοχικό κεφάλαιο της Α.Ε. του Δήμου για τη λειτουργία του δημοτικού σφαγείου».
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
O πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων Γιώργος Βενετάκης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η πρόταση του δημάρχου ήταν πολύ βιαστική. Δεν ξέρω αν έφταιγε η κινητοποίηση ή αν, ούτως ή άλλως, ήταν μία πρόχειρη πρόταση, γιατί, απ? ό,τι έχουμε μάθει, ο Σύλλογος, σαν Σύλλογος, δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια εταιρεία. Πρέπει πρώτα να γίνει Συνεταιρισμός και στη συνέχεια να συμμετέχει στην εταιρεία. Οπότε πέφτει στο κενό αυτή η πρόταση του δημάρχου, αρχικά τουλάχιστον. Τώρα, αν οι κτηνοτρόφοι συμφωνήσουν να γίνει αποδεκτή η πρόταση, πρέπει να συντομεύσουμε τη διαδικασία ίδρυσης Συνεταιρισμού, που ούτως ή άλλως την είχαμε στο πρόγραμμα, για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε αυτήν την εταιρεία».
Ο κ. Βενετάκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «εμείς αυτό που ζητάμε είναι, πράγματι, να επαναλειτουργήσει το σφαγείο. Μπορούσε, όμως, ο Δήμος να το εκσυγχρονίσει σαν Δήμος και να τα λειτουργήσει και όταν εμείς είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε τον Συνεταιρισμό, τότε να αναλάβουμε τη διαχείριση του σφαγείου. Αφού θα είναι εκσυγχρονισμένο και αδειοδοτημένο».
Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, Γιάννης Ντερμανάκης είπε, από την πλευρά του, ότι «ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος δεν έχει τη νομική δυνατότητα, ως έχει να μετέχει» (σ.σ. στην Α.Ε.). «Επομένως, επί του παρόντος είναι αδιέξοδη αυτή η προοπτική. Θα πρέπει να υπάρξουν μετασχηματισμοί, θα πρέπει να υπάρξει ένας Συνεταιρισμός με εμπορικές δραστηριότητες και δυνατότητες για να μπορέσει, κάτω από αυτή τη νομοθεσία όπως ισχύει, με τη συμμετοχή του Δήμου στο 25%. Είναι όμως σχέσεις, οι οποίες θέλουν ισορροπίες. Πώς ο Δήμος θα δεχθεί να είναι μέτοχος με 25%, που θα υπερτερούν κάποιοι άλλοι μέτοχοι και θα υπάρχουν από πολλές πλευρές διακινδυνεύσεις εμπορικού περιεχομένου», σημείωσε με έμφαση ο κ. Ντερμανάκης».
Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, ότι «αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι είναι ότι ένα ζήτημα που για τόσα χρόνια ήταν σε αποτελμάτωση είναι καιρός όντως, με πρωτοβουλία, είμαι βέβαιος, του Δήμου να λυθεί. Δεν είναι δυνατόν και αυτό να παραμένει μαζί με τόσα άλυτα προβλήματα και ο κτηνοτροφικός κόσμος του Νομού πραγματικά να δοκιμάζεται. Θεωρώ ότι ο Δήμος θα έχει την ευθύνη και πρέπει να έχει την πρωτοβουλία, διότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος δεν έχει ούτε δομή ούτε υποδομή ούτε οικονομική δυνατότητα ούτε οργανωτική για να προχωρήσει μόνος του. Άρα, ας πάρει ο Δήμος την ευθύνη. Άλλωστε, δημοτικό σφαγείο ήταν και δημοτικό σφαγείο θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει, προς εξυπηρέτηση όλων πραγματικών. Των κτηνοτρόφων, των κρεοπωλών και του καταναλωτικού κοινού».
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο αντιδήμαρχος Χανίων Λευτέρης Αμπαδιωτάκης σημείωσε ότι «για να λειτουργήσει το σφαγείο θα πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός. Για να γίνει ο εκσυγχρονισμός θα πρέπει να δημιουργηθεί μία Ανώνυμη Εταιρεία, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει χρηματοδότηση  ούτε σε Δήμο ούτε σε Δημοτική Επιχείρηση. Υπάρχει στον νόμο ένα παράθυρο και αναφέρεται και τώρα στο πρόγραμμα ´Αλέξανδρος Μπαλτατζής´, το οποίο από την 1η Απριλίου θα αρχίσει να λειτουργεί και που αναφέρει ότι δημοτικές εταιρείες, στις οποίες μετέχει ο Δήμος με ποσοστό όχι μεγαλύτερο από 50% μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με επιδότηση 50%».
Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΤΟΥ ΙΝΚΑ
Τέλος, ο υπεύθυνος αγορών του ΙΝΚΑ Ανδρέας Χιωτάκης δήλωσε: «Μας ζητήθηκε από τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων να παρευρεθούμε στη γενική του συνέλευση για να δηλώσουμε την υποστήριξή μας στη διάθεση τουλάχιστον που έχουν οι ίδιοι να συμμετέχουν στην Α.Ε. που είναι υπό σύσταση από τη μεριά του Δήμου για τη διαχείριση του δημοτικού σφαγείου. Έγινε μία επαφή με τον πρόεδρό μας, τον κ. Αλεξάκη και τους δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα στηριχθεί η πρωτοβουλία τους για να προχωρήσουν και σε μία επαγγελματική οργάνωση, τύπου πιθανόν συνεταιρισμού, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο σφαγείο. Όπως επίσης δήλωσε την υποστήριξή του και στην πρόθεσή τους να έχουν το πλειοψηφικό πακέτο στο δημοτικό σφαγείο. Αυτό προέρχεται από την πεποίθησή μας ότι οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εμπορίας του κρέατος».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χιωτάκης σημείωσε ότι «από τη στιγμή που θα προχωρήσουν» (σ.σ. οι κτηνοτρόφοι) «σε μια επαγγελματική οργάνωση τύπου συνεταιρισμού θα έχουν και οι ίδιοι ένα αρχικό κεφάλαιο και πιστεύω ότι θα είναι και ικανό αυτό για να συμμετέχουν και στην Α.Ε. Εμείς πάντα στηρίζουμε τη ντόπια κτηνοτροφία και έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων και κυρίως γι? αυτόν τον λόγο, δηλαδή επειδή οι ίδιοι θέλουν να συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη σχέση πιθανόν να οδηγηθούμε και στο να συμμετέχουμε κι εμείς στο μετοχικό κεφάλαιο της Α.Ε. του Δήμου για τη λειτουργία του δημοτικού σφαγείου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα