Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΟΙΤΑΖΩ ΕΞΩ απ´ το παράθυρό μου. Το κάνω συχνά πριν αρχίσω το γράψιμο της στήλης. Αλλες φορές αθέλητα κι άλλες ηθελημένα. Ολο και κάτι ´πετάει´ έξω στον αέρα, εκτός απ´ τα περιστέρια που πάντα, καιρού επιτρέποντος, συνεδριάζουν κάθε πρωί στα κεραμίδια του σπιτιού απέναντι.
ΔΙΑΦΑΝΗ Η ΜΕΡΑ σήμερα (χθες). Ούτε ιδέα από σύννεφο στον ουρανό. Ο Φλεβάρης αφού έκανε το καθήκον του και φλέβισε τις πρώτες μέρες της διαδρομής του το παίζει… Απρίλης. Ωστόσο, γνωστό είναι ότι του αρέσουν τα παιχνίδια. Δεν θέλει και πολύ να γυρίσει το φύλλο…
ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΓΙΑ οφειλές στην Εφορία ακόμη και ενός ευρώ όπως και φυλάκιση 20 ετών για μεγάλα ποσά προβλέπει, λέει, το νομοσχέδιο που θα καταθέσει οσονούπω η κυβέρνηση. Το θέμα δεν είναι να φτιάχνουμε καινούριους νόμους αλλά να τους εφαρμόζουμε, σχολίασε ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος σε γενομένη συζήτηση.
Ο,ΤΙ ΠΕΙ η παπαδιά μην το πει άλλη καμιά! Η Νέα Δημοκρατία είναι η παπαδιά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτή διά του αρχηγού τους, του Αντώνη Σαμαρά, ήταν που μίλησε για τα 50 δισ. ευρώ…
ΤΡΕΙΣ ΛΑΛΟΥΝ και δυο χορεύουν. Πάλι καλά. Υπάρχουν και χειρότερα. Τρεις να λαλούν κι ένας να χορεύει. Και βεβαίως και τρις χειρότερα: Τρεις να λαλούν και να ´χει σκολάσει ο χορός…
ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, τρόπος του λέγειν,για τους Βέλγους, Γαλλόφωνους και Φλαμανδούς (αν είναι δυνατόν!) αυτές τις μέρες! Πρωταθλήτρια κόσμου η χώρα τους ύστερα απ´ την κατάρριψη προχθές του παγκόσμιου ρεκόρ (249 ημέρες) μη σχηματισμού κυβέρνησης. Επεται συνέχεια…
ΣΤΟΥΠΑ ΜΟΥ ΡΙΧΝΕΙ στα μαλλιά ο χρόνος κάθε χρόνο/ μα στην καρδιά ´χω άνοιξη για κείνο καμαρώνω. Και καλά να σου ρίχνει μόνο στούπα, Ηλία Σταματάκη. Να μην σου τα παίρνει -και μάλιστα από νωρίς- τα μαλλιά, είναι το θέμα.
ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ κυκλοφόρησε ο γνωστός και σαν ´Εννιαχωριανός´ (από το Βλάτος γαρ η καταγωγή του) κάποιες (γύρω στις 120) απ´ τις ρίμες του που κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει στα ´Σελινιώτικα Νέα´, στους ´Νέους Ορίζοντες´ και στην εφημερίδα μας. Οντως είναι ένας προικισμένος, χαρισματικός, λαϊκός ποιητής ο Γιάννης Μαλαξιανάκης. Ηλίου… φαεινότερον για τους αναγνώστες του αυτό. Να ´σαι καλά και να συνεχίσεις ν´ απλώνεις τις σκέψεις σου σε ρίμες, κύριε Γιάννη. Και βέβαια να τις κυκλοφορήσεις και σε άλλα βιβλία όπως αυτό. Σ´ ευχαριστώ πολύ που μου το έστειλες!
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ένας αρχάριος μουσικοσυνθέτης απευθύνθηκε στον Μπερλιόζ και τον παρακάλεσε ν´ ακούσει τα έργα του. ´Νεαρέ μου, έχετε μηδαμινές μουσικές ικανότητες και δεν είναι αργά να ασχοληθείτε μ´ ένα άλλο επάγγελμα´, του είπε, αφού άκουσε με προσοχή τα έργα του ο Μπερλιόζ. Οταν, όμως, ο νεαρός, έφυγε απογοητευμένος του φώναξε απ´ το παράθυρο: ´Οταν ήμουν στην ηλικία σας ακριβώς τα ίδια μου είπε ο δάσκαλός μου´.
´[…] Ομως δεν περιγράφονται μέσα σε δυο αράδες,/ οι χάρες που ´χουν τα Χανιά κι όλες οι ομορφάδες./ Θέλουν βιβλία να γραφτούν και τόμοι να χωρέσουν/ κι άνθρωπος δεν εβρέθηκε να πει πως δεν τ´ αρέσουν./ Οι χάρες κι αν έχουν αρχή, όμως δεν έχουν τέλος/ κληρονομιά τις άφησε, ο μέγας Βενιζέλος´.
Από τη ρίμα του Γιάννη Μαλαξιανάκη ´Τα Χανιά μας´.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα