Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μακρά δικαστική μάχη για τις αποζημιώσεις

Αθήνα
Ενας εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens θα αποτελούσε ´ευχής έργο´, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Χρ. Μαρκογιαννάκη.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δοθεί δικαστική μάχη για την αποζημίωση του Δημοσίου, ο υπουργός ανέφερε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει σοβαρή αποτίμηση της ζημιάς που υπέστη λόγω του σκανδάλου των ´μαύρων´ ταμείων, ´γιατί ειδάλλως οι αγωγές αυτές δεν θα έχουν τύχη και κάποιοι κακοπροαίρετοι θα μιλήσουν για συγκάλυψη´. Πρόσθεσε ότι η πρώτη αποτίμηση, από την Εξεταστική Επιτροπή, ´έγινε με το μάτι και δεν μπορεί να αποτελέσει νομική διεκδικητική βάση´.
Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, στον οποίο το πόρισμα της πλειοψηφίας αποδίδει ευθύνες για το σκάνδαλο, ζήτησε από την κυβέρνηση να αξιώσει να δοθούν από τη Siemens τα ονόματα των επίορκων που χρηματοδοτήθηκαν. Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, είπε ότι ´δολοφονούνται άνθρωποι´ μέσω του διασυρμού και των διαρροών της Εξεταστικής Επιτροπής. Χαρακτήρισε ´πόρισμα συγκάλυψης και προστασίας αυτών που έκλεψαν´ το πόρισμα της Επιτροπής.
Ο Χαρ. Παμπούκης εκτίμησε ότι είναι λογικώς αδύνατο να δοθούν ονόματα δωροδοκηθέντων από τη νέα Διοίκηση του γερμανικού ομίλου. ´Θεωρώ αδιανόητο να έχει επιδιώξει να ζητήσει και να μάθει τα ονόματα αυτά η νέα Διοίκηση της εταιρείας. Αλλά και αν τα ζητούσε, τι εγγυήσεις θα είχαμε ότι είναι τα σωστά; Για μένα το μεγάλο μέρος της ευθύνης υπάρχει εντός της Siemens´, είπε.
Η κυβέρνηση ´δεν έχει την πολιτική βούληση να στείλει τους κλέφτες στη φυλακή´, απάντησε ο ανεξάρτητος βουλευτής. Ζήτησε έρευνα για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας ότι θα αποτελούσε ´άγος´ η μη πραγματοποίησή της.
´Οι αγώνες στοίχισαν τουλάχιστον επτά φορές επάνω, όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται γιατί θα αποκαλυφθούν ημέτεροι και μεγαλοεργολάβοι´, υποστήριξε.
Στη συζήτηση παρενέβη ο προεδρεύων της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, το όνομα του οποίου επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση. Ζήτησε να συζητηθεί το πόρισμα στην Ολομέλεια, το ταχύτερο δυνατόν. ´Είναι ανυπόφορη η θέση του αθώου που περιλαμβάνεται στοχευμένα στην τάξη των υπόπτων. Πρέπει κάποια φροντίδα συνταγματική, πολιτική και ηθική πρέπει να υπάρξει´, είπε.
´Δεν υπάρχει κατηγορία, αλλά απλώς ορισμένες πορισματικές θέσεις´, απάντησε ο υπουργός Επικρατείας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα