Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης

Αθήνα
Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης βλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα που διοργανώνουν από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (SEESOX) με τη συμμετοχή κεντρικών τραπεζιτών από την Νοτιοανατολική  Ευρώπη, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε πως η Διεθνής Συνθήκη Βασιλείας III ίσως οδηγήσει σε περιορισμό των χορηγήσεων.
«Οι νέοι κανόνες θα ενθαρρύνουν τις Τράπεζες να βασίζονται περισσότερο στις καταθέσεις καθιστώντας, έτσι, τον τραπεζικό κλάδο στην περιοχή περισσότερο σταθερό», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος, προσθέτοντας πως οι νέοι κανόνες ίσως οδηγήσουν και σε μικρότερη πιστωτική επέκταση καθώς οι εμπορικές Τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πιο αυστηρούς τους κανόνες χορηγήσεων δανείων.
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε, ακόμη, πως η δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση υψηλής ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων. Ο ίδιος εστίασε στην ανάγκη βελτίωσης της αποδοτικότητας των δημόσιων δαπανών και του φορολογικού συστήματος.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ξεκαθάρισε πως θα είναι βιώσιμη μόνον εάν βασίζεται στις εξαγωγές. «Η μεταφορά του βάρους στις εξαγωγές θα προστατεύσει τις οικονομίες καθιστώντας την ανάπτυξη πιο διατηρήσιμη», τόνισε.
Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε πως οι οικονομικές συνθήκες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έχουν σταθεροποιηθεί και υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Ακόμη, αναφέρθηκε στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κρίσης στις αγορές κρατικού χρέους, λέγοντας πως η παρέμβαση αυτή αποσκοπούσε στα να διασφαλισθεί η ομαλότερη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ.
Η πιστωτική επέκταση σύμφωνα με το Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας (Δεκέμβριος 2010 – Ιανουάριος 2011) της Τράπεζας της Ελλάδος, η συνολική πιστωτική επέκταση στη χώρα, επιβραδύνθηκε σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο του 2010 κατά 6,9%, έναντι 7,1% τον Οκτώβριο.
Η χρηματοδότηση της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε στο 38,6% από 37,3% τον Οκτώβριο, ενώ ο ρυθμός αύξησης της χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά υποχώρησε στο 0,4% από 1%.
«Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αναμένεται να περάσει οριακά σε αρνητικό έδαφος κατά το πρώτο τρίμηνο καθώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και οι δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας θα συνεχίζουν να περιορίζουν τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά δανείων», σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Ν. Μαγγίνας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα