Μουσείο Τυπογραφείας

Αναθεώρηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

Aθήνα
Σε αναθεώρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή διαφοροποιώντας τον συντελεστές στάθμισης και το δείγμα των ειδών (αγαθών και υπηρεσιών).
Βάση για την κατάρτιση του νέου Δείκτη αποτέλεσε η Ερευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού 2008, που κάλυψε όλες τις περιοχές της Ελλάδας (αστικές, ημιαστικές και αγροτικές), σε ένα δείγμα 3.500 ιδιωτικών νοικοκυριών. Ως προς την πληθυσμιακή κάλυψη, αυτή παραμένει η ίδια, όπως και στις προηγούμενες αντίστοιχες αναθεωρήσεις του Δείκτη.
Ο αναθεωρημένος Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από την πλευρά των σταθμίσεων, καλύπτει μόνο τα ιδιωτικά νοικοκυριά (ελληνικά και ξένα), αφού και από την Ερευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού καλύπτονται μόνο τα νοικοκυριά αυτά και όχι τα συλλογικά νοικοκυριά (Νοσοκομεία, γηροκομεία, οικοτροφεία, κ.λπ.) αλλά ούτε και οι ξένοι επισκέπτες (τουρίστες) στη χώρα.
Η συλλογή των τιμών διενεργείται σε 24 πόλεις της χώρας, των οποίων οι αγορές θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικά κέντρα ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών. Οι πόλεις αυτές, με τους αντίστοιχους πληθυσμιακούς συντελεστές, είναι οι εξής:
Αθήνα – Πειραιάς, 40,64%, Θεσσαλονίκη, 12,74%, Πάτρα, 5,81%, Λάρισα, 4,90%, Ηράκλειο, 4,83%, Καβάλα, 3,23%, Ιωάννινα, 2,83%, Καλαμάτα, 2,55%, Βόλος, 2,45%, Κοζάνη, 2,43%, Κομοτηνή, 2,40%, Μυτιλήνη, 1,90%, Σέρρες, 1,85%, Λαμία, 1,79%, Κέρκυρα, 1,75%, Ρόδος, 1,75%, Τρίπολη, 1,58%, Εδεσσα, 1,44%, Μεσολόγγι, 0,72%, Αγιος Νικόλαος, 0,70%, Λευκάδα, 0,50%, Αμφισσα, 0,44%, Ηγουμενίτσα, 0,42%, και Γρεβενά, 0,35%.
Η σύνθεση «του καλαθιού της νοικοκυράς» για την περίοδο ισχύος του Δείκτη, η επιλογή δηλαδή των πλέον αντιπροσωπευτικών αγαθών και υπηρεσιών της κατανάλωσης του μέσου νοικοκυριού μέχρι την επόμενη αναθεώρηση του Δείκτη βασίστηκε στα αποτελέσματα της Ερευνας Οικογενειακού Προϋπολογισμού 2008 αλλά και σε ειδική έρευνα της αγοράς.
Επίσης, ελήφθησαν υπόψη οι σχετικές απαντήσεις των Στατιστικών Υπηρεσιών των χωρών της ΕΕ, ως προς τα νέα είδη που προστέθηκαν πρόσφατα απ? αυτές.
Συνολικά, τα είδη αγαθών και υπηρεσιών του νέου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ανέρχονται σε 800 και συγκριτικά με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προστέθηκαν 26 νέα είδη και διαγράφηκαν 10 παλαιά.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση των «καλαθιών», η ΕΛΣΤΑΤ χαρακτηρίζει τη σύνθεση του αρκετά αντιπροσωπευτική και το μέγεθος δείγματος των τιμοληπτούμενων ειδών πλήρως ικανοποιητικό.
Η συλλογή των τιμών των ειδών γίνεται από καταστήματα λιανικής πώλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, λαϊκές αγορές, κ.λπ. (πηγές τιμοληψίας), που θεωρούνται αντιπροσωπευτικές των κλάδων των καταστημάτων, όπου γίνονται οι αγορές των νοικοκυριών της χώρας, στις 24 αναφερόμενες και επιλεγμένες, για τιμοληψία, πόλεις.
Η συχνότητα συλλογής των τιμών ποικίλλει ανάλογα με τη φύση του αγαθού.
Ειδικότερα, οι τιμές των νωπών προϊόντων (φρούτα, λαχανικά, ψάρια), επειδή επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες (καιρικές συνθήκες) και οι τιμές των καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης), επειδή επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές, συλλέγονται συχνότερα και συγκεκριμένα μια φορά την εβδομάδα. Οι τιμές των λοιπών ειδών συλλέγονται μια φορά τον μήνα.
Για ορισμένα είδη, που η τιμή τους καθορίζεται κεντρικώς (ηλεκτρικό ρεύμα, εισιτήρια συγκοινωνιών, κ.λπ.), τα απαραίτητα στοιχεία συγκεντρώνονται από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις ή Οργανισμούς και λοιπές αρμόδιες Υπηρεσίες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.