Μουσείο Τυπογραφείας

?Ναι? στην επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας

Aθήνα
Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικού χρέους και 30ετούς επιμήκυνσης των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης των 110 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς από το Reuters για το αν συμφωνεί με προτάσεις Ευρωπαίων και Γερμανών αξιωματούχων να επαναγορασθεί τμήμα του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος εξυπηρέτησής του, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Eίναι μία ιδέα, μία πρόταση, που αξίζει να εξεταστεί αλλά θα πρέπει να τη συζητήσω με τους συναδέλφους μου στο Eurogroup».
Ο ίδιος είπε ότι δεν θα αντιτασσόταν σε μία πρόταση επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων διάσωσης της Ελλάδας στα 30 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα την εξετάσει και η Γερμανία.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εξέφρασε την άποψη ότι τα ευρω-ομόλογα θα γίνουν πραγματικότητα κάποια στιγμή, απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό στο προσεχές μέλλον. «Νομίζω ότι μία μέρα τα ευρωομόλογα θα γίνουν αποδεκτά σαν το φυσικότερο πράγμα στον κόσμο, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί στο προσεχές μέλλον», είπε.
Οι μεταρρυθμίσεις
στην περιφέρεια
ενισχύουν το ευρώ
Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε Ελλάδα Ιρλανδία και Πορτογαλία θα ενισχύσουν το ευρώ, εκτιμά, την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε άρθρο του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα ´Handelsblatt´.
«Οι αγορές αποτιμούν θετικότερα το ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες», διαπιστώνει ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι οι παράγοντες της αγοράς «παίρνουν πλέον στα σοβαρά» τη βούληση των Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.
Στον μελλοντικό, μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων (ESM) που θα διαδεχθεί το Ταμείο EFSF από το 2013 θα προβλέπεται ρήτρα για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους.
«Πιστώσεις του EFSF και ESM σε χώρες της Ευρωζώνης που περιέρχονται σε δύσκολη θέση θα χορηγούνται μόνον υπό αυστηρό πλαίσιο οικονομικών και πολιτικών όρων», λέει ο κ. Ρέγκλινγκ.
«Οι συγκεκριμένες πιστώσεις θα πρέπει να επιστρέφονται», υπογραμμίζει, αντικρούοντας τον ισχυρισμό ότι ο μηχανισμός είναι το πρώτο βήμα για τη μετεξέλιξη της Ευρωζώνης σε «ένωση μεταφοράς πόρων».
Ο κ. Ρέγκλινγκ θεωρεί απαραίτητη την επιστροφή στο «όραμα των ιδρυτών του ευρώ», σύμφωνα με το οποίο οι χώρες με «αποτελεσματική» οικονομική, εργασιακή και κοινωνική πολιτική θα χαράσσουν και τις πολιτικές κατευθύνσεις στη Νομισματική Ενωση.
Τέλος, επισημαίνει ότι «εάν αυτό οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις διάρκειας σε εθνικό επίπεδο, όπως αυτό το διάστημα σε Ελλάδα, Ιρλανδία Πορτογαλία και άλλες χώρες του ευρώ, τότε το ευρώ και η Ευρωζώνη θα βγούν ενισχυμένες από την κρίση».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.