Μουσείο Τυπογραφείας

Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης

Αθήνα
Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης βλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα που διοργανώνουν από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (SEESOX) με τη συμμετοχή κεντρικών τραπεζιτών από την Νοτιοανατολική  Ευρώπη, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε πως η Διεθνής Συνθήκη Βασιλείας III ίσως οδηγήσει σε περιορισμό των χορηγήσεων.
«Οι νέοι κανόνες θα ενθαρρύνουν τις Τράπεζες να βασίζονται περισσότερο στις καταθέσεις καθιστώντας, έτσι, τον τραπεζικό κλάδο στην περιοχή περισσότερο σταθερό», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος, προσθέτοντας πως οι νέοι κανόνες ίσως οδηγήσουν και σε μικρότερη πιστωτική επέκταση καθώς οι εμπορικές Τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πιο αυστηρούς τους κανόνες χορηγήσεων δανείων.
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε, ακόμη, πως η δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση υψηλής ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων. Ο ίδιος εστίασε στην ανάγκη βελτίωσης της αποδοτικότητας των δημόσιων δαπανών και του φορολογικού συστήματος.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ξεκαθάρισε πως θα είναι βιώσιμη μόνον εάν βασίζεται στις εξαγωγές. «Η μεταφορά του βάρους στις εξαγωγές θα προστατεύσει τις οικονομίες καθιστώντας την ανάπτυξη πιο διατηρήσιμη», τόνισε.
Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε πως οι οικονομικές συνθήκες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έχουν σταθεροποιηθεί και υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Ακόμη, αναφέρθηκε στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κρίσης στις αγορές κρατικού χρέους, λέγοντας πως η παρέμβαση αυτή αποσκοπούσε στα να διασφαλισθεί η ομαλότερη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ.
Η πιστωτική επέκταση σύμφωνα με το Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας (Δεκέμβριος 2010 – Ιανουάριος 2011) της Τράπεζας της Ελλάδος, η συνολική πιστωτική επέκταση στη χώρα, επιβραδύνθηκε σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο του 2010 κατά 6,9%, έναντι 7,1% τον Οκτώβριο.
Η χρηματοδότηση της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε στο 38,6% από 37,3% τον Οκτώβριο, ενώ ο ρυθμός αύξησης της χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά υποχώρησε στο 0,4% από 1%.
«Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αναμένεται να περάσει οριακά σε αρνητικό έδαφος κατά το πρώτο τρίμηνο καθώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και οι δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας θα συνεχίζουν να περιορίζουν τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά δανείων», σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Ν. Μαγγίνας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.