Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

?Ανεπιθύμητη η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα?

Αθήνα
Τις 4.500 έφτασαν τη Δευτέρα οι τηλεφωνικές κλήσεις ασφαλισμένων του ΙΚΑ στο 184 για ραντεβού με γιατρό, μετά την ανακοίνωση της λίστας των συμβεβλημένων γιατρών του ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος δίνοντας μία πρώτη εικόνα της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το 80% των γιατρών του ΟΠΑΔ συμφώνησε με το νέο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα με τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής, για τα οποία, όμως, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν λύσεις τις προσεχείς ημέρες και τόνισε ότι, πλέον, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα έχουν 26.000 γιατρούς στη διάθεσή τους αντί των 7.000, που είχαν μέχρι έως σήμερα.
Σημείωσε ότι όλες οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με την πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία «είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα» καθώς -όπως είπε- με αυτήν το σύστημα πολέμησε και τους περισσότερους υπουργούς Υγείας.
«Θέλουμε συμπαραστάτες τους γιατρούς και είμαστε έξω από τη λογική του να πάμε σε συμβάσεις των 600 ευρώ».
Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι δεν μεταβάλλεται η σχέση των γιατρών του ΙΚΑ, διότι είναι εξαρτημένη σχέση. Δεν θα εργάζονται στα πρότυπα του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, αφού το Υπουργείο τούς καλεί να πληρώνονται με πληθυσμιακά κριτήρια και ανάλογα με την παραγωγικότητά τους, δηλαδή κατά πράξη και κατά περίπτωση.
Ηδη, 4.200 γιατροί εργάζονται με αυτόν τον τρόπο. Η καταλλαγή, σημείωσε, είναι η κατευθυντήρια γραμμή. Πρόσθεσε πως τους κάλεσε σε διάλογο και ότι θα συναντηθεί ξανά με τους γιατρούς πιθανόν την Πέμπτη. Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση ενός ιστότοπου (ΕΣΥnet) σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας, στον οποίο θα πρέπει να αναρτώνται κάθε μήνα όλες οι πράξεις που αφορούν τα οικονομικά των Νοσοκομείων.
Οπως είπε, κάλεσε όλους τους διοικητές των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων έως τις 15 Φεβρουαρίου να αναρτήσουν τα πάντα στην ιστοσελίδα αυτή. Οι αναρτήσεις θα πρέπει να αφορούν τις προμήθειες, τις τιμές φαρμάκων και υλικών, τη μισθοδοσία, τις αγορές, τα αναλώσιμα υλικά, τα νοσήλια και οτιδήποτε άλλο αφορά τα οικονομικά κάθε Νοσοκομείου. Το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στην κίνηση αυτή, προκειμένου να έχει στη διάθεσή του ανά πάσα στιγμή τα συγκεκριμένα στοιχεία καθώς θα είναι το μόνο που θα έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα ΕΣΥnet.
ΣυνAντηση των γιατρΩν
με τον Αντ.ΣαμαρΑ
Στο μεταξύ, για την πρόθεση της ΝΔ να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία ενημέρωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, τους εκπροσώπους έξι ιατρικών Ενώσεων. Μετά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, Γ. Πατούλης, δήλωσε ότι οι γιατροί βρήκαν ανταπόκριση. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ.,Μιχελάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το «πρόχειρο και γεμάτο αοριστίες» νομοσχέδιο.
Η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των ιατρικών Ενώσεων έγινε στα νέα γραφεία της ΝΔ, στη λεωφόρο Συγγρού. Ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τις θέσεις τους για το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο και τους ανέλυσε τις απόψεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επί της αρχής θα καταψηφίσει το εν λόγω σχέδιο νόμου.
«Εγινε αντιληπτό από τον πρόεδρο της ΝΔ τι ακριβώς θέλει ο υγειονομικός κλάδος και οι ασφαλισμένοι πολίτες και είμαστε σίγουροι ότι μέσα από αυτή τη συμμετοχή και τη βούληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μαζί με τα άλλα κόμματα, θα καταλάβει και η κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει», ανέφερε ο κ. Πατούλης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα