Μουσείο Τυπογραφείας

Τριβές για το ?σύμφωνο ανταγωνιστικότητας?

Αθήνα
Η γαλλο-γερμανική πρόταση για τη θέσπιση ενός «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές τριβές κι εξακολουθεί να συγκεντρώνει φίλους και εχθρούς. Πριν από μια βδομάδα περίπου, ο πρόεδρος Βαν Ρομπάι δέχθηκε τα πυρά των ευρωβουλευτών για το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία «κατευθύνουν» την ΕΕ σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης εξαιτίας της αδράνειας των κοινοτικών θεσμών. Αφορμή ήταν η κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση και στην άσκηση κριτικής πήραν μέρος οι πάντες -τον «χορό» άνοιξε ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλιστές που κατήγγειλε τη «διακυβερνητική μέθοδο» λειτουργίας της ΕΕ- συνέχισε ο Ζ. Ντωλ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που υπογράμμισε ότι η οικονομική διακυβέρνηση θα οικοδομηθεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι με τη μέθοδο της «επιβολής», ενώ ο Φιλελεύθερος Γκυ Φέρχοφσταντ υπενθύμισε ότι θεσμικά τις προτάσεις υποβάλλει η Επιτροπή. «Τέτοιο χαρτί δεν κατατέθηκε ποτέ στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», απάντησε ο κ. Βαν Ρομπάι και συμπλήρωσε (απευθυνόμενος στους επικριτές του) «εγώ ήμουν εκεί, εσείς δεν ήσασταν». Κατά τις εξηγήσεις του προέδρου Βαν Ρομπάι, η σχετική πρόταση θα συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιθανότατα σε διαβούλευση με την Ευρωβουλή εν όψει της συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.
Πέραν τούτων, όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euractiv.com, με την πρωτοβουλία της αυτή η καγκελάριος Μέρκελ ενδεχομένως να παραβίασε διάταξη της γερμανικής νομοθεσίας που θέτει ως προϋπόθεση την εμπλοκή του Κοινοβουλίου. Ειδικότερα αναφέρεται, πως η κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση (που εισηγείται τον εναρμονισμό της φορολογικής και εργασιακής πολιτικής των 27) εμπίπτει στην επισήμανση που έκανε το 2009 το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, στη γνωμοδότησή του εν όψει της επικύρωσης της συνθήκης της Λισαβόνας. Τότε, το Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως για τη στάση που κρατά η Γερμανία σε μείζονες θεσμικές αποφάσεις της ΕΕ απαιτείται προηγούμενη εμπλοκή της Ομοσπονδιακής Βουλής. Απαντώντας σε αυτή την κριτική που της ασκήθηκε από βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των Πρασίνων, αλλά επίσης από τους κυβερνητικούς συμμάχους (το κόμμα των Φιλελευθέρων) η καγκελάριος Μέρκελ αρνήθηκε ότι στη σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική συζήτηση ξεκίνησε ανάμεσα στους 27 ηγέτες, ενώ οι ενστάσεις των Γερμανών βουλευτών συζητήθηκαν διεξοδικά στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τα ευρωπαϊκά θέματα και ενδεχομένως έχουν συνέχεια.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι επί του θέματος έχουν εκφράσει αντιρρήσεις και ορισμένες κυβερνήσεις -η Αυστρία και η Ιταλία ως προς την πρόβλεψη να εγγράφεται στο Σύνταγμα το ανώτατο επιτρεπτό όριο του ελλείμματος- ενώ επίσης το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία εκδήλωσαν την έντονη αντίθεσή τους σε επιμέρους διατάξεις. Τελευταία συνέπλευσε με τους επικριτές της γαλλο-γερμανικής πρότασης και η Σλοβακία -η πρωθυπουργός της Ιβέτα Ραντίτσοβα δήλωσε τις προάλλες πως «ένας συντονισμός είναι αναγκαίος, αλλά έχει τα όριά του. Αν πρέπει να θεσπίσουμε κοινό όριο συνταξιοδότησης , τότε εγώ λέω όχι». Ο Γ. Παπανδρέου πάντως επί της αρχής παρατήρησε πως πρέπει να υπάρξει μια σύγκλιση για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οριστική θέση της Αθήνας ωστόσο θα διαμορφωθεί εν όψει της συνόδου Κορυφής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.