Μουσείο Τυπογραφείας

Ευρεία σύσκεψη για τον τουρισμό

Αθήνα
Στην ανάγκη απόλυτης συνεργασίας και συντονισμού -προκειμένου ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα, να αξιοποιηθούν όλες οι αναπτυξιακές ευκαιρίες, να αναδειχθεί ο πλούτος της χώρας και να υπάρξει εξορθολογισμός κόστους στις λειτουργίες- αναφέρθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κατά τη συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες, εν όψει των  επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει στις 13 Περιφέρειες στο προσεχές διάστημα.
Ο κ. Γερουλάνος παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική του ΥΠΠΟΤ σε σχέση με την Περιφέρεια όσον αφορά στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό αλλά και σε σχέση με τις υπηρεσίες, τις υποδομές και τις επενδύσεις.
Τόνισε, πως δεν πρέπει να υπάρξει κατακερματισμός αλλά συντονισμός για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Στόχος της συνάντησης ήταν να αναγνωριστούν οι τομείς συνεργασίας ΥΠΠΟΤ – Περιφερειών που θα δώσουν τη δυνατότητα μέγιστης αξιοποίησης των χαρακτηριστικών του ´Καλλικράτη´ αλλά και η μεταφορά γνώσης και λειτουργιών προς την Περιφέρεια για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους.
Η συνάντηση ήταν η αφετηρία για τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει τους προσεχείς μήνες ο υπουργός στις Περιφέρειες για σειρά συσκέψεων και συναντήσεων με τοπικούς φορείς, με εξειδικευμένες ανά περιοχή συζητήσεις.
Οσον αφορά στον τουρισμό, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να έχουμε επισκέπτες «όλο τον χρόνο, σε όλη τη χώρα, απ? όλο τον κόσμο» και έκανε ειδική αναφορά στα εργαλεία και τη μεθοδολογία προβολής της χώρας και προώθησής της ως τουριστικού προορισμού.
Ειδική αναφορά έγινε στη λογική μετακίνησης από την ιδέα του προορισμού προς την ιδέα των εμπειριών που προσφέρει η χώρα μας.
Στον πολιτισμό υπογραμμίστηκε η απόλυτη ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ο υπουργός επεσήμανε στους περιφερειάρχες ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον σύγχρονο πολιτισμό ως πηγή πλούτου.
Στον αθλητισμό επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχει αθλητικός σχεδιασμός ανά Περιφέρεια, με την επιλογή των αθλημάτων στα οποία πρέπει να δώσει βάρος κάθε Περιφέρεια προκειμένου να προαχθεί ο αθλοτουρισμός.
Οσον αφορά ακίνητα που ανήκουν στην ΕΤΑ η βούληση του ΥΠΠΟΤ είναι κάποια εξ αυτών να παραχωρηθούν στις Περιφέρειες, όπου κρίνεται ότι θα έχουν αποδοτικότερη λειτουργία, ενώ παραμένει η δέσμευση να ανοίγουν προς χρήση στον πολίτη περιοχές ή εγκαταστάσεις (π.χ. Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά) που δεν μπορούν να αναδειχθούν με άλλες χρήσεις.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Παύλος Γερουλάνος δήλωσε:
«Είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία με τους 13 περιφερειάρχες. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ανάπτυξη της χώρας περνάει από την Περιφέρεια. Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει περιφερειακά διότι εκεί οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν τα πραγματικά πλεονεκτήματα του τόπου τους. Με αυτή τη διάθεση ξεκινήσαμε σήμερα έναν διάλογο, ο οποίος σύντομα θα επεκταθεί σε κάθε μια Περιφέρεια με όλα τα θέματα που τις αφορούν. Μέσα σε αυτά είναι, βεβαίως, ο τουρισμός και ο πολιτισμός αλλά είναι οι υποδομές που υπάρχουν και στον αθλητισμό».
Πρόκειται για μια μεγάλη γκάμα θεμάτων με τα οποία θα ξεκινήσουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης για τον πολιτισμό και τον τουρισμό και να δώσουμε άμεση ώθηση στην τοπική κοινωνία. Πραγματικά πιστεύουμε ότι η διάθεση από όλες τις πλευρές είναι θετική και μια καινούρια μέρα μπορεί πραγματικά να ξεκινήσει με τη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης και της Περιφέρειας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.