Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Zημιά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο

Περισσότερα από δέκα χρόνια θα χρειαστούν για την αποκατάσταση του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου στην Αυστραλία, μετά το ´χτύπημα´ του κυκλώνα ´Γιάσι´.
Μόλις μερικές εβδομάδες μετά τη μόλυνση με απόβλητα που χύθηκαν στη θάλασσα, έπειτα από τις πλημμύρες στην Αυστραλία, οι επιστήμονες φοβούνται ότι ο κυκλώνας ´Γιάσι´ προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον Υφαλο, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το σύστημα μπορεί κανονικά να ανακάμψει μετά από τους κυκλώνες, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι η μόλυνση θα επιβραδύνει σημαντικά την «ανάρρωση» του Υφάλου.
Οπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι ερευνητές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο Υφαλος έχει υποστεί πλήγματα, αλλά ακόμη δεν έχει υπολογιστεί η έκτασή τους.
Η διεύθυνση του Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, που διαχειρίζεται 345.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοραλλιών στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, επεσήμανε πως το ίζημα, οι υψηλές θερμοκρασίες, το υπερβολικό νερό και τα ιχνοστοιχεία μπορούν να καταστρέψουν ή να αποδυναμώσουν τα κοράλλια.
Οι κυκλώνες, ειδικά στα ρηχά νερά, μπορούν να σπάσουν τα κοράλλια και να επηρεάσουν σημαντικά το οικοσύστημα του υφάλου. Τμήματα κατεστραμμένων κοραλλιών έχουν ήδη ξεβραστεί στις ακτές της Αυστραλίας μετά τον κυκλώνα ´Γιάσι´.
Επιπλέον, οι πλημμύρες που είχαν πλήξει νωρίτερα την Αυστραλία είχαν χύσει στη θάλασσα ένα μείγμα λάσπης από οικοδομικά χαλάσματα, ίζημα, εντομοκτόνα και άλλες ουσίες που μπορούν να βλάψουν το ευαίσθητο σύστημα του Υφάλου.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος (Great Barrier Reef) είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο ύφαλος βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα