Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Oχι στη συγχώνευση με την Εθνική Τράπεζα

Αθήνα
Σε ναυάγιο οδηγήθηκε και η δεύτερη προσπάθεια μέσα σε δέκα χρόνια της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank. Μετά από υποβολή σχετικής πρότασης από την Εθνική προς την Alpha Bank, το ΔΣ της Alpha Bank στη συνεδρίαση του αποφάσισε ´ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA´.
Ειδικότερα, σε απάντηση επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Alpha Bank ανακοινώνει ότι: «Στις 18 Ιανουαρίου 2011, έλαβε μη αιτηθείσα έγγραφη πρόταση της Εθνικής Τράπεζας περί συγχωνεύσεως των δύο πιστωτικών Ιδρυμάτων διά απορροφήσεως της Alpha από την Εθνική Τράπεζα.
Ειδικότερα η πρόταση, μεταξύ άλλων:
– Διελάμβανε ότι η συγχώνευση θα διενεργείτο δυνάμει σχέσεως ανταλλαγής 11 κοινών μετοχών εκδόσεως της Alpha Bank προς 8 μετοχές εκδόσεως της Εθνικής και
– Παρέθετε τις εκτιμώμενες ωφέλειες εκ της συνενώσεως των πιστωτικών Ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πηγών εισοδήματος και εξοικονομήσεως δαπανών.
Εν συνεχεία, η Alpha Bank υπέγραψε με την Εθνική σύμφωνο εμπιστευτικότητος, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της προτάσεως, την 18η Φεβρουαρίου 2011 και εισήλθε σε διερευνητικές συνομιλίες μετά της Εθνικής, επικουρούμενη από ειδικούς προς τούτο συμβούλους.
Κατ´ ακολουθίαν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Η πρόταση συγχώνευσης, την οποία κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα στην Alpha Bank, ανακοινώθηκε επισήμως την Παρασκευή. Η διαπραγμάτευση των δύο μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανεστάλη. Πριν την αναστολή, η ΕΤΕ κέρδιζε 2,14% στα 7,64 ευρώ και η Alpha 6,32% στα 4,88 ευρώ.
Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι η ΕΤΕ υπέβαλε την πρότασή της στις 18 Ιανουαρίου 2011, έπειτα από έγκριση που ελήφθη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Στρατηγικής, των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου και του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2011, η Εθνική και η Alpha υπέγραψαν συμφωνία εμπιστευτικότητας, αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και αποχής από λήψη εναλλακτικών μέτρων («NDA») και τα αντίστοιχα στελέχη διοίκησης εισήλθαν σε συζητήσεις σχετικά με τους όρους της πρότασης.
Η Εθνική δήλωσε πεπεισμένη ως προς τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη της πρότασής της προσδοκώντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha «θα περιβάλλει την ανωτέρω πρόταση με τη δέουσα προσοχή».
Η προτεινόμενη ανταλλαγή εμπεριείχε υπερτίμημα 23,4% επί της τιμής κλεισίματος της Alpha κατά την 17η Ιανουαρίου 2011, την προηγούμενη ημέρα της υποβολής της πρότασης της ΕΤΕ, υπερτίμημα 18,5% επί της σχέσης ανταλλαγής Alpha/Έθνική κατά την 17η Φεβρουαρίου 2011, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την ημερομηνία της σημερινής ανακοίνωσης και υπερτίμημα 23,7% ως προς τη μέση σχέση ανταλλαγής των τελευταίων 12 μηνών προ της 17ης Ιανουαρίου 2011.
Πάντως όπως επεσήμανε η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, «η πρόταση δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους της Alpha και της Εθνικής να επωφεληθούν από τη σημαντική αξία, η οποία, κατά την εκτίμηση της Εθνικής, θα προκύψει κατά την υλοποίηση της προτεινόμενης συγχώνευσης».
Η προτεινόμενη συγχώνευση θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης και ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της παρούσας συγκυρίας», τονίζει και προσθέτει ότι η «η προτεινόμενη συγχώνευση θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης και κεφαλαιακά ισχυρότερης Τράπεζας στην Ελλάδα με ισχυρή βάση ρευστότητας καθώς και μια Τράπεζα με ηγετική θέση στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης με διεθνή αναγνωσιμότητα».
Επιπλέον «θα δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους και των δύο Τραπεζών καθώς επίσης πολλαπλά οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς και για την ελληνική οικονομία γενικότερα».
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Ράπανος, είχε δηλώσει νωρίτερα σχετικά:
«Η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι σε θέση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Είμαι πεπεισμένος για τα οφέλη της προτεινόμενης συγχώνευσης και ότι αυτή θα έχει τη θετική ανταπόκριση των μετόχων των δύο Τραπεζών».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, τόνισε από την πλευρά του:
«Έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την Alpha, τα στελέχη της και για όσα επέτυχε τις τελευταίες δεκαετίες υπό την ηγεσία του κ. Κωστόπουλου. Αναμένουμε την ανταπόκριση του ΔΣ της Alpha Bank και τη θετική απάντησή του στη φιλική μας πρόταση. Η συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους των δύο Τραπεζών και να αποδώσει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Επιθυμούμε και περιμένουμε να λάβουμε τη θετική εισήγηση του ΔΣ της Alpha. Λαμβάνοντας αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, κάνουμε το πρώτο βήμα για την αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα».
Είναι η δεύτερη προσπάθεια έπειτα από 10 χρόνια να συγχωνευθούν οι δύο μεγαλύτερες Τράπεζες της χώρας.
Στις 31 Οκτωβρίου 2001 οι δύο Τράπεζες είχαν ανακοινώσει συμφωνία συγχώνευσης, η οποία, όμως, κατέληξε σε «ναυάγιο» περίπου τρεις μήνες αργότερα, στα μέσα Ιανουαρίου 2002.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα