Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μοχλός η διά βίου μάθηση

Αθήνα
Η ανάπτυξη των δομών της διά βίου μάθησης θα είναι ο μοχλός για την αλλαγή ολόκληρης της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας
στο συνέδριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας.
´Χ ρειαζόμαστε πολίτες που θα συμμετέχουν στις δομές και όχι για την ανοχή ή την ψήφο τους. Είναι ώρα να μιλήσουμε για το «διά βίου μάθημα» που ζούμε. Όσο πιο γρήγορα αλλάξουμε την πατρίδα μας τόσο γρηγορότερα θα απαλλαγούμε από τα Μνημόνια´, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι χρειαζόμαστε εκπαιδευτικό σύστημα που θα συνδέεται με την παραγωγή.
Θέλουμε εκπαίδευση -είπε χαρακτηριστικά- που δεν θα είναι μέσα σε καλούπια. Η Ελλάδα των αξιών είναι εκείνη που δεν θα χρειασθεί δάνειες δυνάμεις, υπογράμμισε και σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ένα σχολείο ανοιχτό, ένα σχολείο ανθρωπιάς.
Μιλώντας για τη νέα ουσιαστική σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την παραγωγή υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα για την Ελλάδα, θα έρθουν μέσα από την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
«Αλλάζουμε Παιδεία. Αλλάζουμε την Ελλάδα», τόνισε η υπουργός, Αννα Διαμαντοπούλου, κατά την ομιλία της.
Σύμφωνα με την υπουργό, οι προγνώσεις για την Ελλάδα για τη δεκαετία 2010 – 2020 όσον αφορά την προσφορά και ζήτηση θέσεων εργασίας, δείχνουν αύξηση της ζήτησης σε επαγγέλματα μεσαίου και υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
Μετά το 2011 και μέχρι το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν γύρω στις 370.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι στις μεταφορές και διανομή αγαθών, στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες.
Σε ζήτηση νέων θέσεων εργασίας, ο πιο γοργά αναπτυσσόμενος επαγγελματικός κλάδος σε βάθος δεκαετίας θα αφορά τεχνικούς και συναφή επαγγέλματα και εργαζόμενους στις πωλήσεις.
Η κα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στην κρίση, λέγοντας ότι αυτή δεν είναι μόνο οικονομική. «Είναι και κρίση πολιτική, κρίση αξιών και θεσμών».
Η αρμόδια για τη Διά Βίου Μάθηση αναπληρώτρια υπουργός, Φώφη Γεννηματά, ανακοίνωσε τις βασικές αρχές για την ανάπτυξη των δομών της Διά Βίου Μάθησης τονίζοντας ότι θα δοθούν 2,2 δισ. ευρώ σε δομές και όχι σε μελέτες, όπως τόνισε.
Ανακοίνωσε ότι θα εκδοθούν επιταγές για σπουδές στην αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση.
Επίσης, μίλησε για:
-Εισιτήριο για την απασχόληση. Δηλαδή, νέοι απόφοιτοι Λυκείου, Πανεπιστημίου ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΜΕ θα παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης που θα αναπτύσσουν από κοινού οι επιχειρήσεις και το Δίκτυο Διά Βίου Μάθησης. Ανάπτυξη δράσεων – προγραμμάτων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για την εκπαίδευση, την αρχική επαγγελματική κατάρτιση και την απασχόληση.
-Δημιουργία θεσμού του μέντορα για την υποστήριξη φοιτητών που πραγματοποιούν εργασίες σχετικές με θέματα επιχειρηματικότητας.
-Ανάπτυξη του θεσμού της χορηγίας δεξιοτήτων για τη στήριξη πρωτοβουλιών εκκόλαψης επιχειρήσεων νέων επιστημόνων.
-Προτεραιότητα εισαγωγής στα δημόσια ΙΕΚ σε σπουδαστές με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
-Δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα ΙΕΚ για την προσέλκυση σπουδαστών από το εξωτερικό.
-Κατάρτιση ανέργων στην πράσινη ανάπτυξη και στον τουρισμό.
-Κατάρτιση στα 160 κλειστά επαγγέλματα που ανοίγουν.
-Κατάρτιση και ενημέρωση αιρετών και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του προγράμματος ´Καλλικράτης´.
-Δωρεάν μαθήματα εκπαίδευσης ενηλίκων σε ξένες γλώσσες, δεξιότητες πληροφορικής και βασικές αρχές οικονομικής διαχείρισης.
-Εκπαίδευση εθελοντών και στελεχών ΜΚΟ.
-Παροχή υποτροφιών σε φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου
-Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
-Ψηφιακό Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
-Ενίσχυση της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας.
-Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσα από βραχύβια προγράμματα επιμόρφωσης.
Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, μίλησε για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Εργασίας, τα οποία πρέπει, όπως είπε, να αναπτύξουν κοινές δράσεις, αφού κοινό είναι και το στοίχημα για ανάπτυξη της χώρας.
Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν εκτός από τους προαναφερόμενους, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, η επίσης υφυπουργός Εργασίας, Αννα Νταλάρα, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, πρυτάνεις και καθηγητές Πανεπιστημίων, Γυμνασίων και Λυκείων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα