Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
´ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί -πίσω στο αγρόκτημα όπως τα υπόλοιπα ζώα´. Νόαμ Τσόμσκι (´Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους´). Ουδέν σχόλιο.
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Ταχρίρ του Καΐρου, όπου καθημερινά χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να φωνάζουν ´Κάτω ο Μουμπάρακ´. Και εκεί η σκέψη μας. Και βεβαίως η καρδιά μας. Ενώ το λουτρό αίματος συνεχίζεται.
ΔΕΝ ΜΕ ΛΕΝΕ Χασάν, με λένε Χάσαν! Να το θυμάσαι απ´ το αντίθετό του το ´βρήκαν´. Είναι απλό: ´Χάσαν – βρήκαν´. Αυτά, στο περίπου τα λόγια του, μου είπε ο αιγυπτιακής καταγωγής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χάσαν Μπαντάουι, όταν για τρίτη φορά απευθυνόμενος σ´ αυτόν (στο Διεθνές Συνέδριο Λογοτεχνίας, Βεργίνα 13 και 14 Σεπτ. 2008), έβαλα λάθος τόνο στ´ όνομά του. Τα θυμήθηκα προχθές, όταν εντελώς τυχαία τον είδα να συμμετέχει στην εκπομπή ´Ανιχνεύσεις´ της ΕΤ3. Να βρει ο αιγυπτιακός λαός αυτά που επιδιώκει, και διά του Τύπου, σου εύχομαι, Χάσαν!
ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ με το Μνημόνιο δεν μπορεί να είναι υπουργός. Στο καρφί η δήλωση του Πεταλωτή. Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος συμφωνεί με το Μνημόνιο, μπορεί να γίνει υπουργός. Στο πέταλο η δήλωση του… Καρφιού.
ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ/ κόψε πίτα,/ δώσ´ κι εμέ/ και του Νικήτα/ κι αν περισσέψει και λιγάκι/ δώσε και στον… (Μανωλάκη, Νικολάκη, Βαγγελάκη…), βάλτε όποιο όνομα, που ταιριάζει, θέλετε. Ακου να δεις τι θυμήθηκα ο άνθρωπος.
ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ στα ανταποδοτικά τέλη τη φετινή χρονιά, ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Χανίων. Να μια καλή απόφαση που θα πρέπει να βρει μιμητές.
´ΜΗΠΩΣ ΝΑ βάλουμε όλοι… νερό στο κρασί´. Δεν παίρνω θέση στα όσα γράφει σε άρθρο του χθες στην εφημερίδα μας για τη λιμνοδεξαμενή Ομαλού, ο αντιστράτηγος ε.α. Στέφανος Ανδριάνης, κάτω απ´ αυτόν τον τίτλο. Οτι αξίζει ν´ αναρωτιόμαστε πότε – πότε για πολλά πράγματα, απλώς θέλω να επισημάνω: ´Πρέπει να βάζουμε νερό στο κρασί μας;´.
ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ ΟΤΙ θα δοθούν οι αποζημιώσεις των αγροτών από τις ζημιές του 2010, λέει, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. Ίδωμεν…
ΕΝΤΑΞΕΙ, ΤΗ σημαία με τον Δικέφαλο δεν την ύψωσε στη νταράτσα του ούτε μετά τη… χιτσκοκική πρόκριση της ΑΕΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, σε βάρος του Παναθηναϊκού ο φ(θ)ανατικός ΑΕΚτζής γείτονάς μου. Αντί γι´ αυτό, όπως λένε οι πληροφορίες μου, σκέφτεται να πάει σε μια εκκλησία και ν´ ανάψει μια λαμπάδα, ίσαμε το μπόι του Μίτσελ που έβαλε στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα το χρυσό γκολ…
ΑΝ ΜΑΘΕΙΣ ν´ αφρουκάζεσαι της μοναξιάς τους ήχους/ σαν τον μεγάλο ποιητή κι εσύ θα γράφεις στίχους! Ούτε παραγγελιά να την είχα τη συγκεκριμένη μαντινάδα που μου έστειλες, μέσω κινητού, όπως πάντα, Ηλία Σταματάκη. Πάνω στην ώρα. Οτι που ´χα αποφασίσει να κλείσω σήμερα τη στήλη με τη μοναξιά κατά Ρίλκε.
ΚΑΠΟΤΕ Ο ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ είπε στον Αλέξανδρο, πως αν ήταν Αλέξανδρος θα δεχόταν τις προτάσεις του Δαρείου για συνθηκολόγηση. Ο Αλέξανδρος του απάντησε: ´Κ´ αγώ, νη Δία, ει Παρμενίων´ (Κι εγώ μα τον Δία, αν ήμουν Παρμενίων).
´Η μοναξιά μοιάζει με τη βροχή./ Κατά τα βράδια, από τη θάλασσα ανεβαίνει·/ από κάμπους, που απόμερα ´ναι και χαμένοι/ πάει προς τον ουρανό, που την κρατεί/ πάντα. Κι από τον ουρανό, στην πόλη, σα βροχή/ πέφτει… […]´.
Από το ποίημα ´Μοναξιά´ του Ράινερ Μαρία Ρίλκε
(μετάφραση Αρης Δικταίος).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα