Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζονται, για να βγει η χώρα από την κρίση, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Με αφορμή τις αντιδράσεις κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι είναι δικαίωμα καθενός να αντιδρά, ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ό,τι είναι στραβό να το αλλάξει και να ξεβολέψει μερικούς και υπογράμμισε ότι δεν είναι ώρα για ατομικούς και συντεχνιακούς εγωισμούς.
Πιο αναλυτικά:
´Ακόμα και μηδενικό να ήταν το χρέος και μηδενικά τα ελλείμματα της χώρας, έπρεπε να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές, διότι διαφορετικά σε μερικά χρόνια θα είχαμε και χρέη και ελλείμματα´, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των όσων έγιναν από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμοζόμενη τώρα κυβερνητική πολιτική καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ´τα έκτακτα μέτρα που πήραμε πέρυσι ήταν αναγκαία και είχαν ως στόχο τη σωτηρία της χώρας´.
´Διεκδικήσαμε τη διακυβέρνηση για να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές και οι πολιτικές μας αποσκοπούν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για αλλαγή της ζωής των πολιτών προς το καλύτερο´, είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για ´Ελλάδα ανοιχτή και δίκαιη και οικονομία δυνατή και σταθερή´.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ´αυτονόητες αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια´ στην οικονομία, το κράτος, την υγεία, την αγορά εργασίας και την παιδεία και παρότρυνε στο ´να φύγουμε από το πελατειακό και να πάμε στο συλλογικό´.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ´το δικαίωμα στις αντιδράσεις´, τόνισε, ωστόσο, ότι ´το στραβό όπου υπάρχει θα αλλάξει´ και πρόσθεσε ότι ´η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τις προσπάθειες, δεν είναι η ώρα για συντεχνιακούς εγωισμούς´.
´Ολοι, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, θέλουν να αλλάξει η χώρα, τιμούμε κάθε διεκδίκηση αλλά πρέπει να τιμήσουμε και τις υποχρεώσεις μας´, είπε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος ταυτόχρονα σε ´ορισμένες αλλαγές που είναι δύσκολες´ και προσθέτοντας ότι ´η νομιμοποίηση των πολιτών είναι η δύναμή μας´.
Ο πρωθυπουργός επέκρινε όσους αμφισβητούν την προαναφερθείσα ´νομιμοποίηση των πολιτών´ επικαλούμενος την ´απάντηση που δόθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές´, ενώ υπογράμμισε ότι ´οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν εντολή μόνο από τον ελληνικό λαό´.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ´σημαντικές επιτυχίες της Ελλάδας´, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων ´στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, όπου είμαστε ενεργό μέρος της λύσης´, ενώ επισήμανε ότι ´μας περιμένει μάχη εβδομάδων ή και μηνών προκειμένου να δοθεί συνολική λύση στο ζήτημα του χρέους´.
Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην ΕΕ για τη διευθέτηση του χρέους, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η συνολική λύση πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, με πρώτον εκείνο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ισορροπίας και της χρηστής διαχείρισης ανά κράτος.
Στον πυλώνα αυτόν, ο πρωθυπουργός ενέταξε και την ευρωπαϊκή απάντηση στο χρέος, καθώς όπως είπε, ´το κοινό νόμισμα ανέδειξε και ατέλειες, όπως η ενίοτε πολύ εύκολη πρόσβαση στις αγορές για δανειοδότηση που κατευθυνόταν σε έργα που δεν βοηθούσαν και άλλοτε η δύσκολη πρόσβαση στις αγορές, όπως σχετικά πρόσφατα με την Ελλάδα´.
Ως δεύτερο πυλώνα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τη διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τελικό στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και τη διευκόλυνση της ρευστότητας, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα της επίλυσης του θέματος των φορολογικών παραδείσων σε διάφορα μέρη της γης ´όπως στην Ελβετία, ζήτημα που συζήτησα με την ηγεσία της χώρας αυτής, ζήτημα που θα χτυπηθεί και προς το οποίο θα κάνουμε βήματα´.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για εξέταση του ζητήματος των οίκων αξιολόγησης.
Ως τρίτο πυλώνα ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ζήτημα της ανάπτυξης, ´για την οποία το βασικό δεν είναι το κόστος εργασίας´, ενώ τόνισε την ανάγκη ποιοτικής ανάπτυξης.
Αναφερόμενος πάντα στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας έκανε λόγο για ανάπτυξη υποδομών, για ενοποίηση ευρωπαϊκών δικτύων, ενέργειας, ηλεκτροδότησης και ευρυζωνικότητας καθώς και για διευκόλυνση της εσωτερικής αγοράς μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.
Σε ό,τι αφορά το ´σύμφωνο ανταγωνιστικότητας´ ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να διεξαχθεί διάλογος επί της γαλλογερμανικής πρότασης και υπογράμμισε ότι ´το σύμφωνο δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην ΕΕ να παίρνει αποφάσεις´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα