Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυξημένες ποινές

Αυτόφωρο και αυξημένες ποινές για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής φέρνει και μετά τη διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ειδικότερα για την μη πληρωμή Φ.Π.Α., εισφορών και παρακρατούμενων φόρων το Αυτόφωρο θα ισχύει από την πρώτη ημέρα που έληξε η προθεσμία πληρωμής.
Επίσης, με νέα διάταξη υποχρεώνει τους επιτηδευματίες να ενημερώνουν με στοιχεία για τις πωλήσεις τους τη βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ.
Πλέον ως αδικήματα που εμπίπτουν στο συνεχές Αυτόφωρο θα θεωρούνται:
– η μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο
– η φοροδιαφυγή με την παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος
– φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών.
Το Αυτόφωρο, μόνο για την πρώτη κατηγορία (ληξιπρόθεσμα χρέη) δεν θα ισχύει από την ημερομηνία της οφειλής καθώς θα δίνεται περιθώριο τεσσάρων μηνών για την αποπληρωμή των χρεών. Από εκεί και πέρα για διάστημα 20 μηνών για τα πλημμελήματα και 5 χρόνων για τα κακουργήματα, θα κινδυνεύουν όσοι δεν πλήρωσαν, να συλληφθούν με τη διαδικασία του Αυτοφώρου. Οσον αφορά στην τρίτη κατηγορία (μη υποβολή Φ.Π.Α., εισφορών κ.λπ.) το Αυτόφωρο θα ξεκινά από την ημερομηνία υποχρέωσης πληρωμής των ποσών και για διάστημα 20 μηνών για τα πλημμελήματα και 5 χρόνων για τα κακουργήματα.
Η τιμωρία για κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (που δεν αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές) αυξάνεται σε κάθειρξη μέχρι είκοσι χρόνια. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος πληρώσει τις οφειλές του δεν ισχύει η ποινική δίωξη. Ακόμη αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50%, όταν ασκείται προσφυγή στα Δικαστήρια για φορολογικές διαφορές.
Σε ρόλο λογιστή
οι επιτηδευματίες
Με διάταξη που περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις για τη φοροκάρτα, δημιουργείται η υποχρέωση σε σχεδόν όλους τους επιτηδευματίες (όσους εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με χρήση ταμειακών μηχανών) να στέλνουν ηλεκτρονικά δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν σε βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ.
Οι έλεγχοι των επιτηδευματιών, πλέον προβλέπεται να γίνονται κατά κύριο λόγο από το γραφείο και κατ? εξαίρεση στην έδρα της επιχείρησης. Με το μέτρο αυτό το Υπουργείο υποστηρίζει πως οι υπάλληλοι θα γλυτώνουν χρόνο και επιπροσθέτως θα περιορίζονται οι επαφές τους με τους φορολογούμενους.
Ακόμη, το νομοσχέδιο φέρνει την υποχρέωση της Φορολογικής Διοίκησης να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ και έχουν καθυστερήσει να πληρωθούν για πάνω από έναν χρόνο.
Η δημοσιοποίηση δεν θα ισχύει για όσους έχουν ρυθμίσει οφειλές και είναι συνεπείς καθώς και όταν υπάρχει δικαστική απόφαση για την αναστολή της καταβολής των οφειλών.
Επίσης, θα δημοσιοποιούνται στοιχεία φορολογούμενων που εμπίπτουν σε παραβάσεις του ΚΒΣ, όπως η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων, η μη έκδοση αποδείξεων και η καταχώριση ανύπαρκτων εξόδων στα βιβλία τους. 
Tριετές πρόγραμμα
κατά της φοροδιαφυγής
Με το νομοσχέδιο, θεσπίζεται τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, το οποίο θα θέτει μετρήσιμους στόχους. Το πρώτο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί μέχρι τέλος Μαρτίου του 2011.
Οσον αφορά στον θεσμό του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ορίζεται ότι θα εποπτεύει, θα συντονίζει και θα καθοδηγεί τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, τελωνείων και φοροελεγκτικών υπηρεσιών στα στάδια της έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων. Αυστηρότερες θα είναι και οι ποινές για υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Για αυτό τον λόγο συστήνεται «Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων» με ρόλο την αξιοποίηση καταγγελιών για κρατικούς υπαλλήλους που εμπλέκονται σε πειθαρχικά αδικήματα όπως καταχρήσεις, εκβιασμούς, παθητικές ή ενεργητικές δωροδοκίες, περιπτώσεις κακοδιοίκησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων κ.λπ. Η υπηρεσία αυτή θα μπορεί να ελέγχει και τα πόθεν έσχες των υπαλλήλων.
Φ.Π.Α. με δόσεις
Επανέρχεται το μέτρο της πληρωμής του Φ.Π.Α. σε τρείς μηνιαίες δόσεις (40%, 30% και 30%) με τις δύο τελευταίες να επιβαρύνονται και με προσαύξηση 2%. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κάτω από 300 ευρώ.
Νέα ρύθμιση είναι η δυνατότητα καταβολής του Φ.Π.Α. σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις προσωρινών ελέγχων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα