Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Από το μηδέν οι συζητήσεις  
Αθήνα
Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν τόσο το περιεχόμενο των γαλλογερμανικών θέσεων για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας στη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου όσο και η παράκαμψη των θεσμικών οργάνων, μεταφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι να λέει ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από «μηδενική βάση».
Κατά τη σύσκεψη των προέδρων του Σώματος, στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων και ευρωβουλευτές, ασκήθηκε έντονη κριτική απ? όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.
Ετσι, ο κ. Ρομπάι, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους είπε ότι η συζήτηση της περασμένης Παρασκευής ήταν «ανοικτή» και «αν και κυκλοφόρησαν διάφορα χαρτιά, κανένα δεν υποβλήθηκε υπό μορφή επίσημης πρότασης».
«Ξεκινάμε από μηδενική βάση τις διαβουλεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και τα συμπεράσματα της Συνόδου λένε ότι όλα θα γίνουν σύμφωνα με τη Συνθήκη», τόνισε, εκτιμώντας ότι στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής (24 – 25 Μαρτίου) θα υπάρξει συνολική απόφαση.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο περιθώριο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου στην ατζέντα ξεχωρίζει η ενίσχυση του μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF), ζήτημα το οποίο συνδέεται στενά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΟΡΟΣ
Ερχεται το τέλος της κρίσης  
Παρίσι
Οι πολιτικές ηγεσίες της Ε.Ε. εργάζονται πιο αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης και πλέον αυτή πλησιάζει στο τέλος της εκτιμά ο επιχειρηματίας, Τζορτζ Σόρος με άρθρο του στη γαλλόφωνη εφημερίδα Λε Σουάρ.
Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Σόρος «υπάρχει πλέον η θέληση να προστεθεί ένας αναγκαίος κρίκος, δηλαδή μία κοινή δημοσιονομική πολιτική ή η κοινή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών».
Όπως προσθέτει «οι Ευρωπαίοι σήκωσαν τα μανίκια: Μετά την επείγουσα δημιουργία του Χρηματοπιστωτικού Ταμείου Στήριξης της Ευρωζώνης τον Μάιο, εργάζονται, εδώ και πολλές εβδομάδες, στην σταθεροποίησή του με πιο πειθαρχημένες εθνικές πολιτικές».

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΤΡΙΣΕ
Αποσύρεται ο Βέμπερ  
Φρανκφούρτη
Ο διοικητής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) Αξελ Βέμπερ δεν θα είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.
«Η υποψηφιότητα του Βέμπερ για την ΕΚΤ δεν είναι πια στην ατζέντα», δήλωσε χθες ένας εκ των αξιωματούχων.
Τώρα πλέον, μοναδικός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον κ. Τρισέ στο «τιμόνι» της ΕΚΤ στα τέλη του προσεχούς Οκτωβρίου φαίνεται πως είναι ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι.
Ωστόσο, «δυνατά» ακούγεται και το όνομα του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ, του επικεφαλής του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Ο Αξελ Βέμπερ συγκαταλέγεται στα «γεράκια» της νομισματικής πολιτικής, λόγω της έμφασης που δίνει στην αντιμετώπιση των κινδύνων από τον πληθωρισμό.
Παράλληλα, έχει επικρίνει την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ερχόμενος σε αντίθεση με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η Bundesbank αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα. Στελέχη της γερμανικής κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν, ωστόσο, ότι ο Βέμπερ δεν ενδιαφέρεται για μια δεύτερη θητεία ως διοικητής της Bundesbank.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
´Σ? έναν χρόνο η Ελλάδα
θα είναι διαφορετική´
Αθήνα
Την εκτίμηση ότι η χώρα θα είναι τελείως διαφορετική σε έναν χρόνο, εάν η κυβέρνηση αντέξει στις πιέσεις και η Ευρώπη προχωρήσει στον μηχανισμό για το χρέος, διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.
Οπως τόνισε, ο μηχανισμός θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές χωρίς την πίεση των αγορών. «Εγώ δεν συμμερίζομαι απόψεις ορισμένων εδώ στην Ελλάδα που θεωρούν ότι εάν μπει μπροστά αυτός ο μηχανισμός σωθήκαμε, θα μειωθεί το δημόσιο χρέος. Οχι, δεν είναι έτσι. Ο μηχανισμός αυτός απλά θα είναι ένας μηχανισμός ανακύκλωσης πλεονασμάτων από πλεονασματικές χώρες σε ελλειμματικές χώρες και απλώς θα μας δώσει χρόνο. Θα μας δώσει χρόνο για να μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές, που πρέπει να κάνουμε εδώ, χωρίς την πίεση των αγορών. Αν η κυβέρνηση αντέξει τις πιέσεις, σε έναν χρόνο η Ελλάδα θα είναι τελείως διαφορετική απ? ότι είναι σήμερα», είπε ο κ. Στουρνάρας.

ΑΠΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Εξόφληση αγορών πάνω από
1.500 ευρώ μέσω Τραπεζών
Αθήνα
Από 1ης Απριλίου σχεδιάζει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τελικά το μέτρο της εξόφλησης των αγορών αξίας πάνω από 1.500 ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα υποχρεωτικά μέσω Τραπεζών δηλαδή, με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτα ή τραπεζικής επιταγής.  
Το μέτρο που περιλαμβάνεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο επρόκειτο να εφαρμοστεί αρχικά από 1η Ιανουαρίου 2011. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του αρμόδιου γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλου, στην τηλεόραση της ΝΕΤ.
Ετσι το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση αλλά και η ερμηνευτική εγκύκλιος σχετικά με της εφαρμογή του μέτρου.
Σημειώνεται ότι στον τελευταίο φορολογικό νόμο παράλληλα με το παραπάνω μέτρο προβλέπεται και η υποχρεωτική διενέργεια μέσω τραπεζικών λογαριασμών όλων των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων για ποσά που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ.

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ
Πλεόνασμα 30 εκατ. ευρώ
στον ΟΑΕΕ
Αθήνα
Πλεόνασμα για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια παρουσίασε το 2010 ο ΟΑΕΕ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρός του, κ. Γεράσιμος Βουδούρης, ενημερώνοντας σήμερα την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την πορεία του Οργανισμού. Τόνισε πως χάρις στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση το τρίμηνο Οκτώβριος – Δεκέμβριος η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε 73,40%, ενώ τόνισε πως έχει ξεκινήσει διοικητική έρευνα για 15 νέους σε ηλικία γιατρούς που έκοψαν συνταγές αξίας άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας μέσα σε δύο μήνες.
Επίσης, τόνισε πως η μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων οδήγησε και στην κατά 70% μείωση των συνολικών ποσών που λάμβαναν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.
Ο κ. Βουδούρης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του Οργανισμού, αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός κλείνει με πλεόνασμα 30 εκατ. ευρώ, ενώ οι 570.000 από τους 800.000 ασφαλισμένους, έχουν καταβάλει τις εισφορές τους.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ υπογράμμισε πως μέχρι πρότινος οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί, «έκοβαν» κάθε μήνα περί τις 300.000 συνταγές ενώ η μέση μηνιαία δαπάνη για τον ΟΑΕΕ ανέρχονταν ανά μήνα στα 25 εκατ. ευρώ. Συμπλήρωσε λέγοντας πως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ εντόπισε δεκαπέντε συμβεβλημένους γιατρούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι μέσα σε δυο μήνες ξεπέρασαν σε αξία συνταγών τις 150.000 ευρώ ο καθένας. Επεσήμανε ότι πρόκειται για νέους σε ηλικία γιατρούς και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει διοικητική έρευνα, ώστε να καταλογισθούν ευθύνες.
Ο κ. Βουδούρης εξήγγειλε τη δημιουργία πολυδύναμων διευθύνσεων στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του οργανογράμματος του Οργανισμού με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών από τα λειτουργικά έξοδα, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων .

Εκτακτη φορολόγηση Τραπεζών στην Κύπρο
Τη φορολόγηση των Τραπεζών με κριτήριο την καταθετική τους βάση προβλέπει νομοσχέδιο που ενέκρινε η κυπριακή κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε προχθές από το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει ετήσια φορολογία των Τραπεζών το 2011 και το 2012 με το ποσό των 60 εκατ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό 35 εκατ. ευρώ θα καταλήγουν στο πάγιο ταμείο της κυβέρνησης και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την ίδρυση ειδικού ταμείου εγγυοδοσίας των Τραπεζών.

Συγχώνευση Χρηματιστηρίων
Λονδίνου και Καναδά
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου προχωρεί σε συγχώνευση με το Χρηματιστήριο του Καναδά, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και τη μεγαλύτερη για εισηγμένες μεταλλευτικές εταιρείες. Το London Stock Exchange συμφώνησε να εξαγοράσει το Χρηματιστήριο του Τορόντο έναντι 3,2 δισ. δολαρίων, ωστόσο, για να επικυρωθεί η συναλλαγή απαιτείται η χορήγηση των απαραίτητων αδειών από τις εποπτικές αρχές του Καναδά. Οι δύο εταιρείες σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι οι μέτοχοι του London Stock Exchange θα κατέχουν το 55% του συγχωνευμένου ομίλου και οι μέτοχοι του TMX Group το υπόλοιπο 45%. Η νέα εταιρεία θα έχει έδρα στο Λονδίνο.
Η συγχώνευση είναι μια προσπάθεια του London Stoxk Exchange να διατηρήσει την κερδοφορία και να επεκταθεί στην αγορά παραγώγων.  

Πάνω από τα 100 δολάρια η τιμή του Μπρεντ
Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου χθες, λόγω της ανόδου των Χρηματιστηρίων και της μείωσης των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το αργό επηρεάζεται περισσότερο από το θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια παρά από τις γεωπολιτικές εξελίξεις», σχολίασε στο Reuters αναλυτής της Commodity Broking Services.
Παράλληλα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ περιορίστηκαν κατά 558,000 βαρέλια την προηγούμενη  εβδομάδα, λόγω της μείωσης των εισαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου (ΑΡΙ). Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση κατά 2,4 εκατ. βαρέλια. Το αργό πετρέλαιο, στα συμβόλαια Μαρτίου, ενισχύθηκε έως 69 σεντς στα 87,63 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιανουαρίου. Σε ετήσια βάση, είναι υψηλότερα κατά 19%.

Αύξηση 8,3% στις εξαγωγές το 2010
Αύξηση της τάξεως του 8,3% παρουσίασε η αξία των εξαγωγών το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2010 – Δεκεμβρίου 2010 παρουσίασε μείωση 20,9%. Η συνολική αξία των εισαγωγών τον Δεκέμβριο μειώθηκε κατά 13% σε 2.985,4 εκατ. ευρώ.
Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών τον ίδιο μήνα αυξήθηκε κατά 21,6% σε 1.536,9 εκατ. ευρώ.

ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
Αμετάβλητα τα επιτόκια
δανείων και καταθέσεων

Σταθερά παρέμειναν τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων όπως και των νέων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων. Αντιθέτως, σημαντική άνοδος παρατηρήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2010, στα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων
Τα μέσα επιτόκια μιας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,50% και 0,36% αντίστοιχα. Το επιτόκιο στις 12μηνες προθεσμιακές καταθέσεις από το 3,65% που ήταν κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο, αυξήθηκε οριακά στο 3,68% έναν μήνα μετά.
Το μέσο επιτόκιο ανοικτών καταναλωτικών δανείων στα οποία συνυπολογίζονται και οι πιστωτικές κάρτες αλλά και η υπερανάληψη, παρέμεινε τον Δεκέμβριο στο 14,40%. Αμετάβλητα ήταν και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, κυμαινόμενο ή σταθερό για ένα έτος αλλά και σταθερό έως 5 έτη. Διαμορφώθηκαν αντίστοιχα στο 3,65% και 3,95%.  
Ανοδικά, κινήθηκαν αντιθέτως, τα επιτόκια των επαγγελματικών και επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια. Αυξήθηκαν κατά 10 και 17 μονάδες βάσεις αντίστοιχα αγγίζοντας το 9,57% και 6,79% αντίστοιχα. Αυξημένο ήταν τον Δεκέμβριο του 2010 και το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων ορισμένης διάρκειας. Για δάνεια έως ένα εκατ. ευρώ το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσεις και διαμορφώθηκε στο 6,32%. Για δάνεια άνω του ενός εκατ. ευρώ το επιτόκιο έφτασε το 4,95%, αυξημένο κατά 4 μονάδες βάσεις. 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Αγοραστικό ενδιαφέρον

Μπορεί να μην κατάφερε τελικά να κλείσει πάνω από τα επίπεδα των 1.700 μονάδων η χρηματιστηριακή αγορά, αν και ενδοσυνεδριακά τα είχε διασπάσει, όμως, έκλεισε σε νέα υψηλά εξαμήνου καθώς διατηρήθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως, από ξένα χαρτοφυλάκια.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.690,58 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 20,76 μονάδων ή σε ποσοστό 1,24%. Eνδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.702,93, όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,98%, για να υποχωρήσει από αυτά τα επίπεδα προς το κλείσιμο της αγοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά ήταν για τελευταία φορά πάνω από τα επίπεδα των 1.700 μονάδων στη συνεδρίαση της 9ης Αυγούστου 2010.
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει κέρδη 23,05% από τα χαμηλά των 1.373,91 μονάδων της 5ης Ιανουαρίου. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 793,59 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,58%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 (MID) έκλεισε στις 1.721,10 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 2,09%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό %, ενώ ο δείκτης FTSE 140 (MARKET) έκλεισε στις 1.786,52 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,65%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.088,78 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,63%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της MIG (+20,00%), της Μυτιληναίος (+4,92%), της ΔΕΗ (+4,05%), και της Marfin Popular Bank (+3,67%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Atebank (-1,25%) και της Coca Cola 3E (-1,20%). 128 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 46 πτωτικά και 44 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΜIG +20,00%, Paperpack – Τσουκαρίδης +16,67%, Ιντρακάτ +15,79% και Βωβός +14,58%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Elbisco              -12,50%, Ελληνική Υφαντουργία -9,09%, FHL Mermeren              -8,85% και Μπουτάρης(κ) -8,33%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 164,135 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Marfin Popular Bank με 10.808.833 τεμάχια, ΜΙG με 6.437.726, Πειραιώς με 5.238.808 και Εθνική με 3.921.647 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 30,743 εκατ. ευρώ, Coca Cola 3E με 17,190, Alpha Bank με 12,404 και Marfin Popular Bank με 11,995 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 66,374 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα