Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ το ημερολόγιο εφέτος συναντάμε τέσσερις ημερομηνίες κάπως ασυνήθιστες: 1-1-11, 11-1-11, 1-11-11 και 11-11-11. Παράξενος αριθμός το 11; Και που είστε ακόμα! Πάρτε τα δύο τελευταία ψηφία της ημερομηνίας γεννήσεώς σας και προσθέσετε την ηλικία που θα έχετε εφέτος. Το σύνολο, μάλλον, θα σας εκπλήξει. Ναι, είναι 111!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα παραπάνω ισχύουν αν έχετε γεννηθεί μέχρι το 1999. Αν έχετε γεννηθεί μετά (έχει η στήλη αναγνώστες και παιδιά που πάνε στο Δημοτικό) τότε το σύνολο που θα προκύψει θα είναι 11!!!
ΕΝΤΑΞΕΙ, ´κολλήσατε´! Λογικό ήταν να αρχίσετε τις προσθέσεις για να δείτε αν ισχύουν τα παραπάνω. Πάμε παρακάτω! Αφού, βέβαια, ευχαριστήσω τον και καλό μου φίλο και καλό δημοσιογράφο Κώστα Μπετινάκη, που μου έστειλε τα σχετικά με τις… εκπλήξεις του 11! Σ? ευχαριστώ, και διά της… Στήλης, Κώστα! Ούτε… ανταποκριτής της να ?σουνα!
ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ και η παπαδιά ξυπάται! Ακούτε να δείτε τι μου είπε ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος, προχθές, σε γενομένη συζήτηση για τον ερχομό της τρόικας. Αν μασούσε και δάφνη θα έλεγα πως ζωντάνεψε η… Πυθία.
ΞΥΠΟΥΜΑΙ, όπως και ο φίλος μου ο Αντώνης ο Ξανθινάκης μας λέει στο ´Λεξικό´ του, σημαίνει ´ξαφνιάζομαι, φοβούμαι´. Ποια ?ναι αλήθεια η… παπαδιά που ´ξυπάται´, ενώ είναι εδώ οι ´τροϊκάνοι´ και δεν πρέπει να μιλάμε;
ΒΑΡΕΘΗΚΑ της τρόικας τα όσα πήγαιν? έλα/ εγώ θα την καμάρωνα αν ήτανε κοπέλα! Να ?σουνα μοναχός σου, Ηλία Σταματάκη, καημός δεν ήτανε! Αλλοι να δεις!
ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ η νικήτρια του διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης ´Νέοι Μεταφραστές´. Μπράβο, Κατερίνα Χατζηδάκη από το Γενικό Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου. Στα ´μπράβο´ του φίλου Παναγιώτη Αλεβαντή, που σου έγραψε στη σελίδα του στο φέισμπουκ, πρόσθεσε και τα δικά μου, Κατερίνα!
ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΑΚΗ, δ/ντή Μουσείου ´Λυχνοστάτης´, ποιητή Χερσόνησος Ηρακλείου: ´Από το βυθό όσων εκκρεμούν, έρχεται στην επιφάνεια η πλούσια συνδρομή σας σε εικόνες. Ξαναδιαβάζω τα κέρδη που εισπράττω από τα ποιήματά σας, συν τους τόκους του καιρού που έχει περάσει από τότε που τα έλαβα και γεμίζω ανησυχία: Είναι δυνατόν να μην σας έγραψα, να μην σας ευχαρίστησα για όση συγκίνηση μου δώσατε ή τα ποιήματά σας παραμένουν πάντα σαν καινουργιοφορεμένα και πάντα πρωτοδιαβασμένα;´. Τα που έγραψε η Κική Δημουλά για την ποιητική σας συλλογή ´Συνδρομητής εικόνων´, μ? εκφράζουν απόλυτα. Αυτά, προσώρας, απλώς για να συνοδεύσω το ´ευχαριστώ´ μου. Και για τη θερμή αφιέρωση.
ΜΙΑ ΦΟΡΑ στην Ολομέλεια της Γαλλικής Ακαδημίας η συζήτηση για κάποιο πρόβλημα ξέφυγε εντελώς και φώναζαν όλοι μαζί με αποτέλεσμα να μην ακούγεται κανένας. Τότε σηκώθηκε ο ακαδημαϊκός Ντε Μεράν, φυσικός και μαθηματικός και είπε: ´Δεν πάει άλλο, κύριοι! Προτείνω να μιλάμε ταυτόχρονα το πολύ τέσσερα άτομα´.
´Το ποίημα είναι ένα κερί/ Που του δίνεις την ευχή σου και ανάβει/ Στον καπνό μιας προσευχής/ Στέκει γενναία η φλόγα του/ Σε καθρεφτίζει μες στον πόνο/ Λιγοστεύοντας τον καημό/ Μακραίνοντας την αγάπη/ Κι όταν έχει αποσώσει το λόγο του/ Οταν πια δώσει την πνοή του στον αέρα/ Τότε κι αυτό πιστεύει τη σιωπή/ Και σβήνεται σιγά/ Ησυχο φως που λιώνει μέσα στο χέρι σου´.
Το ποίημα ´Κερί´ του Γιάννη Μαρκάκη
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα