Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εφικτή η αξιοποίηση περιουσίας του Δημοσίου

Εφικτή θεωρεί την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με στόχο την είσπραξη 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας (γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ) αλλά, όπως τόνισε, κάτι τέτοιο απαιτεί οργάνωση και συγκεκριμένα μέτρα, όπως χρήσεις γης.
Μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», ο κ. Στουρνάρας πρότεινε την υιοθέτηση εμπροσθοβαρών μέτρων για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως αυτό της μετακύλισης της υποχρέωσης της εθνικής συμμετοχής για το μέλλον επισημαίνοντας ότι η αύξηση κατά μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ των δημοσίων επενδύσεων μπορεί να αποφέρει αύξηση, μεσοπρόθεσμα, έως και 5 εκατοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας. Ως σημαντικότερο, πάντως, ανασχετικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Στουρνάρας προσδιόρισε τις αδυναμίες του χωροταξικού σχεδιασμού στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η άρση των περιορισμών στην αγορά και στα επαγγέλματα μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης, έθεσε το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και του στόχου για την είσπραξη των 50 δισ. ευρώ, υπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της προσεκτικής επιλογής των χρήσεων γης, που ταιριάζουν σε κάθε περιοχή που προβλέπεται να αξιοποιηθεί.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ακόμη ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ε. Βιδάλης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Λαμιέων, Γ. Κοτρωνιάς.
Συγκεκριμένο πρόγραμμα ζητά ο Φιλ. Πετσάλνικος
Η κυβέρνηση πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει τις κινήσεις της για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δήλωσε στο μεταξύ, στον ´Βήμα 99,5´ ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος απορρίπτοντας όμως το ενδεχόμενο εκποίησης ακινήτων.
Αξιοποίηση δε σημαίνει ξεπούλημα, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η δημόσια περιουσία μπορεί να αξιοποιηθεί με άλλες μεθόδους, όπως ο μακροχρόνιος δανεισμός ή ο δανεισμός με τη μορφή leasing. Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε, όμως, πως η κυβέρνηση πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει τις επόμενες κινήσεις της τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα