Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υφεση 4,5% για την ελληνική οικονομία

Aθήνα
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση της οικονομίας από τότε που η χώρα μπήκε στη ζώνη του ευρώ το 2001, η οποία ξεπέρασε και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των οικονομολόγων, εξέλιξη που αποδίδεται στη μεγάλη πτώση στην κατανάλωση και στην επί το δυσμενέστερο αναθεώρηση παλαιότερων στοιχείων.
Στο σύνολο του 2010, η ύφεση ανήλθε στο 4,5%. Στον προϋπολογισμό του 2011 η σχετική πρόβλεψη ήταν 4,2%.
Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι η ύφεση θα ανέλθει στο 4,8% (σε ετήσια βάση), έναντι 4,6% στο τρίτο τρίμηνο του 2010 (5,7% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία).
Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,4% έναντι πρόβλεψης για μείωση 1,2% (1,7% σύμφωνα με την αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ).
Oπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, στη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ συνέβαλε η σημαντική πτώση που καταγράφεται στην τελική καταναλωτική δαπάνη. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Η βελτίωση που παρατηρήθηκε και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010 στο εμπορικό ισοζύγιο αντιστάθμισε εν μέρει το αρνητικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% (ίσως και παραπάνω) το 2011.
Στο Yπουργείο Οικονομικών ελπίζουν σε σταθεροποίηση από τα τέλη του πρώτου εξαμήνου και επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2012.
Ανάκαμψη της οικονομίας, με αναιμικούς όμως ρυθμούς, αναμένουν στο β´ μισό του 2011 και οι οικονομολόγοι. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι ίδιοι, οι συνεχιζόμενες παρενέργειες από την πολιτική λιτότητας δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία και προσδοκίες για δυναμική ανάπτυξη.
«Τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών συνεχίζουν να δείχνουν ότι η οικονομία παραμένει σε στενωπό», σχολίασε ο Diego Iscaro, οικονομολόγος στην IHS Global Insight, όπως αναφέρει το Reuters.
«Αναμένουμε η οικονομία να πιάσει πάτο στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 αλλά δεν βλέπουμε να υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη μετά, μάλλον στασιμότητα, με τον ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο μηδέν», σχολίασε ο Christian Melzer, αναλυτής στην DekaBank.
Αναθεώρηση των στοιχείων
Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε στην αναθεώρηση των στοιχείων της περιόδου από το πρώτο τρίμηνο του 2006 έως το τρίτο τρίμηνο του 2010.
Σε ό,τι αφορά το 2010, σε ετήσια βάση η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,7% στο τρίτο, 5,1% στο δεύτερο και 0,7% στο πρώτο τρίμηνο.
Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,7% το τρίτο, 1,8% το δεύτερο και 1,9% το πρώτο τρίμηνο.
Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται στην προσαρμογή των τριμηνιαίων εκτιμήσεων του ΑΕΠ στις αντίστοιχες ετήσιες εκτιμήσεις για την περίοδο 2006 – 2009, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην κοινοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος του Νοεμβρίου 2010.
Επίσης, οφείλεται στην εισαγωγή των τριμηνιαίων στοιχείων των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης για το έτος 2009, που είναι συνεπή και συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα τριμηνιαία στοιχεία του έτους 2010.
Τα αποτελέσματα αυτά έχουν υπολογιστεί κυρίως με δεδομένα από άμεσες πηγές.
Τα τριμηνιαία στοιχεία των ετών 2009 – 2010 δεν είναι συγκρίσιμα με τα τριμηνιαία στοιχεία των ετών 2000 – 2008, τα οποία δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί με δεδομένα από άμεσες πηγές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα