Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυξάνονται τα ?λουκέτα? σε επιχειρήσεις

Αθήνα
´Πάνω από μια στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να βάλει «λουκέτο» μέχρι τα μέσα του 2012 και με δεδομένη την περαιτέρω επιδείνωση των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τη μείωση της ρευστότητας και των επενδύσεων, η μάχη στην αγορά φαίνεται ότι γίνεται για να υπάρξει αναδιανομή του τζίρου´.
Αυτό σημείωσε  ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Δ. Ασημακόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, που παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Συνομοσπονδίας που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την εταιρεία MARC.
Αυτή τη φορά η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο δείγμα που έχει γίνει, δηλαδή σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από 24 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011.
Ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μετά το Πάσχα, αλλά από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει το συμπέρασμα ότι «αρκετές από τις επιχειρήσεις έχουν κάψει ό,τι λίπος είχαν και τώρα προχωρούν σε απολύσεις ή λουκέτα τρώγοντας πλέον από τις σάρκες τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της MARC, κ. Γεράκης.
«Οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά το τελευταίο εξάμηνο. Λαμβάνουμε τα ευρήματα της έρευνας ως παραδοχές διότι διαφορετικά αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε στην άκρη του γκρεμού αλλά έχει αρχίσει η κατηφόρα και τα στοιχεία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ότι άνοιξαν το 2010 περισσότερες επιχειρήσεις από ό,τι έχουν κλείσει δεν σημαίνει ότι είναι θετική εξέλιξη», είπε ο κ. Ασημακόπουλος.
«Είναι η φυσική κατάσταση μιας αγοράς που αλλάζει αλλά η αντιστοιχία αυτών των δύο δεικτών είναι το σημαντικό στοιχείο καθώς αν κλείσει η ψαλίδα και φτάσει ο δείκτης να δείχνει ότι περισσότερες κλείνουν από αυτές που ανοίγουν αυτό σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στην πλήρη καταστροφή», προσέθεσε.
Στην προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει τον Ιούλιο η εκτίμηση των επιχειρηματιών ήταν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν βάλει λουκέτο 170.000 επιχειρήσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εκτιμήσεις στην τελευταία έρευνα ανεβάζει αυτό το ποσοστό στα 225.000 λουκέτα, ενώ εμφανίζονται άλλες 220.000 επιχειρήσεις που απαντούν ότι στο επόμενο διάστημα «μάλλον δεν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους».
Η κατάσταση αυτή οδηγεί και στην εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος για απώλεια 320.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Η μείωση του τζίρου εμφανίζεται να έχει φτάσει στο 30% κατά μέσο όρο το 2010, ενώ σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων, περίπου 30%, δηλώνει ότι έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις και οφειλές και οι 4 στους 10 αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας. Ακόμα, 3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή και των ημερών απασχόλησης.
Η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου έχει αποτυπωθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει οφειλές στο ΙΚΑ, 3 στις 10 έχουν οφειλές στην Εφορία, σε δάνεια και σε ενοίκιο. Οφειλές σε ΔΕΚΟ και σε προμηθευτές έχουν πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν 4 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ.
Προβλήματα υπάρχουν και στο κομμάτι της τραπεζικής χρηματοδότησης, αφού 2 στις 10 επιχειρήσεις που απευθύνθηκαν στις Τράπεζες, μόνο για το 31,8% έγινε δεκτό το αίτημά τους.
Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στις Τράπεζες, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και το 60% των ερωτηθέντων θέλουν έναν κρατικό φορέα, που θα βοηθήσει τη στήριξη της επιχειρηματικότητας που θα αποτελείται από την Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι 9 στους 10 απαντούν ότι προτιμούν να κλείσει μια Τράπεζα για να στηριχθεί μια μικρομεσαία επιχείρηση και το 68% των επιχειρήσεων βλέπουν το μέλλον γκρίζο ή μαύρο.
Ανησυχητικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι το 41,3% των επιχειρηματιών εκτιμούν ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία, διότι αυτό έχει επίπτωση και στις επενδύσεις καθώς υπάρχει στασιμότητα.
Παράλληλα, υπάρχει δυσπιστία με βάση αυτή την κατάσταση για τη δυνατότητα απορρόφησης από την επιχειρηματικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ και των τραπεζικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Κατά τη θέση της ΓΣΕΒΕΕ, το καλύτερο κίνητρο για να σπάσει ο «πάγος» της αποεπένδυσης που υπάρχει τώρα στην αγορά είναι οι φοροαπαλλαγές για πάγιες επενδύσεις. Υπάρχουν κλάδοι που έχει μειωθεί ο τζίρους τους μέχρι 63% (αυτοκίνητο, οικοδομή κ.λπ.) και το 85% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι επιπλέον φόροι δεν θα πιάσουν τόπο.
Σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα, σημειώνεται ότι από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών προκύπτει ότι το 36% των επιχειρήσεων θέλει οι μεταχρονολογημένες επιταγές να είναι το πολύ δίμηνες και γίνεται μια προσπάθεια συνεργασίας με την κυβέρνηση, ώστε σε βάθος χρόνου τετραετίας να έχει συρρικνωθεί ο χρόνος της μεταχρονολόγησης στους 4 – 5 μήνες.
Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί από την κυβέρνηση να εξετάσει τη μείωση του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ, να υπάρξει ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά Ταμεία για τον εξορθολογισμό των πληρωμών και να υπάρξει ευνοϊκότερο καθεστώς στα ενοίκια της επαγγελματικής στέγης καθώς από τα στοιχεία προκύπτει ότι αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρηματιών που ως αντίδραση στην κατάσταση που βιώνουν θεωρούν ως λύση να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Από 43,5% που ήταν υπέρ αυτής της λύσης στην προηγούμενη έρευνα, το ποσοστό αυτό ανέβηκε τώρα στο 51,7%.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα