Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ασυμφωνία για τα μέτρα κατά της κρίσης χρέους

Βρυξέλλες
Η σκληρή στάση που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, αυξάνει τις πιθανότητες να οδηγηθεί σε αδιέξοδο η προσπάθεια των χωρών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν πάνω σε ένα αποτελεσματικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Σε δημοσίευμα των ´Financial Times´ αναφέρεται ότι προς το παρόν στην Ευρωζώνη υπάρχει συναίνεση μόνο για δύο μέτρα του πακέτου:
Την ενίσχυση της πραγματικής δυνατότητας δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Οι προτάσεις για αγορά κρατικών ομολόγων από το Ταμείο συναντούν τη σθεναρή αντίθεση της Γερμανίας και των βόρειων συμμάχων της, ενώ μειώνεται και η υποστήριξη για τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια της Ιρλανδίας.
Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας υποστηρίζουν ότι θα ήταν λάθος να ζητήσουν από τους φορολογουμένους τους να πληρώσουν για να βοηθήσουν τις «σπάταλες χώρες» του Νότου.
Σημειώνεται ότι και στις τρεις χώρες θα υπάρξουν εκλογικές αναμετρήσεις το επόμενο δίμηνο και οι κυβερνήσεις τους θα πρέπει να στηριχθούν σε κόμματα που επηρεάζονται έντονα από το λεγόμενο αντιευρωπαϊκό κλίμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι Γερμανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» της Αγκελας Μέρκελ είναι εν μέρει ένας πολιτικός ελιγμός για να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική στήριξη στη χώρα της.
Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ στη Βαυαρία, προσανατολίζεται στο να απορρίψει την ιδέα επαναγοράς ομολόγων από οποιοδήποτε όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Η χρηματοδότηση χρέους μέσω της ΕΚΤ, της ΕΕ ή άλλων κρατών – μελών πρέπει να αποκλειστεί εντελώς», αναφέρεται σε κείμενο εργασίας της CSU, πρόσβαση στο οποίο εξασφάλισε το Reuters.
Σύμφωνα με το κείμενο, η CSU αποκλείει «ειδικά την χρηματοδότηση μέσω ευρω-ομολόγων, την αγορά κρατικών ομολόγων μέσω της ΕΚΤ ή του EFSF/ESF ή την παροχή δανείων σε υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης για να επαναγοράσουν ομόλογά τους στη δευτερογενή αγορά».
Το έγγραφο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ηγεσία του κόμματος. Η CSU εκπροσωπείται αυτόνομα στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.
Εριδες για το Σύμφωνο
Ανταγωνιστικότητας
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) συμφώνησαν ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα συσταθεί από το 2013 θα διαθέτει κεφάλαια συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ, αλλά μετέθεσαν τις όποιες αποφάσεις για αλλάγες στον προσωρινό μηχανισμό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 – 25 Μαρτίου.
Καθώς ο χρόνος που απομένει είναι περιορισμένος, έχουν συγκληθεί νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή ειδικές σύνοδοι για να αυξηθούν οι πιθανότητες συμφωνίας.
Οι γαλλογερμανικές προτάσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας προβλέπουν τη συνταγματική κατοχύρωση του «πλαφόν» χρέους, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης «ανάλογα με τα δημογραφικά» δεδομένα, την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και την καθιέρωση ενιαίων μηχανισμών αντιμετώπισης των κρίσεων για τις τράπεζες.
Ακόμα, περιλαμβάνουν τη λήψη μέτρων για να ενισχυθεί η «κινητικότητα» των εργαζομένων, καθώς και την καθιέρωση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας όπως έχει τεθεί είναι μείζον και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμφωνήσει με το συνολικό πλαίσιο που συζητείται».
Όπως παρατήρησε, το μείζον είναι η περίφημη συνολική λύση και η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι κάτι τέτοιο αφορά περισσότερους πόρους για το Ευρωπαϊκό Ταμείο, περισσότερη ευελιξία του Ταμείου, καλύτερους όρους δανεισμού και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
«Δύσκολη η συζήτηση. Λίγος ο χρόνος. Οι προσδοκίες στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλες. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί. Αλλά οι αποστάσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες», σημείωσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα